Przepis na zupę ziemniaczaną z hiszpańską kiełbasą i czosnkiem
© Dar1930/Adobe Stock

Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.

 

Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii. Produkt wytwarza się z wieprzowiny. Uznawany jest za przysmak hiszpańskiej kuchni, a jego cechą charakterystyczną jest specyficzny, mocny zapach i wyjątkowy smak czosnku oraz papryki pimentón. Ostatnim etapem wytwarzania chorizo jest jej suszenie. Kiełbasa pokrywa się również naturalną pleśnią objawiającą się białym nalotem na otoczce.

Przepis na zupę z ziemniaków, hiszpańskiej kiełbasy o czosnku

Potrzebujesz:

  • dużej patelni,
  • garnka,
  • obieraczki do ziemniaków,
  • praski do czosnku.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 350 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo,
  • 4 pomidory,
  • 6 ząbków czosnku,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebula zeszkli się.
  • Dodaj kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i smaż ok. 5 minut.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż kolejne 5 minut.
  • Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do garnka i zalej całość warzywnym bulionem.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz porządnie zimną wodą i włóż do zupy.
  • Dodaj liście laurowe oraz przyprawy i gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut).
  • Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zupy.

 

Smacznego!

 

Zupa ziemniaczana na bazie hiszpańskiej kiełbasy i czosnku doskonale smakuje podana z bagietką lub kromką chleba na zakwasie. Pomysł na obiad można dodatkowo urozmaicić, dodając do talerza odrobinę chrupiących grzanek czosnkowych, które można kupić gotowe w sklepie, jak i przygotować w domu własnoręcznie.

Więcej na temat warzywa przepisy obiady zupy