Konkurs "Kulinarny Talent" Roberta Sowy zakończony. Zobaczcie, kto pojawił się na finale!
Konkurs "Kulinarny Talent" Roberta Sowy zakończony. Zobaczcie, kto pojawił się na finale!
![Robert Sowa.png Robert Sowa gotuje](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/imgFcgWCb-072e103.jpg?quality=90&crop=0px,0px,770px,513px&resize=770,514)
Kolejna, 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent” zakończyła się. Uczniowie z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski stanęli do walki i tytuł, który otwiera drzwi do kariery. Finał konkursu poprowadził Roberta Sowa i Krzysztof Ibisz. To oni stale dopingowali uczestników, aby stworzyli najlepsze menu, które zachwyci jurorów.
Tematem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego była polędwica wieprzowa z Good Valley. W menu uczestnicy musieli wykorzystać również frytki z batatów Farm Frites, warzywa marki Bonduelle Food Service, napar z herbaty Herbapol oraz przyprawy marki Prymat. Zobaczcie, jak poradzili sobie uczestnicy!
Zobacz także: Robert Sowa i Amaro nie polubili się w Top Chefie?! Wystarczy tego posłuchać!
1 z 4
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/img2eRjSw-e613e27.jpg?quality=90&fit=770,737)
Uczestnicy kulinarnego konkursu Roberta Sowy na przygotowanie finałowego menu mieli 45 minut. Potrawy kandydatów oceniło jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. Zasiedli w nim: Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
2 z 4
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/imgYGYYUX-76f21f8.jpg?quality=90&fit=770,737)
Prace konkursowe oceniane były według kryteriów: użytych technik, kreatywności i estetyki podania. Robert Sowa zdradził, jak wypadła tegoroczna edycja:
Stawiamy na oryginalność, kreatywność i smak. Młodzież jest coraz bardziej odważna i stawia na indywidualność, co nie do końca mnie przekonuje, ale warto podkreślić, że cały czas chcą się uczyć. Podglądają naszą pracę, oglądają programy kulinarne, testują. Podobała mi się uczestniczka, w której daniu pobrzmiewały silne tradycje regionalne połączone z modną, orientalną nutą, bo to pokazuje, że chcą się rozwijać - powiedział kucharz.
3 z 4
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/imgTrxCNS-ca5bb79.jpg?quality=90&fit=770,737)
Tegoroczna edycja po raz kolejny pokazała, że uczestnicy w swojej pracy kierują się kreatywnością i wyobraźnią plastyczną, koniecznymi atrybutami dobrego szefa kuchni.
Ten konkurs to krok do wielkiej kariery i odkryć kulinarnych. Jestem pod wielkim wrażeniem ich determinacji i pasji. Przyznaję, że jestem surowym sędzią, ale uważam, że to jest przepustka do lepszego smaku. Chciałabym, żeby ci młodzi ludzie mogli się rozwijać, a rozwój jest możliwy tylko wtedy, kiedy będą wiedzieć, jakie błędy popełnili. W swoich ocenach biorę pod uwagę kompozycję smaków i estetykę podania. Sukces restauratora to nie tylko talent, ale również osobowość i umiejętność uwodzenia. I tego im życzę – oceniła uczestników Daria Ładocha.
4 z 4
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/imgWcdV6l-dc6b12c.jpg?quality=90&fit=770,737)
W 11. edycji konkursu "Kulinarny Talent" wszystkie miejsca na podium należały do kobiet! Pierwsze miejsce zajęła Kinga Piotrowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Jej autorskie danie - „Polędwica w smakach wędzarni” zyskała największe uznanie wśród jury konkursu!
content:8_7225,8_2754:ECVideo