Domowa galaretka z żelatyny, świeżych truskawek, soku z cytryny i cukru

Domowa galaretka owocowa
Fot. © iMarzi/Fotolia.com

Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami. 

 

Kiwi, mango, papaja oraz ananas to owoce, które powodują, że galaretka nie stężeje. Zawierają one w sobie peptydazy, czyli enzymy (np. papainę czy bromelinę), które rozkładają białka będące elementem składowym żelatyny. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Przepis na galaretkę owocową z truskawek domowym sposobem

Domowe galaretki można robić z różnych owoców, z wyjątkiem tych, które utrudniają tężenie żelatyny. Do galaretkowego deseru idealnie sprawdzają się, np. maliny, wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie, cytryna, limonka, arbuz, owoce leśne czy gruszki. 

 

Potrzebujesz:

  • blendera, 
  • silikonowych foremek lub przezroczystych pucharków
  • miski,
  • rondla,
  • sita,
  • wyciskarki do soku.

 

Składniki:

  • 500 gramów świeżych truskawek (mogą być także mrożone),
  • 3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej można z niego całkowicie zrezygnować lub zastąpić miodem),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

 

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. 
  • Zblenduj owoce na gładki mus.
  • Zmiksowane truskawki przetrzyj przez sito, aby uzyskać jeszcze gładzą konsystencję koktajlu. 
  • Z cytryny wyciśnij 3 łyżki soku.
  • Przełóż mus do rondla.
  • Dodaj sok z cytryny, cukier, żelatynę i zagotuj. 
  • Przelej galaretkę do silikonowych foremek lub pucharków.
  • Po lekkim ostudzeniu przełóż deser do lodówki na przynajmniej godzinę. 
  • Domową galaretkę możesz podawać z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami.
  • Do ozdoby pucharków sprawdzają się świeże listki mięty lub dekoracje z karmelu albo czekolady.

Smacznego!

Rada: Galaretkę można także serwować na małych talerzykach, po wcześniejszym wyjęciu z silikonowych foremek. Tak podany deser można ozdobić kleksami bitej śmietany, drobnymi owocami lub listkami mięty.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady