Pomysł na obiad: pałki kurczaka w sosie z czerwonego wina, pieczarek i szalotki

Kurze pałeczki w czerwonym winie
Fot. © myviewpoint/Adobe Stock

Kurze pałeczki w sosie wykonanym z czerwonego wina, bulionu drobiowego, pieczarek oraz szalotki to pomysł na obiad dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw. Mięso należy wcześniej delikatnie obsmażyć na patelni, a następnie zalać przygotowanym wcześniej sosem i piec w piekarniku. 

 

Czerwone wino idealnie podkreśla smak mięsa. Pałki kurczaka przygotowane na bazie wina będą wyjątkowo aromatyczne, ale i delikatne. Obiad można podawać, np.: z ziemniakami (np. gotowanymi, opiekanymi, smażonymi czy w postaci frytek), ryżem bądź kaszą. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kurczaka w winie, krok po kroku

Kurczak w winie to wykwintne danie, a jednocześnie bardzo łatwe w wykonaniu. 60 minut wystarczy, aby podać smaczny obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników drobiu. Upieczone pałki z kurczaka wyśmienicie smakują podatne również z surówką z marchewki, czerwonej kapusty czy buraczkami na ciepło  bądź zimno. 

 

Potrzebujesz:

  • głębokiej patelni,
  • rondla,
  • folii aluminiowej,
  • naczynia żaroodpornego.

 

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka (udek bez bioder),
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 250 bulionu drobiowego,
  • 10 pieczarek,
  • 4 szalotki,
  • 2 listki tymianku,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • czarny pieprz i sól morska do smaku.

 

Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pałki kurczaka dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. 
  • Rozgrzej olej na patelni i podsmaż lekko mięso (przez ok. 5 minut).
  • Szalotki posiekaj w drobną kostkę.
  • W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni (ok.3-4 minuty).
  • Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do rondla razem z liśćmi tymianku. 
  • Smaż całość ok. 3 minut, aż pieczarki zmiękną. 
  • Dodaj pół łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej wino i drobiowy bulion.
  • Doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka, zalej sosem i całość przykryj delikatnie folią aluminiową.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mięso ok. 45 minut. 
  • Po wyjęciu kurczaka na talerz, oprósz go dużą ilością posiekanej świeżej pietruszki.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje