Pampuchy na parze na słodko i słono – przepisy na parowce z sosem truskawkowym i pieczarkowym

Gorące racuchy ułożone są na talerzu i posypane makiem.
Fot. ©noirchocolate/Fotolia.com

Pampuchy (inaczej parowce, buchty) to rodzaj pyz z drożdżowego ciasta, które gotuje się na parze. Możne je przygotowywać na słodko, np. z sosem truskawkowym, lub wytrawnie – z grzybowym dressingiem.

 

Kluski na parze z sosem pieczarkowym najlepiej smakują podane z pieczonym mięsem lub kotletami mielonymi. Słodkie pampuchy można posypać świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami, kawałkami brzoskwiń, bananów czy kiwi.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ziemniaki w mundurkach

 

Przepis na pampuchy na parze z sosem truskawkowym

 

Słodkie parowce smakiem przypominają dzieciństwo. Potrawę w szczególności lubią dzieci. Pampuchy można podać na obiad lub kolację. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale na zimno są równie apetyczne.

 

Potrzebujesz:

  • sita,
  • stolnicy,
  • blendera,
  • 2 misek,
  • małego rondla,
  • parowaru lub garnka z nakładką do parowania,
  • ścierki kuchennej,
  • szklanki.
  •  

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1/2 opakowania mąki pszennej (500 gramów),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 opakowania drożdży w kostce (50 gramów),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki masła roślinnego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru.

 

Składniki na sos do pampuchów:

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski włóż pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i podgrzane (ale nie gorące) mleko.
  • Wymieszaj dokładnie całość i odstaw na 15 minut.
  • W małym rondlu rozpuść masło.
  • Do drugiej miski przesiej pozostałą mąkę, dosyp soli i wbij jajka.
  • Przelej drożdże i zagniataj ciasto.
  • Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj całość, aż do uzyskania elastycznej konsystencji (jeżeli ciasto będzie za rzadkie – dodaj trochę mąki).
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Posyp stolnicę odrobiną mąki i delikatnie rozciągnij na niej ciasto.
  • Za pomocą szklanki wycinaj koła i uformuj z nich kulki.
  • Włóż pampuchy do parowaru na 15 minut.
  • Truskawki umyj i obierz ze szypułek.
  • Dodaj cukier łyżkę cukru pudru i 5 łyżek jogurtu.
  • Całość blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pampuchy podawaj na ciepło polane sosem truskawkowym.

 

Smacznego!

 

Przepis na parowce z sosem pieczarkowym

 

Parowce na słono przygotowuje się w identyczny sposób, jak w wersji na słodko. Należy jedynie użyć tylko 1/2 łyżki cukru lub całkowicie z niego zrezygnować.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • wyciskarki do czosnku.

 

Składniki:

  • 350 gramów pieczarek,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 5 gałązek świeżej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gdy warzywo się zeszkli, włóż na patelnię pieczarki.
  • Smaż całość około 10 minut, aż grzyby zarumienią się.
  • Dodaj sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Wlej jogurt naturalny i smaż wszystko około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Jeszcze ciepłym sosem polewaj parowce i od razu podawaj.

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady