Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem społecznym, to również problem środowiskowy. Marnując żywność, marnujemy również energię i wodę zużytą do produkcji, transportu i pakowania żywności, a więc szkodzimy naszej planecie. Tesco sprawdziło, dlaczego Polacy marnują żywność i rusza z kampanią informacyjno-edukacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. Ma ona przypominać, jak ważny jest szacunek do żywności i podpowiadać klientom proste sposoby na jej niemarnowanie.
Dlaczego marnujemy jedzenie?
Każdego roku na całym świecie na śmietnik trafia aż 1,3 miliarda ton jedzenia. To aż 1/3 wyprodukowanej żywności! Jak wynika z ustaleń FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w krajach rozwijających się, do strat najczęściej dochodzi na etapie produkcji, przetwórstwa i transportu, a więc zanim produkty trafią do sprzedaży, natomiast w krajach bogatych - a to właśnie one wyrzucają do śmieci najwięcej jedzenia - żywność jest marnowana przede wszystkim w domach z powodu upłynięcia daty ważności produktów i złego planowania zakupów. Dzieje się tak także w Polsce.
Polska: 9 milionów ton zmarnowanego jedzenia
Jak to możliwe, że każdego roku marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton najróżniejszych artykułów spożywczych?
Z badań Tesco Polska wynika, że:
- 40% Polaków wybiera się do sklepu bez listy zakupów,
- 25% Polaków robi zbyt duże zapasy,
- 15% Polaków robi zakupy spontanicznie,
- 25% Polaków nie ma wystarczającej wiedzy o tym, jak przechowywać żywność,
- co 3 Polak nie potrafi po wyglądzie lub zapachu ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia.
Jak możemy to zmienić?
Tesco, które od lat walczy z marnowaniem żywności, ruszyło właśnie z kampanią edukacyjno-informacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. W sklepach pojawiły się plakaty i porady dotyczące planowania zakupów i przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachowała świeżość.
Dodatkowe informacje znajdziemy także na stronie internetowej Tesco oraz na profilach społecznościowych firmy.
Dzięki nim możemy się dowiedzieć na przykład, że:
- ziemniaków, cebuli, czosnku, pomidorów, ogórków i owoców dojrzewających lepiej nie trzymać w lodówce, natomiast owoce sezonowe (np. śliwki) już tak, bo dzięki temu dłużej zachowają smak,
- pieczywo można zamrażać – po rozmrożeniu będzie smakować jak świeże,
- sałata dłużej zachowa świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki owiniemy ją wilgotnym papierowym ręcznikiem,
- z warzyw, które zostały z rosołu, można przyrządzić pyszną sałatkę.
Partnerami akcji „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie” są Banki Żywności i Caritas.
Materiał powstał z udziałem sieci Tesco Polska