Kompot z malin na zimę i na lato – przepisy
Kompot z malin jest dobry i zimą, i latem. Maliny mają właściwości lecznicze, w tym napotne, dlatego pomagają w okresie przeziębień. Do malinowego kompotu można dodać także inne owoce, np. jabłka lub gruszki.
Kompot z malin jest dobry i zimą, i latem. Maliny mają właściwości lecznicze, w tym napotne, dlatego pomagają w okresie przeziębień. Do malinowego kompotu można dodać także inne owoce, np. jabłka lub gruszki.
Przepis na kompot z malin do słoików
Składniki:
- 1 kg malin,
- ½ kg cukru.
Sposób przygotowania:
1. Słoiki oraz zakrętki umyj, wyparz i wysusz.
2. Maliny umyj, ale nie mocz ich zbyt długo w wodzie.
3. Owoce zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok.
4. Nałóż maliny z cukrem do słoików.
5. Pasteryzuj na gorąco w garnku z pokrywką przez 20 do 25 minut. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików.
6. Zestaw garnek z ognia i zostaw słoiki w środku aż do wystygnięcia.
7. Kompot z malin przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Inna wersja kompotu z malin na zimę
Składniki:
- 2 kg malin,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody.
Sposób przygotowania:
1. Umyj i przelej wrzątkiem słoiki i zakrętki.
2. Opłucz maliny.
3. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier.
4. Maliny włóż do słoików i zalej przygotowanym syropem.
5. Pasteryzuj 10 minut w garnku z wodą.
6. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
Przepis na kompot z malin na lato
Składniki:
- ½ kg malin,
- 2 litry wody,
- 5 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
1. Maliny umyj i włóż do garnka, zalej wodą.
2. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać.
3. Zdejmij z ognia, ostudź kompot, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
4. Podawaj zimny.
- Koktajle mleczne są świetnym pomysłem dla dzieciaków. Można przygotować je z warzyw lub owoców.
- Smoothie jabłkowe jest idealnym pomysłem na upalne lato. Oto przepis na koktajl jabłkowy.