Domowe sposoby na wypadanie włosów: wcierka z kozieradki i napar ze skrzypu

Zdenerwowana kobieta trzyma się za głowę.
Fot. ©vladimirfloyd/Fotolia

Zioła na wypadanie włosów wzmacniają cebulki włosowe. Napary i płukanki dla słabych i łamliwych włosów najlepiej przygotować na bazie kozieradki lub skrzypu.

Zioła na wypadanie włosów – wcierka z kozieradki

  • Kozieradka pospolita – surowcem lekarskim kozieradki pospolitej są nasiona. Zawierają one około 40% śluzów, saponiny steroidowe, tłuszcze, białka, olejki eteryczne, flawonoidy, lecytynę, witaminy PP, D i F oraz cholinę. Kozieradka hamuje proces wypadania włosów i zmniejsza ich przetłuszczanie. Wcierkę z kozieradki należy nakładać codziennie przez trzy tygodnie.

 

Przygotowanie wcierki z kozieradki na wypadanie włosów – łyżeczkę sproszkowanych ziaren kozieradki należy zalać 0,5 szklanki wrzątku i odstawić do zaparzenia pod przykryciem. Po 15 minutach odcedzić płyn i zlać go do małego szklanego słoiczka. Tak przygotowany napar można przechowywać do tygodnia w lodówce. Napar należy aplikować na włosy codziennie wieczorem.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

 

Wcierkę wmasować w skórę głowy na świeżo umyte i wysuszone włosy, wówczas preparat najlepiej wchłonie się we włosy (po aplikacji wcierki włosów nie trzeba ponownie myć). Wcierka z kozieradki na wypadanie włosów ma wodnistą konsystencję, dlatego najlepiej nakładać ją zabezpieczając ramiona ręcznikiem lub pochylając głowę do przodu.

Zioła na wypadanie włosów – napar ze skrzypu polnego

  • Skrzyp polny zawiera substancje mineralne, krzemionkę i flawonoidy. Dzięki krzemionce skrzyp polny ma korzystny wpływ na spowolnienie wypadania włosów. Wzmacnia naczynia krwionośne, mieszki włosowe i poprawia ukrwienie skóry głowy. Napar ze skrzypu polnego sprawia, że włosy stają się mocne, gęste, nie rozdwajają się i nie wypadają.

 

Napar ze skrzypu polnego – jedną łyżeczkę suszonego ziela skrzypu polnego należy wsypać do szklanki i zalać 150 ml wrzątku. Napar zostawić pod przykryciem do zaparzenia na ok. 10-15 minut. Herbatkę przecedzić i pić trzy razy dziennie po pół szklanki. 


Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady