Kuchnia śródziemnomorska – potrawy włoskie, francuskie i afrykańskie

moussaka
Fot. ©O.B./Fotolia.com

Kuchnia śródziemnomorska skupia się wokół potraw z Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Maroka i Libanu. Popularne potrawy to sos tzatziki, spaghetti, lazagne, paella czy kasza kuskus. Kuchnia śródziemnomorska, obok kuchni japońskiej i koreańskiej, jest uważana za najzdrowszy jadłospis na świecie.

Kuchnia śródziemnomorska to zestaw potraw wywodzących się z krajów basenu Morza Śródziemnego. Są to głównie Egipt, Maroko, Grecja, Liban, Włochy, Francja i Hiszpania.

Kuchnia śródziemnomorska - charakterystyka

Podstawowymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej są warzywa, owoce, ryby i owoce morza. Najczęściej przyrządzanymi rybami są flądra, sola i anchois. Mięso je się rzadko, głównie jest to drób oraz jagnięcina. W kuchni śródziemnomorskiej dużą wagę przykłada się do aromatycznych przypraw. W Afryce Północnej potrawy są mocno pikantne i wyraziste, za to w Europie używa się aromatycznych ziół i wina.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej

Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z Grecji to ser feta, mousaka (danie na bazie zapiekanego bakłażana), sos tzatziki czy grecka wódka ouzo. Kuchnia francuska ma do zaoferowania przede wszystkim wybitne sery, takie jak camembert czy brie. W formie przekąski je się croissanty, tarty czy naleśniki bretońskie. Z kolei w kuchni włoskiej królują makarony w postaci spaghetti czy lazagne. Będąc w Hiszpanii, warto spróbować paelli, fabady (gęsta zupa z białej fasoli) i napić się słodkiego wina – sangrii. Kuchnia marokańska natomiast specjalizuje się w zupach na bazie soczewicy lub pomidorów.

Kuchnia śródziemnomorska a zdrowie

Coraz więcej dietetyków namawia ludzi do przestawienia się na dietę śródziemnomorską. Dzieje się tak za sprawą niezwykle cennych pierwiastków zawartych w składnikach tych potraw. W rybach znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, a w warzywach można znaleźć wszystkie niezbędne minerały, takie jak żelazo, fosfor, jod, potas czy magnez. Liczne dodatki do potraw, w szczególności czosnek i cebula mają działanie antybakteryjne. W kuchni śródziemnomorskiej mięso je się sporadycznie, więc w tych pokarmach jest znaczna przewaga białek roślinnych. Badania wykazały, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich rzadziej cierpią na problemy z sercem oraz żyją dłużej. Ponadto ich jadłospis przyczynia się do obniżenia występowania chorób kości, udarów mózgu oraz choroby Parkinsona.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje