Karczoch w kosmetyce
© norikko/Adobe Stock
Fleszstyle

Karczochy w kosmetyce: wyciąg z karczocha w kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry

Wyciąg z karczocha w kosmetyce wykorzystywany jest do produkowania kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy, ciała, a także włosów. Karczochy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego dodawane są do preparatów na trądzik i wypryski. W pielęgnacji włosów roślinny ekstrakt zwiększa ich objętość i połysk, zapobiega łamaniu oraz rewitalizuje uszkodzenia.

Wyciąg z karczocha w kosmetyce wykorzystywany jest do produkowania kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy, ciała, a także włosów. Karczochy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego dodawane są do preparatów na trądzik i wypryski. W pielęgnacji włosów roślinny ekstrakt zwiększa ich objętość i połysk, zapobiega łamaniu oraz rewitalizuje uszkodzenia.

 

Karczochy wykorzystywane są w kosmetyce dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina E, A, C, a także cennych dla skóry i włosów pierwiastków, np.: żelaza, magnezu oraz fosforu. Roślina stosowana jest również jako środek usprawniający pracę wątroby, a także suplement diety wspomagający odchudzanie.

Krzysztof Gojdź radzi, jak walczyć z cellulitem! "Nie można go zlikwidować, tylko..."

Wyciąg z karczocha w pielęgnacji skóry

Wyciąg z karczocha w pielęgnacji skóry wykorzystywany jest głównie do tworzenia delikatnych i hipoalergicznych żeli pod prysznic, często z dodatkiem innych naturalnych ekstraktów, np. pietruszki. Kosmetyki do mycia ciała przeznaczone są do codziennego użytku, zwłaszcza dla osób z wrażliwą, delikatną i skłonną do podrażnień skórą. Żel na bazie wyciągu z karczocha dokładnie oczyszcza ciało, i pozostawia skórę świeżą, gładką i miękką w dotyku.

Maseczki na twarz z wyciągiem z karczocha

Maseczki do twarzy z wyciągiem z karczocha przeznaczone są do pielęgnacji cery dojrzałej, z widocznymi zmarszczkami lub szarym kolorem skóry. Roślinna substancja ujędrnia skórę, nadaje jej zdrowego kolorytu, a przede wszystkim działa przeciwrodnikowo, hamując tym samym procesy starzenia się.

Ampułki z wyciągiem z karczocha do mezoterapii igłowej

Na bazie wyciągu z karczowa tworzy się specjalne ampułki do wykonywania zabiegu mezoterapii igłowej na takie problemy, jak: wiotka i pozbawiona elastyczności skóra oraz cellulit. Preparaty wzbogacone dodatkowo o kwas hialuronowy i sole mineralne redukują tkankę tłuszczową, redukują obrzęki i opuchliznę, hamują zatrzymywanie się wody w organizmie, a także pobudzają układ limfatyczny do aktywnej pracy.

Kosmetyki do włosów z wyciągiem z karczocha

Wyciąg z karczocha to częsty składnik kosmetyków do włosów, takich jak: szampony, odżywki czy mgiełki chroniące przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Karczochy poprawiają połysk kosmyków, regenerują zniszczenia struktury włosa powstałe w wyniku czynników zewnętrznych, a także chroni je przed ich łamaniem się.

Kawałki ananasa włożone w krem do rąk.
©Peredniankina/stock.adobe.com
Fleszstyle
Egzotyczne owoce w kosmetykach: ananas - właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Peeling enzymatyczny, maseczki do twarzy na przebarwienia czy krem na cellulit to tylko niektóre kosmetyki, tworzone na bazie ekstraktu z ananasa. Owoc wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, rozjaśnia plamy na cerze, a także delikatnie rozpuszcza martwy naskórek, dzięki zawartości bromeliny.

Peeling enzymatyczny, maseczki do twarzy na przebarwienia czy krem na cellulit to tylko niektóre kosmetyki, tworzone na bazie ekstraktu z ananasa. Owoc wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, rozjaśnia plamy na cerze, a także delikatnie rozpuszcza martwy naskórek, dzięki zawartości bromeliny.   Największe uprawy ananasa znajdują się w Brazylii, w Chinach, na Hawajach oraz Filipinach. Soczysty i aromatyczny owoc można jeść zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu (kompoty, soki, dżemy). Cenne właściwości ananasa wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym, dzięki czemu powstają kosmetyki antycellulitowe, złuszczające czy rozjaśniające przebarwienia.   Ananas - właściwości kosmetyczne   Ananas jest ceniony w kosmetyce głównie dzięki zawartości bromeliny. Enzym wykorzystywany jest w peelingach enzymatycznych, ponieważ delikatnie rozpuszcza i usuwa martwy naskórek , nie podrażniając przy tym skóry. Ekstrakt z ananasa jest bogatym źródłem witaminy C , która skutecznie likwiduje wszelkie przebarwienia skórne, nadając cerze promienny i zdrowy wygląd. Ananas działa również przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie, dlatego wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków antycellulitowych .   Ekstrakt z ananasa - zastosowanie w kosmetyce   Pielęgnacja twarzy   Ekstrakt z ananasa wykorzystywany jest do produkowania delikatnych peelingów enzymatycznych , które idealnie sprawdzają się do oczyszczania cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. W pielęgnacji twarzy, ananas sprawdza się również jako składnik maseczek algowych , występujących często w towarzystwie papai. Maseczki do twarzy idealnie sprawdzają się do cery szarej, zmęczonej oraz z przebarwieniami.   Pielęgnacja...

Ekstrakt z melisy lekarskiej umieszony w małej szklanej buteleczce.
©Madeleine Steinbach/Fotolia.com
Fleszstyle
Melisa lekarska w kosmetyce - właściwości i zastosowanie kosmetyków naturalnych z dodatkiem leczniczej rośliny
Kosmetyki naturalne z dodatkiem melisy lekarskiej przeznaczone są do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej cery oraz trądzikowej, ze względu na swoje łagodzące i przeciwzapalne właściwości. Antyseptyczne działanie rośliny powoduje, że tworzy się z niej również kremy przeciwzmarszczkowe. Melisa lekarska występuje również w odżywkach i szamponach przeciwłupieżowych.

Kosmetyki naturalne z dodatkiem melisy lekarskiej przeznaczone są do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej cery oraz trądzikowej, ze względu na swoje łagodzące i przeciwzapalne właściwości. Antyseptyczne działanie rośliny powoduje, że tworzy się z niej również kremy przeciwzmarszczkowe. Melisa lekarska występuje również w odżywkach i szamponach przeciwłupieżowych.   Melisa lekarska najbardziej znana jest ze swoich cennych właściwości leczniczych. Roślina działa uspokajająco, pomaga na bezsenność, bóle brzucha, wzdęcia, a także problemy z trawieniem.   Melisa - właściwości kosmetyczne   Melisa lekarska to bogate źródło kwasu rozmarynowego , który wykazuje silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dlatego bywa częstym składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeciwtrądzikowych. Roślina działa również przeciwgrzybiczo, dlatego jest dodatkiem kremów do stóp oraz płynów do higieny jamy ustnej. Przeciwzapalne właściwości melisy lekarskiej wykorzystywane są również do zwalczania łupieżu specjalnymi ziołowymi szamponami i odżywkami.   Krem przeciwzmarszczkowy z melisą   Lecznicza melisa to silny przeciwutleniacz . Właściwości antyseptyczne rośliny wykorzystuje się produkcji kosmetyków do cery dojrzałej. Kremy przeciwzmarszczkowe z melisą mają delikatny ziołowy zapach oraz lekką konsystencję, dlatego sprawdzają się jako baza pod makijaż . Kosmetyki do twarzy z dodatkiem leczniczej rośliny mogą również stosować osoby z cerą wrażliwą i trądzikową. Melisa lekarska reguluje nadmierne wydzielanie sebum, łagodzi podrażnienia i wykazuje właściwości odkażające.   Ziołowy tonik do twarzy   Melisa lekarska regeneruje, łagodzi i odświeża cerę . Tonik do twarzy na bazie wyciągu...

Kosmetyki pielęgnacyjne do włosów rozrzucone na stole.
©279photo/stock.adobe.com
Fleszstyle
Kosmetyki do włosów: jak działa ekstrakt z ryżu, czyli kerarice w kosmetykach pielęgnacyjnych na włosy?
Kerarice to aktywny surowiec wykorzystywany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów narażonych na słońce. Ekstrakt z ryżu chroni kosmyki przed blaknięciem, a także zapobiega degradacji włókien włosa w wyniku szkodliwego działania promieni UV.

Kerarice to aktywny surowiec wykorzystywany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów narażonych na słońce. Ekstrakt z ryżu chroni kosmyki przed blaknięciem, a także zapobiega degradacji włókien włosa w wyniku szkodliwego działania promieni UV.   Kerarice to roślinny surowiec, który w kosmetyce najczęściej wykorzystywany jest do tworzenia ochronnych preparatów na włosy, takich jak: szampony, odżywki i mgiełki . Kosmetyk chroni strukturę kosmyków przed szkodliwym działaniem słońca. Kerarice można kupić w postaci olejku za pośrednictwem internetowych sklepów sprzedających półprodukty kosmetyczne.   Kerarice - co to jest i co zawiera?   Kerarice to aktywny surowiec roślinny, pozyskiwany z ryżu. Produkt został zaprojektowany po to, aby zapewnić włosom kompleksową ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV , a jednocześnie zapobiegać blaknięciu ich koloru od słońca. Kerarice zawiera w sobie również inne cenne dla kondycji włosów składniki, takie jak: Kwas fitowy - to silny antyoksydant, zawarty naturalnie w ziarnach ryżu. Substancja przeciwdziała wolnym rodnikom oraz metalom ciężkim, które prowadzą do utleniania się lipidów. Kwas fitowy chroni kolor włosów przed blaknięciem pod wpływem słońca, a także innych czynników, np.: chlorowanej wody, soli morskiej . Peptydy - regenerują uszkodzenia włosa oraz poprawiają ich kondycję, pozostawiając na ich powierzchni warstwę ochronną. Amylopektyna - chroni przed utratą wilgoci, zapewniając włosom gładkość, sprężystość i miękkość.   Kerarice - jak działa na włosy?   Podstawowym zadaniem aktywnego surowca roślinnego jest ochrona włókien włosów, a także ich koloru przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego ,...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner