Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Brewerie kawowe
Newsy

Awantura o kawę we Wrocławiu. Brewerie Kawowe wróciły! Zobacz najlepsze przepisy!

Kolejna awantura o kawę w Barbarze - Brewerie Kawowe wróciły! Zobacz najlepsze przepisy!

Awantura o kawę we Wrocławiu - Brewerie Kawowe po raz kolejny!

Druga edycja kawowego święta we Wrocławiu odbyła się 23 lutego, w sercu wrocławskiej kultury - Barbarze. Multifunkcjonalna przestrzeń, której gospodarzem jest Strefa Kultury Wrocław zamieniła się w arenę kawowych rozgrywek w Polsce.

23 lutego odbyły się największe w Polsce firmowe zawody baristów, obfitujące w masę atrakcji dla wrocławian. Podczas wydarzenia swoje umiejętności zaprezentowało ponad 20 najlepszych baristów kawiarni Etno Cafe z całej Polski. Oprócz kibicowania w trakcie widowiskowych konkurencji Baristów mieszkańcy Dolnego Śląska mogli wziąć udział w arcyciekawych warsztatach, prelekcjach oraz doświadczeniach - nie tylko ze świata kawy.

"Hotel Paradise 3": Bibi nie pojawiła się na podziale nagrody u Krystiana! Co się stało?

Czym są Brewerie Kawowe?

Brewerie Kawowe to profesjonalne zawody baristyczne, których uczestnicy rywalizują w trzech konkurencjach. Pierwsza, wymagająca niezwykłej pomysłowości i umiejętności łączenia smaków to “kawa kreatywna”, czyli autorski przepis na kawowy napój wraz z jego odpowiednim przygotowaniem. Zawodników oceniali, pod względem technicznym, Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk, a sensorycznie Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych oraz Marcin Walencik, czyli popularny bloger Mr. Wroclover. Drugiego dnia odbyły się kolejne konkurencje. Pierwsza – widowiskowa i wymagająca niezwykłej precyzji – “szybkie zamówienie” , a w nim najpopularniejsze kawowe pozycje z menu, w tym uwielbiany przez kawoszy kunszt wykonania latte art. Druga – “espresso na czas” – bariści musieli się także wykazać szybkością. Tu równorzędnie oceniane były technika i tempo. Kawowe gremium stanowiili w tym roku m.in. Ika Graboń, autorka bestsellerowej książki o kawie, Błażej Walczykiewicz, certyfikowany Trener SCA oraz Jakub Gwiazdowski, wieloletni sędzia zawodów Baristów. Brewerie Kawowe to także prawdziwe święto dla dla miłośników kawy, poza zawodami odbyło się wiele wydarzeń towarzyszących. W Party.pl poznamy najlepsze przepisy z pierwszej konkurencji.

Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe, organizator Brewerii Kawowych 2020, mówi o "kawie kreatywnej":

Kawa z cukrem? Kawa ze śmietanką? Kawa z mlekiem? To najczęstsze dodatki, które przychodzą nam do głowy gdy chcemy coś dodać do naszego czarnego naparu. Co gdybyśmy otworzyli się bardziej i puścili wodze fantazji? Kawa nie boi się wyzwań i nie boi się nawet najbardziej odważnych połączeń. Skąd ta właściwość? Kawa w świecie aromatów jest ich królową posiadając najszerszy ich wachlarz. Używając różnych metod zaparzania kawy czy różnych odmian spokojnie możemy łączyć ją z ziołami, kwiatami, owocami, alkoholem czy nawet jajkiem. Jeśli nie straszne są Wam eksperymenty, odkrywajcie kawę razem z naszymi Baristami.

Oto najlepszy, autorskie przepisy na kawę wybrane podczas Brewerii Kawowych 2020, czyli 2. zawodów Baristów Etno Cafe:

ALOHA

Składniki:

- 130 ml soku z aloesu (30%)
- 65 g konfitury brzoskwiniowej
- 3 szt. gwiazdek anyżu
- kostki lodu
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- brzoskwinia
- rozmaryn

Przygotowanie:

Do shakera wlewamy sok z aloesu, konfiturę i lekko rozbite dwie gwiazdki anyżu. Uzupełniamy lodem i dokładnie wstrząsamy. Zawartość przelewamy przez podwójne sitko do szklanki z lodem. Na górę powoli wlewamy podwójne espresso - powinno być lekko przestudzone, by zachować warstwy. Kawę dekorujemy kawałkiem brzoskwini, rozmarynem oraz gwiazdką anyżu. Przed wypiciem kawę trzeba dobrze wymieszać.

Autorski przepis Adriana Pokrywki

Autorski przepis Adriana Pokrywki
KAMILA BIRUS

LEŚNY MOTYL

Składniki:

- 15 ml syropu z rozmarynu (gałązki rozmarynu, 200 g cukru, 200 ml wody, po zagotowaniu, redukujemy wodę do uzyskania konsystencji syropu) 
- 25 ml soku z yuzu
- 100 ml napoju z pomarańczy Chinotto
- 100 ml herbaty z groszku motylkowego (infuzowanego rozmarynem przez ok 40 godzin)
- 50 ml wody sodowej
- pokruszony lód 
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy 15 ml syropu z rozmarynu i dodajemy pokruszony lód. Wlewamy 100 ml napoju z pomarańczy Chinotto.  Herbatę mieszamy z 50 ml wody sodowej i 25 ml soku z yuzu. Dodajemy do szklanki z syropem i napojem z pomarańczy Chinotto, tak aby powstały trzy warstwy. Na koniec dodajemy podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental.

Autorski przepis Aleksandry Kasińskiej

Autorski przepis Aleksandry Kasińskiej
KAMILA BIRUS

BEZ(A)GRESTU

Składniki:

- 300 ml wody kokosowej
- 2 łyżeczki konfitury agrestowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 gałązki tymianku
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- beza
- płatki soli morskiej Maldon

Beza:

- 50 g białek
- 40 g cukru
- 0,5 łyżeczki zmielonych na proszek wiórków kokosowych
- szczypta soli

Przygotowanie:

Szklankę wypełniamy kostkami lodu do 3/4 objętości. Dodajemy lemoniadę. Delikatnie dolewamy podwójne espresso tworząc warstwy. Bezę delikatnie dodajemy na wierzch napoju. Bezę zrumieniamy palnikiem. Posypujemy płatkami morskiej soli Maldon.

Autorski przepis Julii Kuli

Autorski przepis Julii Kuli
KAMILA BIRUS

ICE LATTE CUSTARD

Składniki:

- 55 g kremu angielskiego*
- 200 ml mleka krowiego 3,2%
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- laska wanilii do dekoracji
- kostki lodu

Przygotowanie:
Na dno wysokiej szklanki (350 ml) przekładamy krem, wsypujemy kostki lodu, zalewamy mlekiem. Po kostkach lodu wlewamy podwójne espresso. Na wierzchu kładziemy laskę wanilii.


*Krem angielski (przepis na 5-6 porcji)

- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka krowiego 3,2%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 30 g syropu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- pół laski wanilii
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy syrop oraz ziarenka wanilii. podgrzewamy na małym ogniu. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Nadal mieszając dodajemy połowę zagrzanej bazy z garnka, następnie wszystko gotujemy przez 3-4 minuty. Przelewamy krem do innego naczynia i studzimy. Dodajemy cynamon i sól.

Autorski przepis Małgorzaty Dronsejko

Autorski przepis Małgorzaty Dronsejko
KAMILA BIRUS

LemonADA

Składniki:

- 80 ml syropu cytrynowego (zagotować wodę z cukrem i z sokiem z cytryny, do otrzymania konsystencji syropu)
- 150 ml wody miętowej (zagotować wodę z gałązkami mięty i 3 kroplami olejku miętowego)
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- kostki lodu

Przygotowanie:
Wypełniamy całą szklankę lodem. Wlewamy wystudzony syrop cytrynowy, następnie wystudzoną wodę miętową. Powoli wlewamy espresso tworząc kolejną warstwę. Kawę dekorujemy plasterkiem cytryny oraz listkami mięty.

Autorski przepis Adrianny Skrzypek

Autorski przepis Adrianny Skrzypek
KAMILA BIRUS

Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe.

Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe
KAMILA BIRUS

rodzaje kawy
©BillionPhotos.com/fotolia
Styl życia
Najpopularniejsze rodzaje kawy i sposób ich przygotowania
Najpopularniejsze rodzaje kawy to espresso, cafe latte i cappucino. Zasady ich przygotowania są ściśle określone, podobnie jest ze sposobem podawania poszczególnych rodzajów kaw.

Najpopularniejsze rodzaje kawy to espresso, cafe latte i cappucino. Zasady ich przygotowania są ściśle określone, podobnie jest ze sposobem podawania poszczególnych rodzajów kaw.  Kultura baristyczna określa nie tylko sposoby przyrządzania i rodzaje kawy, ale również to jak należy ją podawać. Wprawdzie w Polsce tradycja picia tego czarnego napoju jest stosunkowo krótka i nie jest tak bogata, jak np. we Włoszech, ale miłośników doskonałej kawy stale przybywa. Espresso – mnóstwo energii w małej filiżance Espresso to bardzo mocna, esencjonalna i aromatyczna, czarna kawa z kremową pianką. Podawane jest w małych ceramicznych filiżankach (około 30 ml), często z dodatkową szklanką wody. Espresso jest zdecydowanie najpopularniejszą wersją kawy, a także bazą wyjściową do wielu innych kawowych napojów. Aby przygotować espresso bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia wody oraz ilości i jakości kawy. Tylko bezwzględne przestrzeganie instrukcji parzenia espresso sprawi, że będzie ono pachnące i bardzo energetyzujące. Jeżeli nie dysponujemy wysokiej jakości ekspresem ciśnieniowym, dobre espresso najlepiej wypić w kawiarni. Rodzaje espresso Oprócz tego, że wiele kawowych napojów zawiera espresso, można też wyróżnić kilka rodzajów, które są odmianami tej malutkiej i super mocnej kawy. Są to: Espresso klasyczne, do którego można dodać cukier. Espresso doppio, czyli podwójne espressso. Espresso Con Pana zawiera dodatek bitej śmietany na wierzchu. Espresso macchiato to espresso z małą ilością pianki z mleka. Espresso romano zawiera dodatek soku i otartej skórki z cytryny. Kawy z mlekiem, bitą śmietaną i lodami Cappuccino zostało wynalezione przez włoskich mnichów, stąd pochodzi jego nazwa. Jest to delikatna w smaku kawa podawana z gorącym spienionym mlekiem w proporcji pół na pół. We Włoszech uważane...

Tchibo
Fotolia
Newsy
Nieważne jak, ważne z kim! Kawa smakuje najlepiej z ukochaną osobą! Spróbuj 3 oryginalnych przepisów!
Nieważne jak, ważne z kim! Kawa smakuje najlepiej z ukochaną osobą! Spróbuj 3 oryginalnych przepisów!

Z ekspresu, rozpuszczalna, z mlekiem lub bez. Nieważne jaką kawę zazwyczaj pijesz. Najważniejsze jest z kim to robisz! Każdy z nas wie, że kawa najlepiej smakuje, gdy pijemy ją z bliską osobą.   Mamy dla Was trzy oryginalne przepisy na kawę, które będą idealnie pasowały na różne okazje. Zakupy z przyjaciółką, ploteczki z mamą czy romantyczny wieczór w ukochanym? Dzięki tym kawom staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.   Naładuj akumulatory   Przed wyprawą na zakupy z przyjaciółką warto nieco się wzmocnić. Proponujemy  espresso z nutką wanilii .     Składniki: kawa Tchibo Espresso Barista / ok. 8 g, syrop waniliowy / ok. 5 ml lub zależnie od upodobań, bita śmietana.   Sposób przygotowania: 1. Do wybranego naczynia wlać (zależnie od upodobań) ok. 5 ml syropu waniliowego. 2. Do naczynia z syropem wlać pojedyncze espresso (ok. 50 ml naparu)  przygotowane z 8 g kawy Tchibo Espresso Barista (dobrze, aby espresso zostało zaparzone w ekspresie ciśnieniowym lub typu Moka). 3. Na przygotowaną kawę nałożyć bitą śmietanę.   Czekoladowe chwile   Zawsze możesz liczyć na dobrą radę od mamy. Umilcie wspólny rodzinny wieczór filiżanką  cappuccino z nutą czekolady .   Składniki: kawa Tchibo Espresso Barista / ok. 8 g, mleko 3,2% / ok. 100 ml, syrop czekoladowy / ok. 15 ml lub zależnie od upodobań, wiórki czekoladowe.   Sposób przygotowania: 1. Do dzbanka wlać zimne mleko i spienić, a następnie odstawić. 2. Do filiżanki wlać ok. 15 ml syropu czekoladowego. 3. Do filiżanki z syropem wlać pojedyncze espresso (ok. 50 ml naparu) przygotowane z 8 g kawy Tchibo Espresso Barista (dobrze, aby espresso zostało zaparzone w ekspresie ciśnieniowym lub typu Moka). 4. Do filiżanki z kawą wlać wcześniej spienione...

Caffe Latte w szklance
© euthymia/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić kawę mrożoną i greckie frappe? Przepisy na kawę w upalne dni
Jak zrobić kawę mrożoną i greckie frappe? Przepisy na kawę w upalne dni

Domowa kawa mrożona to idealny wybór na letnie upały. Nie tylko nas orzeźwi i pobudzi, ale pomoże również przetrwać najgorsze upały. Jest wiele sposobów na przygotowanie mrożonej kawy - czasami służy ona jako chłodny napój na bazie lodu, a niekiedy jako słodki deser z lodami waniliowymi. Przygotowaliśmy dla Was proste przepisy na kawę mrożoną i greckie frappe . Greckie frappe to jedna z najbardziej popularnych kaw mrożonych . Przygotowuje się ją w specyficzny sposób, gdyż nie używa się do niej ciepłej wody. Charakterystyczny wygląd zawdzięcza wysokiej, kilku centymetrowej pianie. To świetna opcja jeśli nie masz dostępu do gorącej wody.   Przepis na kawę mrożoną   Składniki na kawę mrożoną 200 ml mocnej, zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru 100 ml zimnego mleka kostki lodu opcjonalnie: gałka lodów waniliowych lub łyżeczka cukru wanilinowego   Jak przygotować kawę mrożoną?   Zaparzamy 200 ml mocnej kawy - najlepiej sypana, ale bez fusów, np. z ekspresu lub kawiarki. Napar należy posłodzić i ostudzić. Kostki lodu zblendować wraz z mlekiem i lodami waniliowymi. Kawę i lód wlać do szklanki i zamieszać.   Przepis na kawę frappe   Składniki na kawę frappe   200 ml zimnej wody lub 100 ml wody i 100 ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0-4 łyżeczek  cukru trzcinowego kostki lodu   Jak przygotować kawę frappe?   Cukier, kawę rozpuszczalną i 3 łyżki chłodnej wody wrzucamy do słoika lub shakera. Składniki energicznie wstrząsamy aż powstanie lekka pianka. Pianę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy resztę wody i wrzucamy lód. Można także dodać wodę i mleko w proporcjach 1:1.  ...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner