Grzyby słomkowe – składniki odżywcze. Przepis na tajską zupę kokosową Tom Kha w wersji wegańskiej

Grzyby słomkowe
Fot. © Thanthip Homsansri/Fotolia.com

Grzyby słomkowe (ang. straw mushroom, het fang, pol. pochwiak pochwiasty lub wielkopochwowy) pochodzą z Azji i tam najczęściej są uprawiane. Poza jej obszarem grzyby te najczęściej można kupić jedynie w postaci marynowanej lub suszonej. Straw mushroom swoją nazwę zawdzięczają sposobowi ich hodowli – rosną ta matach ze słomy ryżowej.

 

Grzyby słomkowe cechuje bardzo oryginalny wygląd podobny do podłużnego jajka. Są niewielkie (około 5-7cm), mają brązowo-mleczne cienkie czapeczki przylegające do trzonka i grube białe ogonki. Po przekrojeniu wzdłuż są bardzo dekoracyjne i przypominają uśmiechniętą buzię.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Jak smakują i w jakich potrawach wykorzystuje się grzyby słomkowe?

Grzyby słomkowe mają niezwykle delikatny i lekko słodki smak. Po wysuszeniu nabierają ciekawego aromatu. W Polsce można je dostać w postaci suszonej, mrożonej, marynowanej (w słoikach) lub w puszkach. Są znakomitym dodatkiem do wielu dań. Można je dusić, gotować i smażyć. Szczególnie dobrze sprawdzają się w sałatkach, jako przystawka, z makaronem, z grillowanymi warzywami oraz w zupach (szczególnie różnych odmianach tom kha). To popularny składnik potraw kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej i japońskiej. Grzyby słomkowe komponowane są najczęściej z marynowanym tofu, fermentowaną czarną fasolą i selerem.

Wartości odżywcze het fang

Wbrew powszechnym przekonaniom grzyby są wartościowym składnikiem odżywczym. Grzyby słomkowe zawierają szczególnie cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego aminokwasy egzogenne. Odgrywają one znaczącą rolę w tworzeniu bariery immunologicznej – poprawiają odporność. Najwyższe stężenie tych białek w optymalnej dla ludzkiego organizmu równowadze zawierają grzyby niedojrzałe, gdy ich kapelusze nie są jeszcze otwarte. Z tego względu oraz z uwagi na większe wówczas walory smakowe, grzyby słomkowe są zbierane w tym stadium rozwoju.

Przepis na tajską zupę Tom Kha z grzybami słomkowymi – wersja wegańska

W wersji podstawowej zupę Tom Kha przygotowuje się na bazie bulionu drobiowego lub z pancerzyków krewetek. W opcji wegańskiej morski posmak można uzyskać np. za pomocą glonów nori, ale dodatek ten jest opcjonalny - dla wielbicieli rybnych aromatów. Aksamitno-pikantna tajska zupa Tom Kha jest potrawą o bogatej ferii smaków, bardzo rozgrzewającą i pożywną.

 

Składniki na około 3-4 porcje:

  • 1 łyżka pokruszonych suszonych grzybów słomkowych,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3-5 liści kaffiru,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej,
  • 800 ml mleka kokosowego (2 x puszka 200 ml),
  • 1 szklanka wody,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • około 3 cm plasterek świeżego imbiru – im więcej tego składnika, tym zupa będzie ostrzejsza,
  • 1 świeża lub suszona papryczka chili,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu ziaren suszonej kolendry,
  • łyżka soku z limonki,
  • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 40 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz pod bieżącą wodą liście kaffiru i trawę cytrynową. Zmiażdż grubsze końce trawy cytrynowej dłonią i przetnij każde źdźbło wzdłuż. Przerwij liście kaffiru na połowę.
  • W dużym garnku podgrzej mleko kokosowe, wrzuć grzyby, trawę cytrynową oraz pokrojone w plastry: cebulę, imbir, czosnek i chili. Zagotuj wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • Do wywaru dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Tajska zupa kokosowa doskonale smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją podawać (koniecznie gorącą) np. z: grzankami, groszkiem ptysiowym, ugotowanym na parze ryżem, szparagami, uprażoną w piekarniku ciecierzycą, smażonym tofu, itp.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady