Konfitury to wspaniały dodatek zarówno do pieczywa (np. tostów, francuskich rogali), ciast, wafli, herbaty, naleśników, drożdżówek, smoothie, ciasteczek, jak również do dań wytrawnych. Na konfitury najlepsze są owoce bardzo dojrzałe, soczyste i aromatyczne, dlatego tak doskonale w tej roli sprawdzają się śliwki, wiśnie i maliny.

Reklama

Podczas gotowania konfitur na powierzchni zbiera się piana. Najlepiej ją sukcesywnie usuwać, wówczas konfitura będzie klarowna i trwalsza. Słoiczki można pasteryzować w garnku z wrzącą wodą (przez około 20 minut) lub w piekarniku (20 minut w 120 stopniach Celsjusza).

Konfitura z malin – przepis

Przygotowując konfiturę z malin, najczęściej dodaje się 1 kg cukru na każdy 1 kg owoców. Jest ona wówczas bardzo słodka. Można tę ilość redukować w zależności od własnych upodobań.

Zobacz także

Składniki na 5 małych słoiczków o pojemności 200 ml:

  • 2 kg malin,
  • 600 ml wody,
  • 2 kg cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 120 minut + czas studzenia: około 12 godzin

Sposób przygotowania:

1. Maliny przebierz, usuń listki i ewentualne zanieczyszczenia.

2. W dużym garnku podgrzej wodę z cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Wsyp maliny, wymieszaj i dodaj sok z cytryny.

3. Gotuj maliny na wolnym ogniu, często mieszając do momentu, w którym się rozpadną – czyli około 40 minut. Usuwaj tworzącą się na powierzchni pianę.

4. Ugotowane maliny odstaw do ostudzenia na całą noc.

5. Następnego dnia ponownie ją podgrzej, często mieszając, aż będzie szklista i klarowna.

6. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wcześniej i suchych słoiczków i zapasteryzuj.

Pyszna tradycyjna konfitura z wiśni z wanilią – przepis

Analogicznie, jak w przypadku malin. Przygotowując konfiturę z wiśni najczęściej dodaje się 1 kg cukru na każdy 1 kg wydrylowanych owoców.

Składniki na około 4 małe słoiczki o pojemności 200 ml:

  • 2 kg dojrzałych, ciemnych wiśni,
  • 2 kg cukru,
  • 1 cm laski wanilii.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 120 minut + czas studzenia i leżakowania: około 2 dni

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie umyj, wydryluj i ponownie przepłucz zimną wodą. Dokładnie odsącz. Upewnij się, czy w żadnej nie pozostała pestka.

2. Przygotuj duże, szerokie naczynie, np. miskę. Układaj w nim wiśnie warstwami, przesypując cukrem. Przykryj folią spożywczą i odstaw na dobę, by owoce puściły sok.

3. Po tym czasie odlej powstały sok i zagotuj go z wanilią. Zalej wiśnie gorącym sokiem. Odstaw na dzień.

4. Odcedź wiśnie na sicie i sok ponownie zagotuj. Wrzuć do niego wiśnie i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, do momentu, gdy całość zredukuje się o około 30%. Zbierz tworzącą się na powierzchni pianę.

5. Gorącą konfiturę przekładaj do wyparzonych i suchych słoiczków.

Konfitury z wiśni przygotowanej w ten sposób nie trzeba pasteryzować.

Konfitura ze śliwek – przepis

W przypadku śliwek postępuje się podobnie z cukrem jak z malinami czy wiśniami: 1 kg cukru na każdy kilogram wydrylowanych owoców.

Składniki na około 5 małych 100 ml słoików:

  • 2 kg dojrzałych węgierek,
  • 2 kg cukru,
  • pół szklanki wody.

Czas przygotowania: 45 minut + 2 dni oczekiwania

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Umyj, wydryluj i pokrój śliwki na ćwiartki.

2. Z połowy cukru i wody przygotuj syrop – zagotuj go w dużym garnku. Dodaj śliwki i doprowadź do wrzenia, zbierz powstającą pianę. Odstaw na jeden dzień.

3. Po tym czasie podgrzej konfiturę, dodaj pozostały cukier, doprowadź do wrzenia i znów odstaw na około 12 godzin.

4. Gotuj konfiturę przez około 3-4 minuty na niewielkim ogniu.

5. Przełóż konfiturę do wcześniej wyparzonych i suchych słoiczków i zapasteryzuj.

W ostatniej fazie gotowania do konfitur owocowych można dodać cynamon, goździki, kardamon lub rum.

Smacznego!


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama