Kuchenne rewolucje

Polub stronę
Kuchenne rewolucje

opis

  • Tytuł oryginału:
    Kitchen Nightmares

„Kuchenne rewolucje” to program kulinarny emitowany przez stację TVN od 2010 roku. Prowadzi go Magda Gessler – najbardziej rozpoznawalna polska restauratorka. Do tej pory powstało 11 sezonów, a prawdziwą rewolucję miało okazję przejść 145 restauracji w całym kraju. Program powstał z myślą o właścicielach nierentownych lokali. Magda Gessler w każdym odcinku odwiedza inne miejsce, aby uratować je przed zamknięciem. W ciągu 4 dni próbuje znaleźć przyczynę problemów, często jest ich kilka, np. niedostosowane menu, zbyt wysokie ceny, niezachęcający wystrój wnętrza, nieprofesjonalni pracownicy, nastawieni na zysk właściciele czy konflikty na linii pracodawca-pracownik. Magda Gessler w ciągu jednego odcinka całkowicie odmienia restaurację – nie tylko wnętrze, ale i menu. Bardzo ważnym etapem jest integracyjny wyjazd właścicieli i pracowników, podczas którego załoga ma do wykonania specjalne zadanie. Jest ono nastawione na kooperację, uczy działania w zespole i przygotowuje do wzmożonej pracy nad osiągnięciem wspólnego celu, jakim jest dobrze prosperująca restauracja. Po powrocie wszyscy wspólnie zajmują się przygotowaniami do nowego otwarcia. Magda Gessler uczy kucharzy przyrządzać dania, które mają być specjalnością lokalu, a przy tym nadzoruje proces przebudowy wnętrza. Na koniec rozpoczyna się kampania reklamowa – przed restauracją pojawiają się nowe szyldy, a załoga wędruje po okolicy, częstuje przechodniów świeżo przyrządzonymi przysmakami i zaprasza ich na kolację do odmienionej restauracji. Kolacja organizowana pod koniec 4. dnia pokazuje końcowy efekt pracy nad restauracją. Goście oceniają podczas niej skalę zmian, jakie zaszły w lokalu. To jednak nie koniec udziału Magdy Gessler i ekipy „Kuchennych rewolucji” w przemianie restauracji. Restauratorka powraca w każde miejsce po upływie miesiąca, by sprawdzić, jak prosperuje wypromowany przez nią lokal i czy jej rewolucje przyniosły oczekiwany efekt.