Grzyby - strona 2

Grzyby enoki
jedzenie
zdrowe produkty
przepisy

Grzyby enoki – substancje odżywcze. 2 przepisy na wegańskie dania z grzybami enoki-take

Grzyby enoki najbardziej znane są w Korei, Chinach, Wietnamie i Japonii. Tam funkcjonują jako grzyby enoki-take. Mają bardzo dekoracyjny wygląd: biała, cienka i długa na około 5-9 cm nóżka zwieńczona jest małym delikatnym kapeluszem o niewielkim rondzie. Rosną w gęstych pęczkach przymocowanych do małej grzybni. Są chrupiące i lekko słodkie.
Joanna Jędrzejczyk
Maślaki świeżo zebrane z lasu.
przepisy
obiady
kuchnia

Maślaki – przepisy na najsmaczniejsze grzyby

Maślaki są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które w dodatku doskonale nadają się do duszenia, gotowania i suszenia. Mają delikatny miąższ i charakterystyczny subtelny smak. Przed przyrządzeniem maślaków zawsze trzeba zdjąć z kapelusza gorzką skórkę, która może popsuć smak potrawy.
Justyna Dąbrowska
Cała rodzina spędza czas nad jeziorem.
miłość
trening
opieka nad dzieckiem

Atrakcje nad jeziorami lubuskimi: dzika przyroda, żeglarstwo i winnice

Jeziora lubuskie przyciągają czystą wodą, dziką przyrodą i atrakcjami wodnymi. Można zwiedzić elektrownię wodną, gotycki zamek joannitów, zbudowany w pięknym parku, czy jedną z winnic.
Agnieszka Krasa
Rosnący grzybek w lesie.
warzywa
zdrowe odżywianie
składniki odżywcze

Substancje zawarte w grzybach, czyli woda, białko, błonnik i węglowodany. Które grzyby są najzdrowsze?

Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych. Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.
Agnieszka Bąder
Grzyby shitake
zdrowe produkty
przepisy
kuchnia

Grzyby shitake – chiński eliksir życia

Grzyby shitake, inaczej twardnik japoński, to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do potraw. W Japonii jest stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych, poza tym zawiera m.in. dużo wapnia, żelaza i prowitaminę D.
Justyna Dąbrowska
Grzyby shiitake
przepisy
składniki odżywcze
kuchnia

Właściwości zdrowotne twardnika japońskiego. Przepis na azjatyckie danie: makaron chiński z grzybami shiitake.

Grzyby shiitake znane również pod nazwą twardnika japońskiego są bardzo zdrowe. Zapobiegają rozwojowi wielu schorzeń, między innymi chorób nowotworowych, miażdżycy i osteoporozy.
Natalia Szubiela
Grzyby w słoikach, marynowane.
przepisy
kuchnia
grzyby

Błyskawiczny przepis na grzyby z octem z dodatkiem sosu pomidorowego, cebuli i cukru

Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.
Magdalena Bytys
Pieczarki rosnące na wilgotnej ziemi.
zdrowe odżywianie
przepisy
grzyby

Hodowla grzybów w ogrodzie – boczniaki, twardziaki rydze i grzyby leśne

Grzyby w ogrodzie są możliwe do uprawy. Najłatwiej zabrać się za hodowlę pieczarek, boczniaków lub twardziaków.
Mateusz Fidut
zdrowe odżywianie
kuchnia
grzyby

Jak zbierać prawdziwki w lesie: gdzie i kiedy rosną borowiki szlachetne

Borowiki rosną w czerwcu i lipcu (czasami w sierpniu) w okolicy dębów. Na grzybobranie najlepiej wybrać się tuż po deszczu. Mając wątpliwości, czy znaleziony grzyb jest jadalny, warto upewnić się sprawdzając w atlasie grzybów.
Magdalena Bytys
Makaron polany sosem przybowym
przepisy
kuchnia
grzyby

Maślak żółty: jak obierać grzyby i przyrządzić z nich sos krok po koku

Obrane grzyby, po namoczeniu w osolonej wodzie są gotowe do dalszej obróbki. Na sos grzybowy potrzeba około kilograma maślaków żółtych, 2-3 łyżki śmietany, cebulę, marchewkę i natkę pietruszki do smaku. Dressing można podawać z wieprzowiną, ziemniakami lub makaronem.
Magdalena Bytys
Dwa muchomory sromotnikowe rosnące w lesie
zdrowe produkty
kuchnia
grzyby

Najczęściej mylone gatunki grzybów trujących z jadalnymi – goryczak żółciowy i muchomor sromotnikowy

Grzyby trujące często są mylone z jadalnymi. Najczęściej grzybiarze biorą goryczaka żółciowego za borowika szlachetnego lub muchomora sromotnikowego za gąskę zieloną lub kanię.
Mateusz Fidut
Sałatka z opieniek w słoiku
przepisy
kuchnia
grzyby

Sałatka z opieniek do słoika: przepis z dodatkiem chili, pieprzu kolorowego, żółtej papryki i koncentratu pomidorowego

Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.
Magdalena Bytys
Grzyb rosnący w lesie.
zdrowe produkty
obiady
kuchnia

Kania czubajka a muchomor sromotnikowy: jak rozpoznać grzyb trujący od jadalnego

Muchomor sromotnikowy i kania mają na trzonie charakterystyczny pierścień. U kani można go przesuwać, z kolei u sromotnika jest on zrośnięty z łodygą. Powierzchnia kapelusza kani jest postrzępiona, zaś muchomora zwykle gładka.
Magdalena Bytys
Dzieci zbierają grzyby w lesie.
warzywa
zdrowe produkty
kuchnia

Jadalne i niejadalne fioletowe grzyby: gąska naga, gąsówka dwubarwna, lakówka ametystowa a zasłonak fioletowy

Gąsówka fioletowawa, dwubarwna i lakówka ametystowa to jadalne grzyby o charakterystycznej fioletowej barwie. Z reguły rosną jesienią w większych skupiskach. Do niejadalnych grzybów w odcieniu fioletu należy zasłonak fioletowy. Jego cechą charakterystyczną jest metaliczny połysk kapelusza.
Magdalena Bytys
Grzyby marynowane w słoiku
przepisy
kuchnia
grzyby

Marynowane grzyby: przepis na grzyby w occie z miodem, papryką i owocami jałowca

Grzyby w occie robi się zalewając je wodą i octem, dodając paprykę, miód, owoce jałowca i opakowanie gorczycy. Gorącą marynatę wlewa się do słoików wypełnionych grzybami. Grzyby można jeść po około 2 tygodniach.
Magdalena Bytys
Suszone grzyby w słoikach
warzywa
zdrowe produkty
kuchnia

Kupowanie grzybów – jak postępować i czym się kierować przy wybieraniu?

Świeże grzyby warto kupować od handlarzy, którzy uzyskali atest od klasyfikatora. Zaopatrywanie się w nie od osób sprzedających na ulicy, bez certyfikatu poświadczającego kompetencje grzybiarza, może być niebezpieczne dla zdrowia.
Mateusz Fidut
Świeże grzyby leżą na stole
warzywa
kuchnia
grzyby

Grzyby suszone i świeże: sposoby przechowywania grzybów

Suszone grzyby w słoikach można przechowywać około 3 lat, pod warunkiem, że będą w suchym i ciemnym miejscu. Świeże grzyby można pokroić na mniejsze kawałki lub drobną kostkę, zamrozić i mieć gotowy dodatek do zup, sosów czy makaronu.
Magdalena Bytys
mrożone grzyby
przepisy
kuchnia
grzyby

Jak mrozić grzyby? Przygotowanie, zalecenia, porady

Grzyby można trzymać w zamrażarce od 6 do 18 miesięcy. Przed mrożeniem grzyby najlepiej poddać obróbce cieplnej.
Mateusz Fidut
muchomor czerwony
zdrowe produkty
obiady
kolacje

Grzyby trujące – 6 zasad bezpiecznego grzybobrania

Grzyby trujące są groźne dla naszego organizmu. Ich zjedzenie może w najlepszym przypadku spowodować poważne zatrucie, a w najgorszym - nawet śmierć.
Mateusz Fidut
grzyby marynowane
przepisy
kuchnia
grzyby

Jak marynować grzyby? Przepisy na marynaty

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.
Mateusz Fidut
Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner