Magda Gessler
EastNews
Newsy

Przepis na barszcz i świąteczne pierogi Magdy Gessler! Co jest jej sekretem?

Przepis na barszcz i świąteczne pierogi Magdy Gessler! Co jest jej sekretem?

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni! Na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, ale już kolejnego dnia może być ich znaczenie więcej. Oprócz karpia, krokietów czy kutii nie może zabraknąć czerwonego barszczu i pierogów. Przepisy od Magdy Gessler od wielu lat cieszą się wielką popularnością w kraju. Zobaczcie, jak przygotować tradycyjny polski barszcz i pierogi. Z pewnością zachwycą kubki smakowe Waszej rodziny.

Jak uchronić restauratorów przed przed bankructwem? Posłuchajcie, co powiedziała nam Magda Gessler!

Przepisy od Magdy Gessler na święta

Nie wszyscy za nim przepadają, jednak zapewniamy odpowiednio przygotowany skradnie serca całej rodziny. Czerwony barszcz Magdy Gessler to hit od kilku lat. Jak go dobrze przygotować? 

Barszcz wigilijny - przepis Magdy Gessler (źródło beszamel.se.p)

Składniki: 

  • 5 borowików
  • 3 liście laurowe
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • Skórka z 2 jabłek średniej wielkości

Buraki należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu, dodając do nich cebulę, czosnek i pora. Warzywa należy wcześniej pokroić na plasterki i podsmażyć na złoty kolor. W naszym garze powinny znaleźć się jeszcze obrane ze skórek i pokrojone dwa średnie jabłka. Całość należy doprawić goździkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i kminem rzymskim.

Do garnka włożyć świeże, pokrojone w plastry i umyte borowiki. Suszone można dodać od razy do wywaru. Barszcz należy gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pięć minut przed końcem gotowania należy dodać sok z jednej cytryny. Odcedzić barszcz do drugiego garnka. Podawać z tradycyjnymi uszkami. 

Zobacz także: Zapytaliśmy Magdę Gessler, kto mógłby zastąpić ją w "Kuchennych rewolucjach". Odpowiedź zaskakuje!

Przepis na pierogi od Magdy Gessler 

Pierogi od Magdy Gessler również nie należą do trudnych dań. Jej ciasto zachwalane jest na całym świecie. Dlaczego? Restauratorka nie używa do niego jaj oraz przepis na ciasto można wykorzystać zarówno do słodkiego farszu, jak i słodkiego. 

Pierogi do Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli 

Mąkę należy przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wlać niewielką ilość ciepłej wody. Całość wymieszać, a później zacząć zagniatać dodając szybko taką ilość wody, aby ciasto nie kleiło się do rąk i nie było za twarde. Ciasto należy podzielić na cztery części, jedną zostawić sobie, a pozostałe odłożyć i przykryć ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki placek na posypanej stolnicy mąką. Okręgi można zrobić np. za pomocą szklanki. Wypełniać je przygotowanym wcześniej farszem.

pierogi
© nioloxs/Fotolia.com

Magda Gessler uwielbia święta. 

Magda Gessler
EastNews

Zobacz także
Dawid Kwiatkowski zagrał koncert na dachu

Dawid Kwiatkowski wyrzucony z restauracji sygnowanej nazwiskiem Magdy Gessler! Powód? Był z psem!

Syn Magdy Gessler pokazał dziewczynę

Syn Magdy Gessler zabrał dziewczynę na premierę! Jak wygląda partnerka Tadeusza Müllera?

 

Magda Gessler
Newsy
Magda Gessler z okazji 4. urodzin Party.pl odpowiada na trudne pytania! Zobacz, co nam zdradziła!
Magda Gessler z okazji 4. urodzin Party.pl odpowiada na trudne pytania! Zobacz, co nam zdradziła!

Magda Gessler jest nie tylko wielkim kulinarnym autorytetem, ale też gwiazdą TVN, która ma mnóstwo fanów ciekawych jej życia. Z okazji 4. urodzin Party.pl zadaliśmy jej kilka pytań, na które najczęściej chcecie znać odpowiedzi. Gwiazda szczerze i z charakterystycznym dla siebie poczuciem humoru odpowiedziała na nie wszystkie.  Obejrzycie urodzinowe wideo i dowiedźcie się, ile języków zna Magda Gessler, czy Mateusz Gessler jest jej synem, czego nigdy by nie zjadała i kogo chciałaby nakarmić. Tak szczere i zaskakujące odpowiedzi tylko dla Party.pl!  

Choinka z warzyw
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Wegańskie dania wigilijne: bigos, pierogi z kapustą i piernik
Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować.

Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować. Przepisy na wegańskie dania wigilijne Wegański bigos   Składniki: 3 szklanki wrzątku, 1 kg kiszonej kapusty, liść laurowy, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów, 100 g suszonych śliwek, 300 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, gorczyca, puszka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wodę zagotować z liściem laurowym. Kiedy woda będzie się gotować, trzeba posiekać orzechy, migdały i śliwki. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy woda się już zagotuje, można do niej dodać olej, orzechy, migdały, śliwki oraz podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Do tych składników należy dodać wszystkie przygotowane przyprawy i sos sojowy, a na koniec dodać posiekaną kapustę. Tak przygotowany bigos należy gotować przez około godzinę. Po 40 minutach gotowania trzeba dodać ciecierzycę.   Wegańskie pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą   Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, pół szklanki ciepłej wody.   Farsz: 1,5 szklanki zielonej soczewicy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, garść suszonych grzybów, 2 małe posiekane cebule, 2 szklanki kiszonej kapusty, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka cząbru, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka kminku, szczypta kurkumy, olej lniany do podania.  ...

Magda Gessler
East News
Newsy
Chcesz przygotować świąteczny barszcz Magdy Gessler? Pokażemy ci jak!
Prosty przepis na barszcz w stylu Magdy Gessler

Barszcz na zakwasie Magdy Gessler  przepis pochodzi z książki „Kocham gotować”  Zakwas z buraków 1 kg buraków ćwikłowych  2 l wody 50 g chleba razowego  Oczyszczamy buraki, obieramy je cienko, kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego garnka lub słoja ze szkła. Zalewamy przegotowaną ciepłą wodą. Dodajemy kawałki chleba razowego ze skórką, przykrywamy nakłutym papierem, pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu (18-20C). Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, zlewamy do butelek, szczelnie zamykamy. Pozostałe kuraki możemy ponownie zalać wodą.  Barszcz na zakwasie krwisty i gęsty, farbujący.  ok. 10 buraków średniej wielkości  4 cebule przekrojone na pół 5-6 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzy 2 liście laurowe 2 goździki czosnek 2 kg jabłek ocet szklanka zakwasu buraczanego Buraki kroimy w plastry. Im drobniej, tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości. Zalewamy buraki wodą źródlaną tak, aby je zakryć. Dodajemy przyprawy, cebule i gotujemy. Dla zatrzymania koloru dodajemy ocet. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy. Dolewamy kwas buraczany. Odstawiamy na noc z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (ze skórkami).  Dodatek: 250 g słoniny pokrojonej w kostkę 4 pokrojone cebule Smażymy cebule ze słoninką i przecedzamy wytopiony tłuszcz bezpośrednio do barszczu.   

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik