Hubert Urbański w show Milionerzy
x-news
TV-Show

Uniwersytet Boloński, Bayern Monachium, pinceta i kabaretki - odpowiedzi na pytania z Milionerów

Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka. Pytania i odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy".

Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka - to jedne z najtrudniejszych pytań 272. odcinka "Milionerów". Na jedno z nich uczestniczka udzieliła błędnej odpowiedzi! 

Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński?

A: w Hiszpanii

B: we Francji

C: we Włoszech

D: w Belgii

Prawidłowa odpowiedź: C. we Włoszech.

Uniwersytet Boloński to najstarsza istniejąca uczelnia, która znajduje się w północnych Włoszech. Została założona w 1088 roku i  stała się wzorem dla średniowiecznych szkół wyższych. Dzisiaj uniwersytet ma oddziały w wielu włoskich miastach, takich jak: Reggio nell’Emilia, Imola, Rawenna, Forlì, Cesena oraz Rimini. 

Najbardziej utytułowanym klubem Bundesligi jest:

A: Borussia Dortmund

B: Bayern Monachium

C: Werder Brema

D: Bayer Leverkusen

Poprawna odpowiedź: B. Bayern Monachium.

Bayern Monachium wygrywał 28 razy rozgrywki Bundesligi, czyli niemieckiego odpowiednika ekstraklasy. Do Bundesligi należy 18 najlepszych drużyn w kraju.

Czym jest pinceta?

A: świadczeniem na drugie dziecko

B: przyszpilonym plakatem

C: świadczeniem dla kombatantów

D: przedmiotem do regulacji brwi

Prawidłowa odpowiedź: D. wyreguluje brwi.

Pinceta to inaczej pęseta, czyli narzędzie o dwóch ramionach, którym możemy precyzyjnie złapać małe przedmioty. Najczęściej wykorzystywana jest do domowej depilacji, na przykład do regulowania brwi. 

Co to jest kabaretki?

A: aktorkami kabaretowymi

B: ażurowymi pończochami

C: zwrotką satyrycznej piosenki

D: autem specjalnego przeznaczenia

Poprawna odpowiedź: B. ażurowa pończocha.

Kabaretka to pończocha z charakterystycznym wzorem nitek, które układają się w romby. Może ona mieć oczka różnej wielkości i najczęściej dostępna jest kolorze czarnym lub beżowym.

Zobacz także: "Milionerzy", pytanie za milion: Różańcową tajemnicą chwalebną nie jest?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 2 czerwca 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Zobacz także
Hubert Urbański w programie Milionerzy

Kto dostaje list mazalny, czym jest furażerka, co symbolizuje Sodoma i Gomora? Odpowiedzi na pytania z Milionerów

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu

Kim jest pociotek, co na głowie ma Roszpunka, co wykłada się tartanem? - pytania i odpowiedzi z Milionerów

 

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
 Diafragma i Lucky Luke - odpowiedzi na pytania z Milionerów
Czym jest diafragma, "Siedmiu Wspaniałych" i komiksowy bohater Lucky Luke oraz czeskie przysłowie. Pytania i odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy".

Czym jest diafragma, komiksowy bohater Lucky Luke i czeskie przysłowie "lepší něco než nic". Te zagadnienia z 272. odcinka programu "Milionerzy" nie należały do najłatwiejszych. Na pytaniu dotyczącym diafragmy uczestnik stracił dużą sumę pieniędzy i odpadł z programu! Sprawdźcie, czy wybralibyście prawidłowe warianty. Co to jest diafragma? A: błona dziewicza B: opona mózgowa C: przepona D: powieka Poprawna odpowiedź: C. przepona.  Diafragma to medyczna nazwa przepony, czyli mięśnia oddechowego, który oddziela jamę brzuszną od klatki piersiowej. Hasło to ma jednak wiele różnych znaczeń. Jest to między innymi przysłona fotograficzna, środek antykoncepcyjny oraz część owocnika grzybów. Lucky Luke najlepiej czułby się w filmie: A: „Siedmiu wspaniałych” B: „Nosferatu - symfonia grozy” C: „Avatar” D: „Szeregowiec Ryan” Poprawna odpowiedź. A. "Siedmiu Wspaniałych". "Lucky Luke" to seria komiksów, której bohaterem jest najszybszy rewolwerowiec na Dzikim Zachodzie. Dzielny stróż prawa z pewnością najlepiej odnalazłby się w westernie "Siedmiu Wspaniałych". Film ten przedstawia losy siedmiu rewolwerowców, którzy chronią wioskę przed zgrają groźnych bandytów. U Czechów lepší něco než nic, u Polaków: A: rycz to takie rude nic B: mało by wiele nie zdziałało C: lepszy rydz niż nic D: więcej niż nic to na wodę pic Poprawna odpowiedź: C. lepszy rydz niż nic. Dosłowne znaczenie czeskiego przysłowia można przełożyć na słowa: "coś jest lepsze niż nic". Polskim odpowiednikiem jest...

Kolejny uczestnik programu "Milionerzy" wygra milion złotych?
East News
TV-Show
Czarna bania na Suwalszczyźnie i czym wraca plotka - pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!
Czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 268. odcinka programu "Milionerzy".

Do czego służy tradycyjna czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej - to jedne z trudniejszych pytań 268. odcinka "Milionerów". Okazały się dużym wyzwaniem dla uczestnika. Mimo użycia koła ratunkowego, udzielił on błędnej odpowiedzi na pytanie dotyczące czarnej bani i odpadł z programu. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co się robi w tradycyjnej czarnej bani na Suwalszczyźnie? A: namacza pranie B: ubija masło C: zażywa sauny D: przechowuje węgiel Prawidłowa odpowiedź: C. zażywa sauny. Czarna bania to drewniany budynek, w którym znajduje się piec z narzuconymi kamieniami oraz ławeczki. Niegdyś służyła ona do relaksu po pracy i spotkań towarzyskich. Banie najczęściej stały w okolicach jeziora lub rzeki, aby można było się szybko schłodzić po saunie. Aktualnie czarne banie znajdują się przede wszystkim na Suwalszczyźnie, w okolicach rzeki Czarna Hańcza. Plotka, która wylatuje wróblem, wraca: A: w podskokach B: wołem C: jak zbity pies D: uchem Prawidłowa odpowiedź: B. wołem. Pełna treść cytatu: "Plotka wylatuje wróblem, a wraca wołem." Oznacza to, że przekazane komuś słowa często są wyolbrzymione, a informacja zostaje zmieniona. Która z sałat przypomina główkę kapusty głowiastej? A: rukola B: roszponka C: rzymska D: lodowa Prawidłowa odpowiedź: D. lodowa. Główka kapusty głowiastej jest okrągła i lekko spłaszczona na górze, podobnie jak sałata lodowa. Z kolei sałata rzymska jest bardziej podłużna. Rukola i roszponka to rośliny o małych listkach. Zobacz także:   "Milionerzy": Czym jest...

Hubert Urbański w Milionerach w kraciastym garniturze
x-news
TV-Show
Jak wygląda ptak marabut? Monocykl i Albert Einstein - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Jak wygląda ptak marabut, do czego Albert Einstein porównywał życie, czym są świerszczyki. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Sprawdźcie, dlaczego marabut uznany jest za jednego z najbrzydszych ptaków na świecie! Pytanie dotyczące upierzenia marabuta przerosło uczestniczkę dzisiejszego odcinka "Milionerów". Udzieliła ona błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Pytanie dotyczące Alberta Einsteina również skończyło się niepowodzeniem. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy". Co u ptaka marabuta jest prawie gołe? A: pierś B: szyja C: brzuch D: spód skrzydeł Prawidłowa odpowiedź: B. szyja. Marabut, a właściwie marabut afrykański, to mięsożerny ptak z rodziny bocianów. Uznawany jest za jednego z najbrzydszych ptaków świata, ze względu na dość nietypowy wygląd. Szyja i głowa marabuta nie mają upierzenia, a z przodu szyi posiadają wydłużony fałd skórny. Albert Einstein porównał życie do: A: monocyklu B: motocykla C: roweru D: hulajnogi Prawidłowa odpowiedź: C. roweru. Albert Einstein porównał życie do roweru w słowach: "Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód." Z kolei monocykl to rower, który posiada tylko jedno koło. Kynologiczny archipelag to: A: Antyle B: Azory C: Bahamy D: Lofoty Poprawna odpowiedź: B. Azory. Azory to  archipelag wysp wulkanicznych położonych na Oceanie Atlantyckim. Kynologia to nauka o tresurze i hodowli psów. Azor to z kolei bardzo popularne imię dla psa. Ze względu na związek tych dwóch pojęć, można uznać Azory z kynologiczny archipelag. "Świerszczyk" to pismo dla dzieci, a świerszczyk: A: "brzmi" u Brzechwy B: ekscytuje nagością C: ma...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner