Reklama

Awantura o kawę we Wrocławiu - Brewerie Kawowe po raz kolejny!

Reklama

Druga edycja kawowego święta we Wrocławiu odbyła się 23 lutego, w sercu wrocławskiej kultury - Barbarze. Multifunkcjonalna przestrzeń, której gospodarzem jest Strefa Kultury Wrocław zamieniła się w arenę kawowych rozgrywek w Polsce.

23 lutego odbyły się największe w Polsce firmowe zawody baristów, obfitujące w masę atrakcji dla wrocławian. Podczas wydarzenia swoje umiejętności zaprezentowało ponad 20 najlepszych baristów kawiarni Etno Cafe z całej Polski. Oprócz kibicowania w trakcie widowiskowych konkurencji Baristów mieszkańcy Dolnego Śląska mogli wziąć udział w arcyciekawych warsztatach, prelekcjach oraz doświadczeniach - nie tylko ze świata kawy.

Czym są Brewerie Kawowe?

Brewerie Kawowe to profesjonalne zawody baristyczne, których uczestnicy rywalizują w trzech konkurencjach. Pierwsza, wymagająca niezwykłej pomysłowości i umiejętności łączenia smaków to “kawa kreatywna”, czyli autorski przepis na kawowy napój wraz z jego odpowiednim przygotowaniem. Zawodników oceniali, pod względem technicznym, Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk, a sensorycznie Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych oraz Marcin Walencik, czyli popularny bloger Mr. Wroclover. Drugiego dnia odbyły się kolejne konkurencje. Pierwsza – widowiskowa i wymagająca niezwykłej precyzji – “szybkie zamówienie” , a w nim najpopularniejsze kawowe pozycje z menu, w tym uwielbiany przez kawoszy kunszt wykonania latte art. Druga – “espresso na czas” – bariści musieli się także wykazać szybkością. Tu równorzędnie oceniane były technika i tempo. Kawowe gremium stanowiili w tym roku m.in. Ika Graboń, autorka bestsellerowej książki o kawie, Błażej Walczykiewicz, certyfikowany Trener SCA oraz Jakub Gwiazdowski, wieloletni sędzia zawodów Baristów. Brewerie Kawowe to także prawdziwe święto dla dla miłośników kawy, poza zawodami odbyło się wiele wydarzeń towarzyszących. W Party.pl poznamy najlepsze przepisy z pierwszej konkurencji.

Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe, organizator Brewerii Kawowych 2020, mówi o "kawie kreatywnej":

Kawa z cukrem? Kawa ze śmietanką? Kawa z mlekiem? To najczęstsze dodatki, które przychodzą nam do głowy gdy chcemy coś dodać do naszego czarnego naparu. Co gdybyśmy otworzyli się bardziej i puścili wodze fantazji? Kawa nie boi się wyzwań i nie boi się nawet najbardziej odważnych połączeń. Skąd ta właściwość? Kawa w świecie aromatów jest ich królową posiadając najszerszy ich wachlarz. Używając różnych metod zaparzania kawy czy różnych odmian spokojnie możemy łączyć ją z ziołami, kwiatami, owocami, alkoholem czy nawet jajkiem. Jeśli nie straszne są Wam eksperymenty, odkrywajcie kawę razem z naszymi Baristami.

Oto najlepszy, autorskie przepisy na kawę wybrane podczas Brewerii Kawowych 2020, czyli 2. zawodów Baristów Etno Cafe:

ALOHA

Składniki:

- 130 ml soku z aloesu (30%)
- 65 g konfitury brzoskwiniowej
- 3 szt. gwiazdek anyżu
- kostki lodu
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- brzoskwinia
- rozmaryn

Przygotowanie:

Do shakera wlewamy sok z aloesu, konfiturę i lekko rozbite dwie gwiazdki anyżu. Uzupełniamy lodem i dokładnie wstrząsamy. Zawartość przelewamy przez podwójne sitko do szklanki z lodem. Na górę powoli wlewamy podwójne espresso - powinno być lekko przestudzone, by zachować warstwy. Kawę dekorujemy kawałkiem brzoskwini, rozmarynem oraz gwiazdką anyżu. Przed wypiciem kawę trzeba dobrze wymieszać.

Autorski przepis Adriana Pokrywki

KAMILA BIRUS

LEŚNY MOTYL

Składniki:

- 15 ml syropu z rozmarynu (gałązki rozmarynu, 200 g cukru, 200 ml wody, po zagotowaniu, redukujemy wodę do uzyskania konsystencji syropu)
- 25 ml soku z yuzu
- 100 ml napoju z pomarańczy Chinotto
- 100 ml herbaty z groszku motylkowego (infuzowanego rozmarynem przez ok 40 godzin)
- 50 ml wody sodowej
- pokruszony lód
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy 15 ml syropu z rozmarynu i dodajemy pokruszony lód. Wlewamy 100 ml napoju z pomarańczy Chinotto. Herbatę mieszamy z 50 ml wody sodowej i 25 ml soku z yuzu. Dodajemy do szklanki z syropem i napojem z pomarańczy Chinotto, tak aby powstały trzy warstwy. Na koniec dodajemy podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental.

Autorski przepis Aleksandry Kasińskiej

KAMILA BIRUS

BEZ(A)GRESTU

Składniki:

- 300 ml wody kokosowej
- 2 łyżeczki konfitury agrestowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 gałązki tymianku
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- beza
- płatki soli morskiej Maldon

Beza:

- 50 g białek
- 40 g cukru
- 0,5 łyżeczki zmielonych na proszek wiórków kokosowych
- szczypta soli

Przygotowanie:

Szklankę wypełniamy kostkami lodu do 3/4 objętości. Dodajemy lemoniadę. Delikatnie dolewamy podwójne espresso tworząc warstwy. Bezę delikatnie dodajemy na wierzch napoju. Bezę zrumieniamy palnikiem. Posypujemy płatkami morskiej soli Maldon.

Autorski przepis Julii Kuli

KAMILA BIRUS

ICE LATTE CUSTARD

Składniki:

- 55 g kremu angielskiego*
- 200 ml mleka krowiego 3,2%
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- laska wanilii do dekoracji
- kostki lodu

Przygotowanie:
Na dno wysokiej szklanki (350 ml) przekładamy krem, wsypujemy kostki lodu, zalewamy mlekiem. Po kostkach lodu wlewamy podwójne espresso. Na wierzchu kładziemy laskę wanilii.

*Krem angielski (przepis na 5-6 porcji)

- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka krowiego 3,2%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 30 g syropu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- pół laski wanilii
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy syrop oraz ziarenka wanilii. podgrzewamy na małym ogniu. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Nadal mieszając dodajemy połowę zagrzanej bazy z garnka, następnie wszystko gotujemy przez 3-4 minuty. Przelewamy krem do innego naczynia i studzimy. Dodajemy cynamon i sól.

Autorski przepis Małgorzaty Dronsejko

KAMILA BIRUS

LemonADA

Składniki:

- 80 ml syropu cytrynowego (zagotować wodę z cukrem i z sokiem z cytryny, do otrzymania konsystencji syropu)
- 150 ml wody miętowej (zagotować wodę z gałązkami mięty i 3 kroplami olejku miętowego)
- podwójne espresso z kawy Etno Cafe Intercontinental
- kostki lodu

Przygotowanie:
Wypełniamy całą szklankę lodem. Wlewamy wystudzony syrop cytrynowy, następnie wystudzoną wodę miętową. Powoli wlewamy espresso tworząc kolejną warstwę. Kawę dekorujemy plasterkiem cytryny oraz listkami mięty.

Autorski przepis Adrianny Skrzypek

KAMILA BIRUS
Reklama

Karol Przesmycki, Trener Baristów Etno Cafe.

KAMILA BIRUS
Reklama
Reklama
Reklama