Makaron z serem białym czy żółtym - który wybrać? Jak zrobić?

Żeliwne naczynie z makaronem z zapieczonym z serem.
Fot. © fahrwasser/Adobe Stock

Makaron z serem to potrawa prosta w przygotowaniu i pyszna. Sprawdź, jak przyrządzić makaron z serem, który zasmakuje dorosłym i dzieciom. Możesz użyć sera białego lub sera żółtego.

 

Lista przepisów na makaron jest wyjątkowo długa. Przeglądając Internet, możemy natknąć się na przepisy, które zrewolucjonizują naszą kuchnię, i które opierają się o jakże proste połączenie: makaronu i sera.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański żurek

Makarony - ulubione danie Włochów?

Najstarszy makaron znaleziono w Republice Chińskiej, został on wytworzony ok. 4 tysiące lat temu. Natomiast w naszej kulturze makaron bardziej kojarzy się z Włochami. Trudno się dziwić, bo to z Włoch pochodzą pyszne makaronowe dania, jak sos boloński ze spaghetti, lasagne czy tagliatelle z sosem śmietanowym.

 

We Włoszech spotkać można całą gamę przeróżnych makaronów, od fusilli przez gnocchi po spaghetti. Lista jest o wiele dłuższa, gdyż wyróżnia się ok. 80 rodzajów makaronu.

 

Makaron to baza węglowodanowa, która wykorzystywana jest również w naszej rodzimej kuchni. Dużą popularnością cieszy się łatwa do sporządzenia potrawa, jaką jest makaron z serem.

Makaron z serem - smak dzieciństwa

Większość z nas przynajmniej raz w życiu próbowała tej potrawy. Połączenie makaronu i sera to uniwersalny przepis, dobry na obiad i na kolację. Nieważne, jaki rodzaj makaronu wykorzystamy i czy będzie to makaron z serem pleśniowym, żółtym czy twarogowym. Połączenie produktów mlecznych i zbożowych to dobre uzupełnienie zbilansowanej diety.

 

Makaron z serem białym na słodko zazwyczaj kojarzony jest z daniem sycącym, którym szybko można się najeść. Właściwy dobór produktów, tj. makaronu pełnoziarnistego i chudego nabiału, sprawia, że to danie może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Makaron z serem białym czy żółtym - dlaczego tak trudno wybrać?

Wybór makaron z serem białym czy żółtym zależy od preferencji żywieniowych, w obu przypadkach inny będzie też sposób przygotowania posiłku. Makaron z serem białym to połączenie klasyczne, jednakże potrawy na bazie makaronu spaghetti, sosu pomidorowego i parmezanu również mają wielu zwolenników. Jaką opcję zatem wybrać? Najlepiej nie wybierać, a przygotowywać zamiennie oba dania na pełnowartościowy i smaczny obiad.

Makaron z serem - przepis na najprostsze danie dnia

Składniki na makaron z serem białym (na 1 porcję):

  • 200 g sera twarogowego,
  • 150 g makaronu,
  • 15 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 g śmietany.

 

Jak zrobić makaron z serem twarogowym? Oto najprostszy przepis na makaron z serem:

  • Ugotuj makaron.
  • Odcedź ugotowany makaron i wrzuć ponownie do suchego garnka.
  • Wrzuć 2 łyżki masła i wszystko wymieszaj aż do rozpuszczenia tłuszczu.
  • Dodaj cukier i śmietanę.
  • Rozkrusz ser i dodaj go do makaronu.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.

Makaron z serem rodem z Włoch

Wśród sosów do makaronu z serem największą popularnością cieszą się receptury na:

  • sos carbonara (boczek, żółtka jaja, parmezan, oliwki),
  • sos pleśniowy (śmietana, ser pleśniowy rokpol, cebula),
  • sos pomidorowy do spaghetti (pomidory, bazylia, parmezan).

Jak zrobić makaron z serem żółtym? Przepis na makaron z serem żółtym

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 jaja,
  • 150 ml śmietany,
  • oregano, bazylia, pietruszka do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron, najlepiej typu świderki.
  • Zetrzyj na tarce ser żółty.
  • Jaja wymieszaj z solą, pieprzem i śmietaną.
  • Wyłóż do naczynia żaroopornego warstwę makaronu, następnie posyp ją serem.
  • Ułóż kolejną warstwę makaronu i ponownie posyp serem.
  • Wszystko polej jajkami ze śmietaną.
  • Dopraw oregano, pietruszką bądź bazylią.
  • Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na makaron z serem pleśniowym

Składniki na 1 porcję:

  • 150 g makaronu,
  • 30 g pestek dyni,
  • 200 g śmietany,
  • ser pleśniowy (fourme d’ambert lub lazur) do smaku,
  • pieprz, sól, bazylia, oregano do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron, najlepiej aby był al dente.
  • Pestki dyni wysyp na patelnię, a następnie na wolnym ogniu praż, aż uzyskają zarumienioną skorupkę.
  • Śmietanę wymieszaj w garnku z serem oraz dopraw bazylią i oregano.
  • Mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści oraz połączy ze śmietaną.
  • Warto mieszać ser na wolnym ogniu i poczekać, aż nadmiar wody wyparuje, sos stanie się wtedy bardzo aromatyczny.
  • Dodaj sól oraz pieprz.
  • Makaron po odcedzeniu wyłóż na talerz.
  • Na makaron nałóż ser ze śmietaną.
  • Posyp wszystko prażoną dynią oraz dodaj listek świeżej bazylii jako dekorację.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady