Jak przygotować zdrową kolację na ciepło? Przepisy na kolację w zimowe wieczory

łosoś pomidory koktajlowe
Fot. ©Pavlo Kucherov/Fotolia.com

Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków. W zimie powinna być serwowana na ciepło – wówczas działa rozgrzewająco, jest łatwiej strawna, a tym samym ułatwia zasypianie. W ramach kolacji warto jeść ryby zawierające zdrowe tłuszcze, warzywa oraz produkty nabiałowe.

Kolację w okresie jesienno-zimowym najlepiej jest przygotować w wersji na ciepło. Powinien być to posiłek lekkostrawny i mało obfity. W ramach kolacji można zaserwować warzywne zapiekanki, pieczoną rybę lub faszerowane warzywa.

Zimowa kolacja – jaka powinna być?

Kolacja jest ostatnim posiłkiem jedzonym w ciągu dnia. Zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania się powinna zostać spożyta na 2-3 godziny przed pójściem spać. W chłodne jesienne i zimowe wieczory warto przygotować kolację na ciepło, która działa rozgrzewająco i ułatwia zasypianie. Kolacja powinna być daniem łatwostrawnym, aby nie obciążać na noc żołądka. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, pieczenie, duszenie zwiększa dodatkowo strawność posiłków. Należy unikać potraw smażonych, tłustych oraz wzdymających. W ramach kolacji niewskazane jest jedzenie kiełbas, boczku oraz serów żółtych ze względu na ich wysoką kaloryczność i dużą zawartość soli i tłuszczu. Ostatni posiłek powinien składać się z produktów białkowych (np. ser twarogowy, chude mięsa i wędliny, ryby, jaja, mleko, jogurty, kefiry) oraz warzyw. Może zawierać również węglowodany złożone, których źródłem są: ryż, kasze, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy. Zapewniają one regenerację komórek mózgowych w trakcie nocnej przerwy. Przy przygotowywaniu kolacji należy unikać cukrów prostych obecnych m.in. w owocach, jogurtach owocowych. Wskazane jest jedzenie ryb, które zawierają cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko. Należy jednak unikać ryb wędzonych i konserw rybnych.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

Przepis na bakłażana zapiekanego z serem mozzarella

Składniki na 2 porcje:

  • 1 bakłażan,
  • 200 g mozzarelli (w kulce),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • listki świeżej bazylii,
  • ½ ząbka czosnku,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz,
  • oliwa extra vergine.

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni Celsjusza. Bakłażan przekrój na pół. Miąższ ponacinaj w kratkę na głębokość około 1,5 cm. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą.
  • Bakłażan włóż do piekarnika (rozcięciem do góry). Piecz przez około 30 minut, aż miąższ zbrązowieje.
  • Wyjmij bakłażan z piekarnika. Włóż go do naczynia żaroodpornego. Wierzch bakłażana posmaruj startym czosnkiem. Ułóż na wierzchu bakłażana pokrojone w plasterki pomidory, naprzemiennie z plasterki sera mozzarella. Całość posyp suszonym oregano, skrop oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz przez około 12 minut.
  • Podawaj posypanego świeżą bazylią.

Przepis na łososia zapiekanego z pomidorkami koktajlowymi

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z łososia (po około 150 g każdy),
  • 3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłucz, osusz, dopraw solą i pieprzem. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
  • Na łososia wyłóż pesto z suszonych pomidorów (kupne lub przygotowane samodzielnie). Posyp rybę posiekanym szczypiorkiem.
  • Pomidorki przekrój na połówki. Oprósz je solą, pieprzem. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego z łososiem.
  • Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw potrawę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza).
  • Łososia zapiekaj przez około 18-20 minut. Na koniec przełącz na funkcję grilla i kontynuuj pieczenie aż do zarumienienia ryby.
  • Zapiekanego łososia posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady