Warzywa - strona 5

Ziemniaki pokrojone w łódeczki, opieczone w piekarniku, leżą na kuchennym stole
warzywa
przepisy
obiady

Przepisy na placki, zapiekankę i pieczone ziemniaki Hasselback

W każdym domu podaje się ziemniaki na różne sposoby: w postaci placków, zapiekanek, frytek czy zwyczajnie ugotowane i rozgniecione. Oszczędność czasu zapewni ci użycie resztek ugotowanych kilka dni wcześniej ziemniaków i zrobienie z nich masy na smażone na oleju placki.
Agnieszka Krasa
Rosnący grzybek w lesie.
warzywa
zdrowe odżywianie
składniki odżywcze

Substancje zawarte w grzybach, czyli woda, białko, błonnik i węglowodany. Które grzyby są najzdrowsze?

Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych. Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.
Agnieszka Bąder
warzywa
przepisy
obiady

Przepisy na cykorię: mięsne krokiety i sałatka z kurczakiem i boczkiem

Najłatwiejszy przepis na cykorię to sałatka z surowych warzyw, smażonego boczku i kurczaka. Wystarczy ostrzejszy sos na bazie chili, sok z cytryny i obiad gotowy.
Agnieszka Krasa
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepis na zupę pomidorową z papryką jalapeno, kurczakiem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Papryczkę jalapeno smaży się razem z cebulą i selerem naciowym. Później dodaje się kurczaka, fasolę, kukurydzę oraz krojone pomidory. Zupę doprawia się solą, pieprzem i skórką startą z połowy cytryny. Na koniec wystarczy wrzucić pęczek posiekanej natki pietruszki.
Magdalena Bytys
Kobieta z maseczką i plasterkami ogórka
warzywa
zdrowe produkty
kuchnia

Wartości odżywcze i właściwości ogórka: reguluje ciśnienie, zmniejsza wydzielanie sebum, pomaga na zgagę

Wartości odżywcze ogórka obejmują m.in. odkwaszanie organizmu i zmniejszanie obrzęków. To warzywo idealnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczne.
Agnieszka Wadowska
zapiekanka warzywna
warzywa
przepisy
obiady

Zapiekanki warzywne - przepis na zapiekankę ryżowo-warzywną oraz z mięsem mielonym zapiekanką pod pierzynką

Zapiekanki warzywne można przygotować z różnych warzyw, wzbogacając je o mielone mięso, kawałki kurczaka lub gotowany ryż. Zapiekanki wyśmienicie smakują posypane tartym serem lub pieczone pod pierzynką z ziemniaków.
Natalia Szubiela
ogórki konserwowe
warzywa
zdrowe produkty
przepisy

Kalorie, witaminy i minerały zawarte w ogórku konserwowym. Jak zrobić pastę z ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe przygotowuje się przez zalanie ich zalewą z wody, octu i przypraw. Całość należy pasteryzować. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne, ale bogate w cukier. Z marynowanych warzyw można przygotować pastę.
Agnieszka Bąder
ser feta z oliwkami
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem

Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.
Agnieszka Krasa
pomidory w plastrach z serem feta
warzywa
przepisy
kuchnia

Pomidory faszerowane serem feta

Pomidory faszerowane z fetą można podawać jako przystawkę na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Idealnie nadają się również jako dodatek do mięs i sałatek.
Mateusz Fidut
przecier z papryki
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepisy na przeciery z papryki na zimę: z pomidorami i z chili

Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.
Joanna Jędrzejczyk
zupa ogórkowa
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepis na szybką zupę i przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.
Joanna Jędrzejczyk
zielone pomidory
warzywa
przepisy
kuchnia

Letnie przetwory: przepisy na paprykę w zalewie faszerowaną fetą i lekko kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów

Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.
Agnieszka Krasa
Ugotowany bób.
warzywa
przepisy

Przepisy na zielone kotlety z gotowanego bobu i ostry bób w fistaszkach z chili

Przepisy na zielone kotlety z gotowanego bobu i ostry bób w fistaszkach z chili
Agnieszka Krasa
Słoik ogórków konserwowych.
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepisy z ogórkami konserwowymi: na mięsnego i rybnego tatara oraz makaron z sosem z kaparami i oliwkami

Ogórki konserwowe wspaniale uzupełniają smak surowego mięsa wołowego lub mięsa z tuńczyka w tatarze. Możesz je także drobniutko posiekać i dodawać do sosów warzywnych – po odparowaniu wilgoci połączą się ze składnikami w pyszną całość.
Agnieszka Krasa
Ketchup z chili
warzywa
przepisy
kuchnia

Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.
Agnieszka Bąder
Słoik z czerwoną kapustą.
warzywa
przepisy
kuchnia

2 szybkie przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty do słoików na zimę. Jak zrobić kiszoną modrą kapustę?

Modra kapusta, zwana też czerwoną, świetnie nadaje się do robienia zimowych przetworów. Warzywo możesz przygotować z antonówkami i cebulą lub kapustą białą, marchewką i kukurydzą. Czerwona kapusta jest też odpowiednia do kiszenia.
Agnieszka Bąder
Nadziewana papryka
warzywa
przepisy
kuchnia

2 przepisy na dania z czerwoną papryką: uniwersalny sos do wielu dań i zapiekaną paprykę z soczewicą

Czerwona papryka to warzywo idealne do zapiekania – w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i miękkość. Nafaszeruj całe warzywa ulubionym nadzieniem bądź upiecz strąki papryki, skropione oliwą z dodatkiem odrobiny soli morskiej i słodkiej, sproszkowanej papryki.
Agnieszka Krasa
Sałatka ze szparagami
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepisy na 2 wiosenne sałatki: ziemniaczaną z rzeżuchą i koperkiem oraz ze szparagami i truskawkami

Sałatki wiosenne wymagają obecności pysznych nowalijek. Młode szparagi, soczyste truskawki, rzeżucha, koperek czy ziemniaki w mundurkach to idealne składniki odświeżających sałatek.
Agnieszka Krasa
Placki z kapusty
warzywa
przepisy
kuchnia

2 przepisy na kapustę kwaszoną: placuszki i kotlety

Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.
Agnieszka Krasa
Ogórki konserwowe
warzywa
przepisy
kuchnia

Ogórki w łagodnej zalewie i na słodko. Dwa przepisy na ogórki w occie.

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.
Anna Bartoś
Kiszona kapusta
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepis na domową kapustę kiszoną w słoikach

Kiszona kapusta jest niezastąpiona jako dodatek do obiadu, smaczna przekąska lub składnik bigosu, kapuśniaku, farszów i surówek. Wartości odżywcze tego przysmaku są ogromne. Zawiera witaminy (C, K, A i E), kwas foliowy, wapń, potas oraz cynk. Jedzenie kapusty kiszonej reguluje przemianę materii, wzmacnia odporność i działa detoksykująco. Oprócz tego jest niskokaloryczna: 100 g kapusty kiszonej zawiera około 15-20 kcal.
Joanna Jędrzejczyk
Sałatka z buraka
warzywa
przepisy
kuchnia

Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.
Joanna Jędrzejczyk
Patisony
warzywa
przepisy
kuchnia

Patisony na 3 sposoby – faszerowane, marynowane na ostro i w occie: z miodem i papryką

Patisony należą do tej samej rodziny co dynia. Przypominają ją w smaku, ale ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Występują w różnych rozmiarach – od niewielkich przypominających śliwki, po okazy wielkości dłoni. Te pierwsze są najlepsze do marynat, duże doskonale smakują nadziewane np. kaszą lub serem i soczewicą.
Joanna Jędrzejczyk
Buraczki z chrzanem
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepisy na buraczki tarte w 3 odsłonach: z chrzanem, na ciepło i zasmażane

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.
Joanna Jędrzejczyk
Surówka z kapusty
warzywa
przepisy
kuchnia

Czerwona kapusta ze śliwkami, surówka z czerwonej kapusty i modro kapusta – sprawdzone przepisy

Czerwona kapusta jest szczególnie znana i lubiana jest na śląsku i w Wielkopolsce, gdzie stanowi regionalny przysmak. Surówka z czerwonej kapusty może być podawana na ciepło i na zimno.
Joanna Jędrzejczyk
Pizza na cieście francuskim
warzywa
przepisy
obiady

Pomysł na pyszną pizzę na cieście francuskim gotową w kwadrans

Pizza na cieście francuskim jest łatwa w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy odrobina salami, warzyw, mozzarelli i przypraw.
Mateusz Fidut
Ogórki z chili
warzywa
przepisy
kuchnia

Pomysł na domowe ogórki z papryką chili i cebulą

Ogórki z papryką chili są proste w przygotowaniu, niskokaloryczne, pikantne i niesamowicie smaczne. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na domówce.
Mateusz Fidut
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepisy na pyszne dania obiadowe: pieczonego kalafiora i leczo z ciecierzycą

Podaj na obiad sezonowe warzywa na ciepło z dużą ilością dobrze dobranych przypraw i dodatkiem węglowodanów. Do pieczonego kalafiora doskonale pasuje czosnek, a smak leczo podkreślą różne rodzaje papryki w proszku.
Agnieszka Krasa
Słoiczek z domowym leczo.
warzywa
przepisy
obiady

Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.
Mateusz Fidut
warzywa
przepisy
kuchnia

Pomidory zapiekane na bagietce, cukinii i podane w całości z dodatkiem mozzarelli, bazylii, czosnku: 3 smaczne przepisy

Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.
Magdalena Bytys
Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner