tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock
Newsy

Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?

Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?

Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem społecznym, to również problem środowiskowy. Marnując żywność, marnujemy również energię i wodę zużytą do produkcji, transportu i pakowania żywności, a więc szkodzimy naszej planecie. Tesco sprawdziło, dlaczego Polacy marnują żywność i rusza z kampanią informacyjno-edukacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. Ma ona przypominać, jak ważny jest szacunek do żywności i podpowiadać klientom proste sposoby na jej niemarnowanie.

Dlaczego marnujemy jedzenie?

Każdego roku na całym świecie na śmietnik trafia aż 1,3 miliarda ton jedzenia. To aż 1/3 wyprodukowanej żywności! Jak wynika z ustaleń FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w krajach rozwijających się, do strat najczęściej dochodzi na etapie produkcji, przetwórstwa i transportu, a więc zanim produkty trafią do sprzedaży, natomiast w krajach bogatych - a to właśnie one wyrzucają do śmieci najwięcej jedzenia - żywność jest marnowana przede wszystkim w domach z powodu upłynięcia daty ważności produktów i złego planowania zakupów. Dzieje się tak także w Polsce.

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock

Polska: 9 milionów ton zmarnowanego jedzenia

Jak to możliwe, że każdego roku marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton najróżniejszych artykułów spożywczych?

Z badań Tesco Polska wynika, że:

  • 40% Polaków wybiera się do sklepu bez listy zakupów,
  • 25% Polaków robi zbyt duże zapasy,
  • 15% Polaków robi zakupy spontanicznie,
  • 25% Polaków nie ma wystarczającej wiedzy o tym, jak przechowywać żywność,
  • co 3 Polak nie potrafi po wyglądzie lub zapachu ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia.

Jak możemy to zmienić?

Tesco, które od lat walczy z marnowaniem żywności, ruszyło właśnie z kampanią edukacyjno-informacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. W sklepach pojawiły się plakaty i porady dotyczące planowania zakupów i przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachowała świeżość.

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Mat.prasowe

Dodatkowe informacje znajdziemy także na stronie internetowej Tesco oraz na profilach społecznościowych firmy.

Dzięki nim możemy się dowiedzieć na przykład, że:

  • ziemniaków, cebuli, czosnku, pomidorów, ogórków i owoców dojrzewających lepiej nie trzymać w lodówce, natomiast owoce sezonowe (np. śliwki) już tak, bo dzięki temu dłużej zachowają smak,
  • pieczywo można zamrażać – po rozmrożeniu będzie smakować jak świeże,
  • sałata dłużej zachowa świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki owiniemy ją wilgotnym papierowym ręcznikiem,
  • z warzyw, które zostały z rosołu, można przyrządzić pyszną sałatkę.

Partnerami akcji „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie” są Banki Żywności i Caritas.

Materiał powstał z udziałem sieci Tesco Polska

 

Anna Lewandowska
Instagram
Styl życia
Sposoby na bycie „zero waste” w kuchni. Zobacz, jak to robi Anna Lewandowska i inne gwiazdy
Sposoby na bycie „zero waste” w kuchni. Zobacz, jak to robi Anna Lewandowska i inne gwiazdy

Bycie eko to obecnie jeden z najważniejszych trendów . Jednak mimo że wiele z nas używa energooszczędnych żarówek, nie używa plasikowych jednorazowych toreb i segreguje śmieci, to wciąż za mało, bo do tych oznaczonych różnymi kolorami koszy wpada też mnóstwo jedzenia i to często nadającego się jeszcze do spożycia. Statystyki dotyczące marnowania żywności w Polsce Z danych ONZ wynika, że co roku na świecie marnuje się ok. 1,3 miliarda ton żywności, która jest dobra do spożycia. To stanowi aż 1/3 produkowanego jedzenia! Komisja Europejska podaje, iż w średnio w przeciętnym europejskim domu wyrzuca się około 20–30% zakupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do konsumpcji.  Sposoby na ograniczenie marnowania żywności Marnowanie żywności wiąże się nie tylko z traceniem własnych pieniędzy, ale przede wszystkim negatywnie wpływa na  środowisko . Wynika to z tego, że na wytworzenie produktów żywnościowych składa się cały proces produkcyjny, w który wliczają się m.in. opakowania, transport, zużycie wody i energii oraz emisja odpadów przemysłowych. Jedna kanapka z serem wyrzucona do kosza to aż 90 litrów zmarnowanej wody. Istnieje jednak dużo łatwych sposób na to, by zostać „zero waste” w kuchni.  Przede wszystkim warto trzymać się zasady 4P: planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się żywnością i posegregowanie, czyli oddzielanie biośmieci od innych. Zaplanowanie posiłków pomoże uniknąć kupowania niepotrzebnych produktów. Dodatkowo warto też stosować „lodówkową logistykę” według zasady FIFO (first in-first out), czyli jedzenie w pierwszej kolejności artykułów spożywczych, które były kupione wcześniej i kontrolowanie daty ważności. Poza tym w...

KAMPANIA #SZANUJJEDZENIE, CZYLI CO ROBIĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ
Newsy
Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!
Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!

Wystartowała ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce - Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie –to znaczy, że codziennie marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek, za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas. Co zatem zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie zmiany wprowadzić, aby konsumować świadomie i nie przykładać ręki do zagłady naszej planety? Jak twierdzi Massimo Bottura – najsłynniejszy szef kuchni na świecie, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za jedną trzecią problemów klimatycznych świata – zatem podjęcie działań promujących mądrą konsumpcję jest absolutną koniecznością. Wymaga to zarówno rozwiązań systemowych jak i inicjatywy każdego z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych na festiwalu gości jak i do ponad tysiąca restauratorów z całej Polski. Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” – mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska. Do...

Jak ograniczyć marnowanie żywności w domu?
© drubig-photo/Adobe Stock
Styl życia
Jak oszczędzać żywność w domowych warunkach?
Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.

Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.   Duży wpływ na coraz większe marnowanie żywności ma dostępność produktów spożywczych w sklepach oraz zmieniający się styl życia ludzi. Stają się oni coraz wygodniejsi i z tego powodu często nie chcą tracić czasu na działania polegające na oszczędzaniu żywności. Na co zwracać uwagę przy robieniu zakupów? Problem związany z wyrzucaniem jedzenia zaczyna się na etapie zakupów. W wielu przypadkach wyjścia do sklepu są spontaniczne i mało przemyślane w kwestii potrzeb. Właśnie dlatego Polacy mają łatkę ludzi, którzy lubią kupować żywność na zapas. Aby zakupy były dostosowane do potrzeb i możliwości, warto rozpocząć od tworzenia listy zakupów . Nie jest ona jednak wystarczająca do tego, aby w pełni rozwiązać problem. Jest tak głównie dlatego, że czasami określenie tego, ile się zje jest bardzo trudne. I nikogo nie powinno dziwić podejście zakładające, że lepiej mieć czegoś więcej niż zbyt mało.   Warto jednak obserwować ilości spożywanego jedzenia przez siebie i swoich bliskich. Po kilku tygodniach określenie potrzeb jest łatwiejsze, a to z kolei przekłada się na możliwość zrobienia odpowiedniej wielkości zakupów. Ponadto warto zwracać uwagę na to, aby: kupować możliwie najświeższe owoce i warzywa (mogą dłużej leżeć w domu i nadawać się do...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik