Napar i odwar z liści orzecha włoskiego - przepisy, właściwości lecznicze

Ziołowa herbata wykonana z liści orzecha.
Fot. ©Petra Fischer/Fotolia.com

Liście orzecha włoskiego to surowiec zielarski szczególnie skuteczny w leczeniu różnego typu zmian skórnych. Wykazuje również właściwości niwelujące nadmierną potliwość dłoni i stóp. Napar i odwar z liści orzecha włoskiego można przygotować samodzielnie w domu. Należy jednak zaznaczyć, że prozdrowotne działanie liści orzecha włoskiego nie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi, a jedynie wieloletnią tradycją w ich stosowaniu.

 

Napar z liści orzecha włoskiego jest doskonały do płukania włosów. Ma działanie wzmacniające, pobudzające cebulki do wzrostu oraz przeciwłupieżowe. Osoby o jasnych włosach powinny wiedzieć, że taka forma kuracji może znacznie je przyciemnić.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 

Liście orzecha włoskiego – sposób użycia

 

Liście orzecha włoskiego można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W obu przypadkach można je przyjmować w postaci:

  • naparu,
  • odwaru,
  • wyciągów alkoholowych – intraktów, nalewek,
  • sproszkowanego surowca, np. wymieszanego z miodem.

 

Należy pamiętać, że liście orzecha włoskiego silnie barwią, dlatego w czasie ich przetwarzania i korzystania z odwarów należy używać rękawiczek. Ta właściwość liści znalazła zastosowanie w kosmetyce, ekstrakty z nich są składnikiem samoopalaczy.

 

Napar z liści orzecha włoskiego – właściwości

 

Przetwory z liści orzecha włoskiego są bogate w substancje wykazujące właściwości:

  • antyseptyczne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • ściągające,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwpotne,
  • przeciwkrwotoczne,
  • przeciwzapalne,
  • zmniejszające świąd,
  • przeciwobrzękowe,
  • hamujące procesy ropne,
  • łagodzące niestrawność,
  • łagodzące dolegliwości związane z biegunką i wzdęciami,
  • wzmacniające włosy, ponadto przyciemniają ich kolor, delikatnie też niwelując siwiznę,
  • likwidujące łupież.

 

Napar i odwar z liści orzecha włoskiego – przepisy

 

Przygotowanie naparu: 5 g sproszkowanych wysuszonych liści (około 1 łyżka) zalej 1 szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem 15 minut, przecedź.

 

Napar stosuj wewnętrznie. W przypadku dolegliwości trawiennych i innych wymienionych powyżej, napar należy pić 2-3 razy dziennie (po pół szklanki) przed posiłkiem.

 

Przygotowanie odwaru: 20 g suszu z liści orzecha włoskiego zalej szklaną zimnej wody i gotuj 20 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź i używaj do okładów, płukanek i przemywania skóry.

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje