Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem na bazie warzywnego bulionu - przepis

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym - przepis
Fot. © ricka_kinamoto/Adobe Stock

Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

 

Krem kukurydziany z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru to idealne danie na chłodne dni. Zupa rewelacyjnie rozgrzewa oraz dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, szczególnie cennych dla zdrowia w okresie jesienno-zimowym: A, B, C i E, a także składników mineralnych, jak: magnez, wapń, selen, potas.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym

Zupa kukurydziana - przepis

Zupa krem doskonale smakuje przygotowana zarówno z gotowanych kolb, jak i kukurydzy konserwowej, dzięki czemu potrawę można serwować przez cały rok. Mleko kokosowe wykorzystane w przepisie dostępne jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Dodatek można również wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować: szklankę wiórków kokosowych, 1,5 szklanki przegotowanej wody, blender oraz sito.

 

 

Składniki:

  • puszka kukurydzy konserwowej (lub 2 kolby kukurydzy),
  • 500 ml warzywnego bulionu,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • szczypta ostrej mielonej papryki,
  • masło klarowane.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W rondlu rozgrzej masło klarowane.
  • Dodaj kukurydzę, starty imbir oraz kurkumę i smaż całość ok. 3 minuty.
  • Składniki zalej bulionem warzywnym i dopraw zupę solą i ostrą papryką,
  • Gotuj zupę przez 5 minut a następnie dodaj mleko kokosowe i pozostaw całość na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, cały czas mieszając.
  • Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem.

Zupę kukurydzianą możesz ozdobić posiekaną natką zielonej pietruszki lub koperkiem i kolbą kukurydzy.

 

Smacznego!

 

Zupa krem doskonale smakuje również podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Do ich przygotowania potrzebujesz ulubionego pieczywa, najlepiej chleba, czosnku, masła oraz dowolnych ziół, np.: bazyli, oregano, majeranku.

 

Najczęściej czytane

 

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady