Party Stories
tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock
Newsy

Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?

Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem społecznym, to również problem środowiskowy. Marnując żywność, marnujemy również energię i wodę zużytą do produkcji, transportu i pakowania żywności, a więc szkodzimy naszej planecie. Tesco sprawdziło, dlaczego Polacy marnują żywność i rusza z kampanią informacyjno-edukacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. Ma ona przypominać, jak ważny jest szacunek do żywności i podpowiadać klientom proste sposoby na jej niemarnowanie.

Dlaczego marnujemy jedzenie?

Każdego roku na całym świecie na śmietnik trafia aż 1,3 miliarda ton jedzenia. To aż 1/3 wyprodukowanej żywności! Jak wynika z ustaleń FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w krajach rozwijających się, do strat najczęściej dochodzi na etapie produkcji, przetwórstwa i transportu, a więc zanim produkty trafią do sprzedaży, natomiast w krajach bogatych - a to właśnie one wyrzucają do śmieci najwięcej jedzenia - żywność jest marnowana przede wszystkim w domach z powodu upłynięcia daty ważności produktów i złego planowania zakupów. Dzieje się tak także w Polsce.

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock

Polska: 9 milionów ton zmarnowanego jedzenia

Jak to możliwe, że każdego roku marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton najróżniejszych artykułów spożywczych?

Z badań Tesco Polska wynika, że:

  • 40% Polaków wybiera się do sklepu bez listy zakupów,
  • 25% Polaków robi zbyt duże zapasy,
  • 15% Polaków robi zakupy spontanicznie,
  • 25% Polaków nie ma wystarczającej wiedzy o tym, jak przechowywać żywność,
  • co 3 Polak nie potrafi po wyglądzie lub zapachu ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia.

Jak możemy to zmienić?

Tesco, które od lat walczy z marnowaniem żywności, ruszyło właśnie z kampanią edukacyjno-informacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. W sklepach pojawiły się plakaty i porady dotyczące planowania zakupów i przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachowała świeżość.

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Mat.prasowe

Dodatkowe informacje znajdziemy także na stronie internetowej Tesco oraz na profilach społecznościowych firmy.

Dzięki nim możemy się dowiedzieć na przykład, że:

  • ziemniaków, cebuli, czosnku, pomidorów, ogórków i owoców dojrzewających lepiej nie trzymać w lodówce, natomiast owoce sezonowe (np. śliwki) już tak, bo dzięki temu dłużej zachowają smak,
  • pieczywo można zamrażać – po rozmrożeniu będzie smakować jak świeże,
  • sałata dłużej zachowa świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki owiniemy ją wilgotnym papierowym ręcznikiem,
  • z warzyw, które zostały z rosołu, można przyrządzić pyszną sałatkę.

Partnerami akcji „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie” są Banki Żywności i Caritas.

Materiał powstał z udziałem sieci Tesco Polska

 

Anna Lewandowska
Instagram
Styl życia
Sposoby na bycie „zero waste” w kuchni. Zobacz, jak to robi Anna Lewandowska i inne gwiazdy

Bycie eko to obecnie jeden z najważniejszych trendów . Jednak mimo że wiele z nas używa energooszczędnych żarówek, nie używa plasikowych jednorazowych toreb i segreguje śmieci, to wciąż za mało, bo do tych oznaczonych różnymi kolorami koszy wpada też mnóstwo jedzenia i to często nadającego się jeszcze do spożycia. Statystyki dotyczące marnowania żywności w Polsce Z danych ONZ wynika, że co roku na świecie marnuje się ok. 1,3 miliarda ton żywności, która jest dobra do spożycia. To stanowi aż 1/3 produkowanego jedzenia! Komisja Europejska podaje, iż w średnio w przeciętnym europejskim domu wyrzuca się około 20–30% zakupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do konsumpcji.  Sposoby na ograniczenie marnowania żywności Marnowanie żywności wiąże się nie tylko z traceniem własnych pieniędzy, ale przede wszystkim negatywnie wpływa na  środowisko . Wynika to z tego, że na wytworzenie produktów żywnościowych składa się cały proces produkcyjny, w który wliczają się m.in. opakowania, transport, zużycie wody i energii oraz emisja odpadów przemysłowych. Jedna kanapka z serem wyrzucona do kosza to aż 90 litrów zmarnowanej wody. Istnieje jednak dużo łatwych sposób na to, by zostać „zero waste” w kuchni.  Przede wszystkim warto trzymać się zasady 4P: planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się żywnością i posegregowanie, czyli oddzielanie biośmieci od innych. Zaplanowanie posiłków pomoże uniknąć kupowania niepotrzebnych produktów. Dodatkowo warto też stosować „lodówkową logistykę” według zasady FIFO (first in-first out), czyli jedzenie w pierwszej kolejności artykułów spożywczych, które były kupione wcześniej i kontrolowanie daty ważności. Poza tym w...

KAMPANIA #SZANUJJEDZENIE, CZYLI CO ROBIĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ
Newsy
Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!

Wystartowała ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce - Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie –to znaczy, że codziennie marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek, za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas. Co zatem zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie zmiany wprowadzić, aby konsumować świadomie i nie przykładać ręki do zagłady naszej planety? Jak twierdzi Massimo Bottura – najsłynniejszy szef kuchni na świecie, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za jedną trzecią problemów klimatycznych świata – zatem podjęcie działań promujących mądrą konsumpcję jest absolutną koniecznością. Wymaga to zarówno rozwiązań systemowych jak i inicjatywy każdego z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych na festiwalu gości jak i do ponad tysiąca restauratorów z całej Polski. Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” – mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska. Do...

Jak ograniczyć marnowanie żywności w domu?
© drubig-photo/Adobe Stock
Styl życia
Jak oszczędzać żywność w domowych warunkach?
Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.

Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.   Duży wpływ na coraz większe marnowanie żywności ma dostępność produktów spożywczych w sklepach oraz zmieniający się styl życia ludzi. Stają się oni coraz wygodniejsi i z tego powodu często nie chcą tracić czasu na działania polegające na oszczędzaniu żywności. Na co zwracać uwagę przy robieniu zakupów? Problem związany z wyrzucaniem jedzenia zaczyna się na etapie zakupów. W wielu przypadkach wyjścia do sklepu są spontaniczne i mało przemyślane w kwestii potrzeb. Właśnie dlatego Polacy mają łatkę ludzi, którzy lubią kupować żywność na zapas. Aby zakupy były dostosowane do potrzeb i możliwości, warto rozpocząć od tworzenia listy zakupów . Nie jest ona jednak wystarczająca do tego, aby w pełni rozwiązać problem. Jest tak głównie dlatego, że czasami określenie tego, ile się zje jest bardzo trudne. I nikogo nie powinno dziwić podejście zakładające, że lepiej mieć czegoś więcej niż zbyt mało.   Warto jednak obserwować ilości spożywanego jedzenia przez siebie i swoich bliskich. Po kilku tygodniach określenie potrzeb jest łatwiejsze, a to z kolei przekłada się na możliwość zrobienia odpowiedniej wielkości zakupów. Ponadto warto zwracać uwagę na to, aby: kupować możliwie najświeższe owoce i warzywa (mogą dłużej leżeć w domu i nadawać się do...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner