Reklama

Kompot z malin jest dobry i zimą, i latem. Maliny mają właściwości lecznicze, w tym napotne, dlatego pomagają w okresie przeziębień. Do malinowego kompotu można dodać także inne owoce, np. jabłka lub gruszki.

Reklama

Przepis na kompot z malin do słoików

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • ½ kg cukru.

Sposób przygotowania:

1. Słoiki oraz zakrętki umyj, wyparz i wysusz.

2. Maliny umyj, ale nie mocz ich zbyt długo w wodzie.

3. Owoce zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok.

4. Nałóż maliny z cukrem do słoików.

5. Pasteryzuj na gorąco w garnku z pokrywką przez 20 do 25 minut. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików.

6. Zestaw garnek z ognia i zostaw słoiki w środku aż do wystygnięcia.

7. Kompot z malin przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Inna wersja kompotu z malin na zimę

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

1. Umyj i przelej wrzątkiem słoiki i zakrętki.

2. Opłucz maliny.

3. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier.

4. Maliny włóż do słoików i zalej przygotowanym syropem.

5. Pasteryzuj 10 minut w garnku z wodą.

6. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Przepis na kompot z malin na lato

Składniki:

  • ½ kg malin,
  • 2 litry wody,
  • 5 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

1. Maliny umyj i włóż do garnka, zalej wodą.

2. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać.

3. Zdejmij z ognia, ostudź kompot, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

4. Podawaj zimny.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama