3 przepisy na wegańskie przystawki, które sprawdzą się na każdej letniej imprezie!

Kobieta podaje gościom przystawki na tarasie.
Fot. ©Lumina Images/stock.adobe.com

 

Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań.

Doskonałym wegańskim dodatkiem do potraw są płatki drożdżowe. Nadają bardzo ciekawy, serowy posmak i dodatkowo stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka ziemniaczana

 

Przepis na wegański serowy dip z ziemniaka

 

Składniki:

  • 3 świeżo ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki,
  • 1 średniej wielkości ugotowana marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • około 10 łyżek ciepłej wody,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • 6 łyżek płatków drożdżowych,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego lub rafinowanego oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki mielonego białego pieprzu,
  • sól do smaku – około pół łyżeczki,
  • 1 ząbek czosnku.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju. Gdy cebula będzie złota, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około pół minuty.
  • Wszystkie pozostałe składniki umieść w kielichu blendera lub misce i po dodaniu oleju z cebulą oraz czosnkiem zblenduj na gładką masę, dodając stopniowo ciepłą wodę.
  • Wstaw „ser” do lodówki by stężał.
  • Przygotowany w ten sposób dip jest znakomitym dodatkiem do surowych warzyw.

 

Przepis na chrupki z ciecierzycy na ostro

 

Składniki:

  • 2 puszki odsączonej z zalewy cieciorki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 3 łyżki oleju, np. rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • szczypta soli,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W niewielkiej miseczce połącz olej, przyprawy, czosnek i sól. Wymieszaj dokładnie i odstaw na około 5 minut.
  • Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  • Wyłóż blaszkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Umieść cieciorkę w dużej misce i polej przygotowanym wcześniej ziołowo-czosnkowym olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Rozłóż cieciorkę na blaszce i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż skórka stanie się chrupiąca, a ziarenka zaczną „strzelać” w piekarniku.

 

Przygotowana w ten sposób ciecierzyca jest znakomitym zastępnikiem chipsów oraz dodatkiem do dań z grilla i sałatek.

 

Przepis na wegańskie daktyle na słono nadziewane orzechami

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki masła orzechowego,
  • około 300 g suszonych daktyli,
  • 100 g migdałów,
  • 1 łyżka podprażonego na patelni czarnego sezamu,
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej,
  • szczypta mielonych ziaren kolendry.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj masło orzechowe z kolendrą i nadziewaj nim daktyle następnie włóż w każdego jednego migdała.
  • Układaj faszerowane daktyle na dużym płaskim talerzu, posyp je solą i sezamem.
  • Włóż daktyle do lodówki na około 3 godziny.

 

Nadziewane w ten sposób daktyle są bardzo pożywną i sycącą przystawką.

 

Smacznego!

Jak często jecie mięso?

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje