Zarówno borówki, jak i banany mają wiele wartości odżywczych, a do tego takie połączenie smaków jest bardzo udane. Koktajl borówkowo-bananowy z jogurtem lub mlekiem obniża cholesterol, pomaga na biegunki i może zapobiegać nowotworom.

Reklama

Wartości odżywcze borówek i bananów

Picie koktajlu borówkowo-bananowego jest dobrą metodą na wyleczenie biegunki. Borówki w tym zakresie działają podobnie jak czarne jagody – przeciwbiegunkowo, a banany zawierają bardzo dużo potasu, który jest elektrolitem. Borówki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, witaminy A oraz pierwiastków takich jak wapń, fosfor, żelazo oraz potas. Zawierają też 2,7 g błonnika w 100 g, co pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Banany natomiast dostarczają oprócz potasu (358 mg w 100 g) magnezu i fosforu oraz witaminy C i witamin z grupy B, witaminy A oraz K.

Przepis na koktajl borówkowy z bananem

Składniki:

  • 100 g borówek,
  • 1 średni banan,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru pudru.

Czas wykonania: 5 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe

Zobacz także

Ilość porcji: 2

Sposób przygotowania:

Borówki umyj, obierz banana.

Włóż owoce do kielicha blendera lub wysokiego naczynia, jeśli używasz ręcznego blendera.

Dodaj jogurt i opcjonalnie cukier puder, jeśli owoce nie są mocno dojrzałe.

Zmiksuj wszystko na gładki koktajl.

Wstaw do lodówki na 15 minut, podawaj z całymi owocami na wierzchu.

Wskazówki:

Jeśli koktajl borówkowy z bananem z tego przepisu jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego trochę zimnego mleka.

Zamiast cukru możesz dodać słodzik lub np. suszone daktyle bez pestek.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama