Niskokaloryczne sosy do grilla: pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy, musztardowy i tzatziki

Niskokaloryczne sosy podane na talerzu.
Fot. ©M.studio/Fotolia.com

Grillowane potrawy wyśmienicie smakują z dodatkiem dipów. Aby przygotować lekki sos na grilla, wystarczy zamiast śmietany użyć jogurtu. Idealnym dodatkiem będzie pomidorowy, czosnkowy lub musztardowy dip domowej roboty.

 

Lato to czas, w którym chętnie i często sięgamy po potrawy z grilla. Aby zmniejszyć ich kaloryczność, można przygotować sosy na bazie jogurtu, zamiast śmietany. Przyrządzenie dipu trwa około 10 minut i jest niezwykle proste. Wystarczy wykorzystać do niego świeże warzywa i doprawić.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z makaronem i kiełbasą

 

Przepis na niskokaloryczny sos pomidorowy

 

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii,
  • szczypta soli.

 

Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki.

 

Czosnkowy sos do grilla – wersja light

 

Składniki:

  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta soli.

 

Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wstaw sos do lodówki. To ważne, aby smaki się wymieszały, a dip stał się aromatyczny.

 

Dietetyczny sos chrzanowy do mięsa z grilla

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka startego chrzanu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli.

 

Zmieszaj składniki sosu i dopraw go do smaku.

 

Sos czosnkowo-musztardowy

 

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 25 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z pozostałymi składnikami, po czym dopraw pieprzem i solą.

 

Lekki sos musztardowy na grilla

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki wody lub lekkiego rosołu,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli.

 

Wymieszaj mąkę z połową zimnego rosołu lub wodą. Dodaj do nich musztardę i pozostałą część płynu. Zagotuj całość, pozostaw sos do ostygnięcia, po czym dodaj jogurt i przyprawy.

 

Sos tzatziki do grillowanych potraw

 

Składniki:

  • 1/2 ogórka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • tymianek i oregano do smaku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Zmieszaj jogurt, sok z cytryny i oliwę na gładką masę. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj go do sosu. Umyj i obierz ogórka, a następnie zetrzyj go na tarce i wrzuć do pozostałych składników. Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem. Pozostaw na pół godziny, aby smaki mogły się zmieszać.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje