Jajka faszerowane łososiem i pasta jajeczna – przepisy na Wielkanoc

faszerowane jaja z dodatkami
Fot. ©silencefoto/Fotolia.com

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.

Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 gramów wędzonego łososia,
  • 1 cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski.
  • Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek.
  • Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek.
  • Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.
  • Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek.
  • Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru.

Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać.

Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis

Jajka wielkanocne to zwykle jajka z majonezem lub jajka faszerowane. Rzadko na świąteczne śniadanie w Wielkanoc podaje się pastę jajeczną, ponieważ kojarzy się ona raczej z daniem na co dzień. Jej charakter może być zupełnie inny, gdy przyrządzi się ją z wykwintnymi dodatkami.

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia.

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 8 zielonych oliwek,
  • 8 czarnych oliwek,
  • 10-12 kaparów,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jajka zmiel razem z oliwkami i kaparami w maszynce.
  • Do masy dodaj sól, pieprz, koperek, majonez i wymieszaj.
  • Wskazówka: Pastę jajeczną najlepiej podać jako małe kanapeczki na przekąskę. Warto użyć dobrego pieczywa, a na wierzchu każdej kanapki ułożyć kawałek łososia, czerwonej papryki, oliwkę czy szczypiorek lub posypać wszystkie koperkiem.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady