Jak przygotować piwną zupę – przepis na ciemne piwo z piankowymi kluskami w korzennych przyprawach

piwo na czarnym tle
Fot. ©naturalbox/Fotolia.com

Ciemne piwo można wykorzystać w kuchni do zrobienia smacznej zupy. Można ją podawać z piankowymi kluseczkami przygotowanymi z ubitych na sztywno białej z dodatkiem białego cukru. Zupę piwną doprawia się cynamonem, goździkami oraz skórką z cytryny.

 

Zupa piwna na ciepło rewelacyjnie sprawdza się na chłodne zimowe lub jesienne wieczory, ponieważ korzenne przyprawy skutecznie rozgrzewają. Latem i wiosną danie można serwować na zimno, by orzeźwić i ochłodzić.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pomarańczowy mazurek

Przepis na zupę z ciemnym piwem, krok po kroku

Oryginalna zupa przypadnie do gustu wszystkim smakoszom ciemnego piwa. Danie przygotowuje się na bazie korzennych przypraw, śmietany kremówki, kurzych jaj, cukru oraz skórki od cytryny.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 butelka ciemnego piwa (500 ml),
  • 1 laska cynamonu,
  • 6 goździków,
  • skórka starta z cytryny,
  • 5 żółtek kurzych jaj,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 2 białka,
  • 3 łyżki trzcinowego cukru,
  • 3 łyżki białego cukru,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ciemne piwo przelej do garnka.
  • Dodaj 3 łyżki brązowego cukru, goździki, cynamon oraz skórkę startą z cytryny.
  • Podgrzewaj piwo na małym ogniu.
  • Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  • Dodaj cukier i ponownie ubijaj, aż piana stanie się szklista, a cukier całkowicie się rozpuści.
  • Żółtka dokładnie wymieszaj ze śmietaną i 3 łyżkami gorącego piwa.
  • Zdejmij z palnika garnek z zupą.
  • Wlewaj powoli do środka żółtka ze śmietaną, ciągle mieszając.
  • Dopraw całość szczyptą soli.
  • Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczką wkładaj do zupy kluski z ubitych białek z cukrem.
  • Garnek wstaw do piekarnika na 10 minut.
  • Zupę piwną można podawać od razu na ciepło, bądź poczekać do całkowitego ostygnięcia.

 

Smacznego!

Wskazówka: Aby zupa piwna podawana na ciepło była jeszcze bardziej rozgrzewająca, można do niej dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę. Składnik wystarczy wrzucić do garnka na etapie podgrzewania piwa z korzennymi przyprawami. Oryginalny smak zupy zapewni również przyprawienie jej dodatkowo 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje