Konkurs "Kulinarny Talent" Roberta Sowy zakończony. Zobaczcie, kto pojawił się na finale!
Konkurs "Kulinarny Talent" Roberta Sowy zakończony. Zobaczcie, kto pojawił się na finale!
Kolejna, 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent” zakończyła się. Uczniowie z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski stanęli do walki i tytuł, który otwiera drzwi do kariery. Finał konkursu poprowadził Roberta Sowa i Krzysztof Ibisz. To oni stale dopingowali uczestników, aby stworzyli najlepsze menu, które zachwyci jurorów.
Tematem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego była polędwica wieprzowa z Good Valley. W menu uczestnicy musieli wykorzystać również frytki z batatów Farm Frites, warzywa marki Bonduelle Food Service, napar z herbaty Herbapol oraz przyprawy marki Prymat. Zobaczcie, jak poradzili sobie uczestnicy!
Zobacz także: Robert Sowa i Amaro nie polubili się w Top Chefie?! Wystarczy tego posłuchać!
1 z 4
Uczestnicy kulinarnego konkursu Roberta Sowy na przygotowanie finałowego menu mieli 45 minut. Potrawy kandydatów oceniło jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. Zasiedli w nim: Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
2 z 4
Prace konkursowe oceniane były według kryteriów: użytych technik, kreatywności i estetyki podania. Robert Sowa zdradził, jak wypadła tegoroczna edycja:
Stawiamy na oryginalność, kreatywność i smak. Młodzież jest coraz bardziej odważna i stawia na indywidualność, co nie do końca mnie przekonuje, ale warto podkreślić, że cały czas chcą się uczyć. Podglądają naszą pracę, oglądają programy kulinarne, testują. Podobała mi się uczestniczka, w której daniu pobrzmiewały silne tradycje regionalne połączone z modną, orientalną nutą, bo to pokazuje, że chcą się rozwijać - powiedział kucharz.
3 z 4
Tegoroczna edycja po raz kolejny pokazała, że uczestnicy w swojej pracy kierują się kreatywnością i wyobraźnią plastyczną, koniecznymi atrybutami dobrego szefa kuchni.
Ten konkurs to krok do wielkiej kariery i odkryć kulinarnych. Jestem pod wielkim wrażeniem ich determinacji i pasji. Przyznaję, że jestem surowym sędzią, ale uważam, że to jest przepustka do lepszego smaku. Chciałabym, żeby ci młodzi ludzie mogli się rozwijać, a rozwój jest możliwy tylko wtedy, kiedy będą wiedzieć, jakie błędy popełnili. W swoich ocenach biorę pod uwagę kompozycję smaków i estetykę podania. Sukces restauratora to nie tylko talent, ale również osobowość i umiejętność uwodzenia. I tego im życzę – oceniła uczestników Daria Ładocha.
4 z 4
W 11. edycji konkursu "Kulinarny Talent" wszystkie miejsca na podium należały do kobiet! Pierwsze miejsce zajęła Kinga Piotrowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Jej autorskie danie - „Polędwica w smakach wędzarni” zyskała największe uznanie wśród jury konkursu!
content:8_7225,8_2754:ECVideo