Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.

Reklama

Dynia jest jednym z najlepszych warzyw do oczyszczania przewodu pokarmowego z toksyn, dlatego warto ją jeść w okresie jesiennym, kiedy ma się obniżoną odporność. W tym czasie należy też jeść szczególnie kiszonki (ogórki, kapustę, buraki).

Dynia – doskonały warzywo na jesienne dni

Jesień jest okresem wysypu wielu warzyw i owoców, wśród których króluje dynia. Roślina ta ma wiele dobroczynnych właściwości odżywczych i można z niej zrobić niemalże wszystko – od zup, frytek i kotletów po brownie, ciasta i placki. Dodatkowo dynia jest symbolem zbliżającego się święta Halloween, więc po zjedzeniu jej można przygotować upiorną dekorację. Najbardziej popularne odmiany dyni to:

  • Hokkaido – pochodzi z Japonii, nie trzeba jej obierać (wystarczy obróbka termiczna);,
  • Lunga di Napoli – przybyła z Włoch, waży do 20 kg,
  • Prowansalska – pochodząca z Francji i ma ciemno zieloną skórę,
  • Makaronowa – podłużny kształt i żółty kolor,
  • Piżmowa – pochodząca z Ameryki Środkowej, w kształcie gruszki.

Spaghetti z dyni makaronowej

Składniki:

Zobacz także
  • dynia makaronowa,
  • 2, 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta cukru,
  • przyprawy (sól, pieprz),
  • pestki dyni (opcjonalnie).

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania: 1 godzina

Czas przygotowania:

  • Gotuj dynię przez około 45 minut.
  • Przekrój warzywo na pół i wyjmij nasiona.
  • Rozdziel miąższ, który wygląda jak makaron.
  • Podsmaż cebulę na patelni.
  • Pokrój i podsmaż pomidory i czosnek.
  • Dopraw smażące się warzywa przyprawami, np. solą i pieprzem lub bazylią i oregano (po włosku).
  • Wyłóż warzywa na nitki z dyni.

Smacznego!

Placki dyniowe

Składniki:

  • kilogram dyni startej na drobne paski,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy (sól, pieprz, chilli),
  • olej.

Czas przygotowania: 30 min

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj cebulę na tarce i czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Po starciu dyni połącz ją z cebulą i czosnkiem i dodaj do tego jajka, mąkę i przyprawy.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i ulep z tego placki.
  • Jeśli masa będzie zbyt rzadka, to dodaj mąki.
  • Na rozgrzanej patelni smaż placki, aż osiągną złoty kolor.

Smacznego!

Ciasto dyniowe o konsystencji biszkoptu

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 120 g cukru,
  • pół kilo mąki,
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 3 jajka,
  • cukier waniliowy (nie wanilinowy),
  • 100 ml oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj jajka z cukrem, aż osiągniesz jednolitą masę.
  • Odsącz wodę ze startej dyni i dodaj do niej orzechy.
  • Do masy z jaj dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Wrzuć do masy dynię z orzechami.
  • Przelej uzyskaną masę do blachy, która uprzednio została wysmarowana tłuszczem.
  • Włóż blachę do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut.
  • Podawaj na surowo lub z bitą śmietaną.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama