Czy można jeść grzyby w ciąży?

Czy można jeść grzyby w ciąży?
Fot. © Anna Om/Adobe Stock

Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.

 

Zdania, na temat tego, czy jedzenie grzybów w ciąży jest szkodliwe, są podzielone – zarówno wśród lekarzy czy dietetyków, jak i wśród kobiet. Z jednej strony uważa się, że grzyby zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój płodu. Z drugiej, wskazuje się na problemy trawienne, jakie mogą wywoływać grzyby oraz na ryzyko związane z grzybami trującymi.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik

Wartości odżywcze grzybów

Zwolennicy jedzenia grzybów w czasie ciąży podkreślają, że zawierają one cenne witaminy, mikroelementy oraz antyoksydanty. Jak jest w rzeczywistości?

 

Grzyby składają się w około 80% z wody – dzięki temu, podobnie jak warzywa, zawierają niewiele kalorii. Spożywając je, raczej nie należy więc obawiać się przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego (chyba że grzyby smażone są na głębokim tłuszczu lub wchodzą w skład wysokokalorycznej potrawy).

 

W grzybach znaleźć można wiele substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu u kobiet ciężarnych. Najważniejsze z nich to:

  • niacyna (czyli witamina B3, witamina PP),
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1 i B2,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • jod,
  • selen.

 

Grzyby stanowią także źródło aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Zagrożenia związane ze spożywaniem grzybów

Spożywanie grzybów, zwłaszcza w dużych ilościach, może powodować u kobiet ciężarnych problemy trawienne. Dzieje się tak z powodu chityny – wielocukru, który znajduje się we wszystkich gatunkach grzybów. Chityna nie jest rozpuszczana przez kwas żołądkowy, w związku z czym grzyby mogą przez bardzo długi czas zalegiwać w żołądku. Kobiety w ciąży, które zmagają się z problemami trawiennymi (nudnościami, wymiotami, zgagą), po spożyciu grzybów mogą czuć się jeszcze gorzej.

 

Drugim ryzykiem związanym ze spożywaniem grzybów w ciąży jest możliwość zatrucia. Pod żadnym pozorem nie należy jeść grzybów, jeżeli nie ma się absolutnej pewności, że nie są one trujące. Nie należy kupować grzybów w niepewnych miejscach (np. przy drogach) ani zbierać ich samodzielnie, jeżeli nie posiada się wystarczającej wiedzy na ich temat.

 

Niestety, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie „czy można jeść grzyby w ciąży?”. Jeżeli jednak kobieta decyduje się na to, by nie wykluczać ich ze swojej diety, powinna zachować dużą ostrożność – jeść tylko grzyby ze sprawdzonego źródła i raczej w niewielkich ilościach.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje