Przepis na Pašticadę, czyli tradycyjną potrawkę cielęcą kuchni chorwackiej

Fot. ©leonid_shtandel/Fotolia

Istotą chorwackiej Pašticady jest długi czas marynowania mięsa. Im dłużej leżakuje, tym lepsze i smaczniejsze danie można z niego otrzymać.

 

Pašticada to tradycyjna potrawa z cielęciny pochodząca z chorwackiej Dalmacji. Jej tajemnica polega na długim marynowaniu mięsa i szpikowaniu go boczkiem oraz marchwią. Niegdyś Pašticada serwowana była wyłącznie na dużych uroczystościach rodzinnych takich jak wesela.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić lukier

Pašticada – pomysł na chorwacka potrawkę cielęcą

Pašticada to przepyszne danie z cielęciny, które najlepiej podawać z makaronem.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka,
  • miksera,
  • miski.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1,5 kg cielęciny,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 100 g boczku dojrzewającego,
  • 500 ml wina deserowego typu marsala,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 2 goździki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 liść laurowy,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: 60 minut (plus cała noc marynowania)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Do Pašticady najlepiej użyć górnej części udźca z młodej cielęciny.

 

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę ponakłuwaj wąskim nożem i naszpikuj ją plastrami boczku i pociętą w plasterki marchwią.
  • Wymieszaj 2 łyżki oliwy, ocet, sok z cytryny i rozmaryn.
  • Natrzyj marynatą mięso i umieść je w misce.
  • Do mięsa dodaj resztę marchwi, pietruszkę, cebulę, ziele angielskie oraz śliwki.
  • Całość zalej winem marsala i marynuj przez noc.
  • Cielęcinę wyjmij z marynaty i włóż do garnka o grubym dnie.
  • Dodaj resztę oliwy i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
  • Wyjmij mięso na półmisek.
  • Do garnka, w którym smażyła się cielęcina, wrzuć warzywa, śliwki i duś przez kwadrans.
  • Warzywa zalej winem z marynaty i dodaj resztę przypraw.
  • Do garnka z powrotem włóż mięso i duś przez godzinę.
  • Mięso odstaw, by odpoczęło.
  • Sos zmiksuj na jednolitą masę.
  • Cielęcinę pokrój w plastry i polej sosem. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje