Szybki przepis na lemoniadę cytrynową

Składniki do przygotowania lemoniady leżące na stole
Fot. ©Sunny Forest/Fotolia

Lemoniadę przygotowuje się na dwa sposoby. W pierwszym robi się napój z przegotowanej wody, drugi sugeruje użycie naturalnej wody butelkowanej, np. gazowanej.

 

Lemoniada to napój z wody, cukru i soku cytrynowego, niekiedy gazowany. Podaje się ją schłodzoną. Często sok cytrynowy jest zastępowany przez inny kwas pochodzenia roślinnego. Lemoniada jest również składnikiem wielu drinków np. shandy, gaseosa, panasch, potsdamer czy russ.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

Jak zrobić pyszną lemoniadę?

Aby przygotować lemoniadę, wystarczy odrobina świeżych owoców cytrusowych, trochę wody, lód i mięta do smaku. Idealnie smakuje podawana w ciepłe i upalne dni.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 l wody (w zależności od preferencji, gazowana lub nie),
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • kilka listków mięty,
  • kilka kostek lodu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cytryny umyj, oczyść i wytrzyj papierem kuchennym.
  • 200 ml wody zagotuj.
  • Do szklanek wsyp cukier i zalej zagotowaną woda.
  • Półtorej cytryny wyciśnij do szklanek i dolej resztę wody.
  • Dokładnie wymieszaj i wrzuć lód.
  • Pozostałą połówką cytryny udekoruj szklanki. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje