Łagodny sos do ryby na bazie mleka

Kanapki z pastą
Fot. Pixabay/Snufkin/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.

 

Potrzebujesz:

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

  • rondla,
  • drewnianej łyżki,
  • praski.

 

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuść w rondlu.

2. Przy użyciu drewnianej łyżki ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj do masła mąkę.

3. Rondel z mąką i masłem zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko. Cały czas energicznie mieszaj.

4. Całość wstaw na wolny ogień i ciągle mieszając gotuj, aż sos osiągnie gęstą, jednolitą konsystencję.

5. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Według uznania możesz też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

 

Smacznego!


 
  • Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje