Kulinarny konkurs Roberta Sowy Kulinarny konkurs Roberta Sowy  Daria Ładocha w kulinarnym konkursie Laureaci Kulinarnego konkursu Roberta Sowy
Robert Sowa gotuje
ONS.pl

Kolejna, 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent” zakończyła się. Uczniowie z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski stanęli do walki i tytuł, który otwiera drzwi do kariery. Finał konkursu poprowadził Roberta Sowa i Krzysztof Ibisz. To oni stale dopingowali uczestników, aby stworzyli najlepsze menu, które zachwyci jurorów.

Tematem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego była polędwica wieprzowa z Good Valley. W menu uczestnicy musieli wykorzystać również frytki z batatów Farm Frites, warzywa marki Bonduelle Food Service, napar z herbaty Herbapol oraz przyprawy marki Prymat. Zobaczcie, jak poradzili sobie uczestnicy!

Zobacz takżeRobert Sowa i Amaro nie polubili się w Top Chefie?! Wystarczy tego posłuchać!

1/4
Kulinarny konkurs Roberta Sowy
Mat. prasowe

Uczestnicy kulinarnego konkursu Roberta Sowy na przygotowanie finałowego menu mieli 45 minut. Potrawy kandydatów oceniło jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. Zasiedli w nim: Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.

2/4
Kulinarny konkurs Roberta Sowy
Mat. prasowe

Prace konkursowe oceniane były według kryteriów: użytych technik, kreatywności i estetyki podania. Robert Sowa zdradził, jak wypadła tegoroczna edycja: 

Stawiamy na oryginalność, kreatywność i smak. Młodzież jest coraz bardziej odważna i stawia na indywidualność, co nie do końca mnie przekonuje, ale warto podkreślić, że cały czas chcą się uczyć. Podglądają naszą pracę, oglądają programy kulinarne, testują. Podobała mi się uczestniczka, w której daniu pobrzmiewały silne tradycje regionalne połączone z modną, orientalną nutą, bo to pokazuje, że chcą się rozwijać - powiedział kucharz. 

3/4
 Daria Ładocha w kulinarnym konkursie
Mat. prasowe

Tegoroczna edycja po raz kolejny pokazała, że uczestnicy w swojej pracy kierują się kreatywnością i wyobraźnią plastyczną, koniecznymi atrybutami dobrego szefa kuchni.

Ten konkurs to krok do wielkiej kariery i odkryć kulinarnych. Jestem pod wielkim wrażeniem ich determinacji i pasji. Przyznaję, że jestem surowym sędzią, ale uważam, że to jest przepustka do lepszego smaku. Chciałabym, żeby ci młodzi ludzie mogli się rozwijać, a rozwój jest możliwy tylko wtedy, kiedy będą wiedzieć, jakie błędy popełnili. W swoich ocenach biorę pod uwagę kompozycję smaków i estetykę podania. Sukces restauratora to nie tylko talent, ale również osobowość i umiejętność uwodzenia. I tego im życzę – oceniła uczestników Daria Ładocha.

4/4
Laureaci Kulinarnego konkursu Roberta Sowy
Mat. prasowe

W 11. edycji konkursu "Kulinarny Talent" wszystkie miejsca na podium należały do kobiet! Pierwsze miejsce zajęła Kinga Piotrowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Jej autorskie danie - „Polędwica w smakach wędzarni” zyskała największe uznanie wśród jury konkursu!

 

Więcej na temat Robert Sowa