Reklama

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Reklama

Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną.

Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań

Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup, sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.

Składniki:

  • 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory),
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 liści laurowych,
  • po 3 ząbki czosnku na każdy słoik,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki.
  • Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu.
  • Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki).
  • Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut.
  • Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.

Jak przygotować pastę z papryki chilli?

Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek, mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw.

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych papryczek chilli,
  • 4 czerwone papryki słodkie,
  • 4 czerwone cebule,
  • ćwierć szklanki octu,
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne oraz pestki. Pokrój drobno w kostkę.
  • Cebulę obierz, umyj i poszatkuj w kostkę.
  • W garnku zagotuj ocet, oliwę oraz przyprawy i wrzuć paprykę oraz cebulę.
  • Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, mieszając co kilka minut.
  • Pastę przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
  • Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.

Ketchup z ostrej papryki to idealny sos do kanapek

Ostry ketchup z chili smakuje lepiej, niż sklepowy. Sos paprykowy urozmaici kanapki, dania z grilla oraz ciepłe i zimne przekąski.

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonej papryczki chilli,
  • 1 kilogram czerwonej papryki słodkiej,
  • 1 kilogram pomidorów malinowych,
  • 2 szklanki cukru brązowego,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 liści laurowych.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj, osusz, usuń gniazda oraz pestki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Mielonkę przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny (mieszając co kilka minut).
  • Ketchup przełóż do słoików i ustaw na ręczniku do góry dnem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama