Ałun potasowy – najtańszy dezodorant i sposób na opryszczkę

ałun potasowy
Fot. Flickr/James St. John/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Ałun potasowy to minerał o kwaśnym odczynie, dzięki któremu kryształ ten wykazuje działanie antyseptyczne i ściągające. Ałun w sztyfcie nie działa jak typowy antyperspirant, ponieważ nie hamuje wydzielania potu, a jedynie niweluje jego przykry zapach. Ałun potasowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, medycynie, a nawet w przemyśle.

 

Ałuny znane były w starożytności i stąd też pochodzi ich nazwa – po grecku alum oznacza cierpki smak. W tym czasie prawdopodobnie stosowano już ałun jako dezodorant, ponieważ są wzmianki o „kamieniach na brzydki zapach”.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania

Właściwości ałunu

Ałun potasowy to kryształ powstały z soli. Dostępne na rynku ałuny to: ałun glinowo-potasowy (najpopularniejszy), ałun glinowo-sodowy (nieco rzadszy) lub ałun glinowo-amonowy (bardzo trudno dostępny). Zawiera domieszki wielu minerałów, takich jak: żelazo, amon, mangan i sód. Ponadto występuje w nim gal, chrom, tytan lub żelazo. Jest przezroczysty, najczęściej błyszczący. Dostępne są jego różne formy – i od tego jest uzależnione jego wykorzystanie. Ałun może być w proszku, w formie oszlifowanej bryłki lub w bloku przypominającym kostkę mydła.

 

Ałun wykazuje działanie bakteriobójcze, ściągające, wysuszające zmiany skórne. Zmniejsza ból pieczenie i swędzenie. Jest tani i bardzo wydajny. Regularnie używany ałun w sztyfcie wystarczy na kilka lat (około 4-5). Ponadto ałun jest bezzapachowy, cierpki w smaku i bezbarwny (nie brudzi ubrań). Ałun nie podrażnia i nie wywołuje alergii, jednak nie powinny go używać osoby uczulone na glin (aluminium).

Opryszczka, tamowanie krwawień i trądzik – zastosowanie ałunu potasowego

Ałun ma szerokie zastosowanie, które jest uzależnione od tego, w jakiej formie jest używany:

  • ałun w proszku – stosuje się do oczyszczania wody, garbowania skóry, produkcji ognioodpornych tkanin. Używany jest jako składnik proszku do pieczenia chleba. Ajurwedyjski proszek do zębów zawiera ałun przez co wykazuje działanie tamujące krwawienie dziąseł;
  • ałun w formie oszlifowanego kryształu i kostek używany jest do niwelowania przykrego zapachu potu, dezynfekcji skóry po goleniu, tamowania drobnych krwawień. Ponadto wysusza wypryski skórne (trądzik), może likwidować opryszczkę na ustach, usuwa zapach cebuli i czosnku z dłoni, łagodzi lekkie oparzenia (również słoneczne) i ukąszenia owadów. Ałun może być pomocny w usuwaniu brodawek. Ałun w sztyfcie i kostce stosuje się poprzez zwilżenie go wodą i posmarowanie nim skóry. W wyniku tego tworzy się ochronna warstwa, która jednak po kilku godzinach się zmywa – szczególnie na skórze pod pachami.

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje