Wiosenne nowalijki na talerzu – przepis na wegańske botwinkowe burgery

Wegański obiad z nowalijek
Fot. © REDPIXEL/Adobe Stock

W czasie, kiedy dostępne są nowalijki warto włączać je do jadłospisu. Świeża rzodkiewka, szczypiorek, sałata, botwina, rzeżucha, młoda marchewka i natka pietruszki to doskonałe dodatki do wielu potraw. Na wegański wiosenny obiad można przygotować botwinkowe burgery i podać je z kolorową sałatką z majonezem z nerkowców.

 

Kupując nowalijki warto zwracać uwagę na ich wygląd, czy nie mają brązowych plam lub nie są mocno nawożone. Najlepiej zaopatrywać się od sprawdzonego sprzedawcy na lokalnym targu.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z awokado i boczkiem

Przepis na wegańskie bezglutenowe botwinkowe burgery

Składniki na około 10 kotletów:

  • 2 pęczki botwiny z burakami,
  • 2 cebule dymki – pokrojone w bardzo drobną kostkę,
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 5-6 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • pół szklanki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
  • pół szklanki drobno posiekanego koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45-60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Botwinę i buraki bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj wszystko bardzo drobno. Wrzuć do garnka, zalej wodą z dodatkiem soku z cytryny i 1 łyżki sosu sojowego i gotuj przez około 10 minut.
  • Przelej kaszę wrzątkiem – 3 razy, następnie zalej ją 1,5 szklanką wody, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  • Weź dużą miskę – umieść w niej ugotowaną kaszę, odcedzoną botwinę z burakami i resztę składników, wymieszaj wszystko dokładnie, najlepiej rękami. Odstaw na 10 minut, aby składniki się połączyły.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Z powstałej masy formuj płaskie burgery i umieszczaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez 20 minut, następnie każdego odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.

 

Burgery możesz podawać w bułkach z dodatkiem warzyw, np. sałaty, pomidorów, dymki lub papryki. Botwinkowe kotlety stanowią również wspaniały duet z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z rzodkiewki, rzeżuchy, szczypiorku, sezamu i sałaty polaną majonezem z nerkowców.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady