Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!
Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!

Wystartowała ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce - Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie –to znaczy, że codziennie marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek, za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas.
Co zatem zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie zmiany wprowadzić, aby konsumować świadomie i nie przykładać ręki do zagłady naszej planety? Jak twierdzi Massimo Bottura – najsłynniejszy szef kuchni na świecie, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za jedną trzecią problemów klimatycznych świata – zatem podjęcie działań promujących mądrą konsumpcję jest absolutną koniecznością. Wymaga to zarówno rozwiązań systemowych jak i inicjatywy każdego z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych na festiwalu gości jak i do ponad tysiąca restauratorów z całej Polski.
Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” – mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.
Do kampanii #SzanujJedzenie przyłączyło się i zostało jej ambasadorami setki znanych artystów, influencerów i aktywistów. W kampanię #SzanujJedzenie zaangażowali się m.in. Lara Gessler, Marta Wierzbicka, Anna Czartoryska- Niemczycka, Maria Niklińska, Nikodem Rozbicki, Vienio, Jakob Kosel, Wujaszek Liestyle, Grzegorz Łapanowski i wielu innych. Na potrzeby akcji powstał także „Dekalog #SzanujJedzenie”, czyli 10 przykazań świadomego konsumenta, który trafi do każdego z festiwalowych gości.
DEKALOG #SZANUJJEDZENIE
Co roku Polacy wyrzucają 9 milionów ton jedzenia. Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Natomiast z raportów ONZ z 2017 wynika, że 821 milionów ludzi na świecie jest niedożywionych i niestety liczba ta będzie rosła. W XXI wieku ludzie nadal umierają z głodu, mimo że obecny poziom produkcji żywności wystarczyłby na wykarmienie wszystkich osób na ziemi. Tyle, że olbrzymia jej część po prostu się marnuje. W obliczu tych dramatycznych danych, konieczne są działania systemowe zarówno na poziomie legislacyjnym jak i zmiany świadomości konsumentów. Ważne jest, aby każdy z nas poczuł się odpowiedzialny za obecny stan rzeczy i zmienił swoje nawyki. Organizatorzy Restaurant Week przygotowali dziesięć prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Oto one:
1. Rób dokładną listę zakupów – wydasz i zmarnujesz mniej. Warto także kupować częściej i to, czego naprawdę potrzebujesz
2. Utrzymuj porządek w lodówce – produkty z krótszą datą ważności postaw bliżej, te z dłuższą - dalej. Szczególnie istotne jest to w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności
3. Nie wyrzucaj owoców i warzyw, które lekko zwiędły - jak radzi ambasadorka akcji #SzanujJedzenie - Lara Gessler, zmiksuj je na pyszny i zdrowy koktajl. Z warzyw możesz ugotować też pyszny bulion
4. Nie wyrzucaj pieczywa – lepiej je zetrzyj na bułkę tartą – przyda się do przygotowania wielu potraw – zachęca Gaja Kuroń. Ze starego i twardego chleba można zrobić też grzanki i dodać je choćby do zupy
5. Zamrażaj lub susz jedzenie, które ci zostało – możesz z niego przyrządzić potem kreatywne i pyszne danie, na które przepis znajdziesz na blogach i w serwisach kulinarnych
6. Planuj posiłki i gotuj odpowiednie porcje – oszczędzasz jedzenie i pieniądze
7. Przechowuj jedzenie w pojemnikach - dzięki temu dłużej pozostają świeże
8. Przekaż jedzenie potrzebującym – znajdź jadłodzielnię lub fundację, która zajmuje się redystrybucją posiłków – zrobisz dobry uczynek
9. Bierz resztki z restauracji do domu – to żaden wstyd ani oznaka skąpstwa, świadczy tylko dobrze o twojej świadomości konsumenckiej. Nie zdołałeś zjeść podanej w restauracji potrawy, nie wahaj się poprosić o zapakowanie jej na wynos
10. Uczęszczaj do restauracji z wcześniejszym wyborem menu – jak mówi Maciek Żakowski, organizator Restaurant Week - festiwal promuje najracjonalniejszy model - wcześniejsze rezerwacje online i wybór przez gości jednego z dwóch menu, sprawiają, że jedzenie się nie marnuje. Goście składają zamówienie z wyprzedzeniem, przez co restauracje są w stanie przygotować tyle jedzenia, ile naprawdę potrzeba.
REKORDOWA EDYCJA RESTAURANT WEEK
W 13. edycji festiwalu bierze udział 400 najlepszych restauracji z 35 polskich miast: Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, niezależnie od miasta i restauracji, jest oferowane w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Do wyboru gości są potrawy mięsne, rybne, wegetariańskie i wegańskie. Każdy gość Restaurant Week będzie miał także możliwość wygrać lot do Włoch dla dwóch osób i kolację w najbardziej obleganej restauracji świata Osteria Francescana, a także podróż na festiwal restauracyjny Miami Spice. Organizatorzy spodziewają się rekordowej liczby 100 tys. gości.
Rezerwacji online na festiwal można dokonywać na stronie www.restaurantweek.pl.
Termin festiwalu: 3-17 kwietnia 2019
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale
Powiązane
Wystartowała kampania edukacyjna „Wszystkie Jeże nasze są!”
Współpraca reklamowa
Impreza halloweenowa, której nie zapomnisz! Zobacz, jak ją zorganizować
Współpraca reklamowa
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
Współpraca reklamowa