Kobieta smaruje nogi olejkiem do ciała
©Robert Przybysz/Fotolia
Fleszstyle

Olej rycynowy, czyli naturalny kosmetyk i lekarstwo za kilka złotych

Olej rącznikowy, zwany też rycynowym, jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Płyn świetnie nawilża skórę i włosy, zmniejsza przebarwienia, odkaża i goi rany. Olej rycynowy ma też działanie przeczyszczające oraz przeciwbólowe.

Olej rącznikowy, zwany też rycynowym, jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Płyn świetnie nawilża skórę i włosy, zmniejsza przebarwienia, odkaża i goi rany. Olej rycynowy ma też działanie przeczyszczające oraz przeciwbólowe.

 

Olej rycynowy, spożywany doustnie w nadmiernych ilościach, powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, gorączkę i bóle mięśni. Picie płynu stanowiło formę represji we Włoszech w XX wieku.

"Love Island": Aleksandra odniosła się do wyznania Arka o byłej dziewczynie! Ma do niego żal?

Skąd się pozyskuje olej rycynowy?

Olej rycynowy jest tłoczony na zimno z nasion rącznika pospolitego. Roślina ta jest rodzajem byliny. Płyn zawdzięcza wyjątkowe właściwości rycynie, czyli białku znajdującemu się w nasionach rącznika. Olej z rącznika jest gęstym płynem o białym lub żółtawym kolorze. Specyfik ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, na przykład w maściach przeciwgrzybicznych, lekach antynowotworowych i na HIV. Rycyna w czystej postaci jest toksyczna, jednak w formie oleju nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Olej można kupić bez recepty w każdej aptece, a jego cena waha się od kilku lub kilkunastu złotych za 100 g.

Olej rącznikowy zmiękcza i nawilża skórę oraz włosy

Olej z nasion rącznika ma działanie nabłyszczające, odżywcze, regenerujące i nawilżające. Poza tym wzmaga porost włosów. Olej warto stosować w pielęgnacji:

  • włosów – kilka kropel rozmasowuje się w dłoniach i wciera w końcówki kosmyków. Można również rozprowadzić olej na całej długości włosów, pozostawić na pół godziny, a następnie umyć głowę szamponem;
  • skóry twarzy, ciała i paznokci – olej wmasowuje się w suche partie skóry oraz paznokcie;
  • blizn i przebarwień – niewielką ilość specyfiku należy wylać na płatek kosmetyczny, a następnie pocierać nim blizny (na przykład po trądziku) lub przebarwienia (powstałe w wyniku działania słońca);
  • brwi i rzęs – płyn nakłada się za pomocą czystej szczoteczki po tuszu do rzęs.

 

Codzienne stosowanie oleju rycynowego przyniesie rezultaty już po kilku tygodniach. Należy uważać, by płyn nie dostał się do oczu, gdyż może je podrażnić.

Rycyna pomoże odkazić rany

Białka zawarte w oleju rycynowym mają działanie odkażające i przeciwzapalne. Ponadto płyn łagodzi podrażnienia, zabezpiecza zranioną skórę i wspiera proces jej gojenia. Z tego powodu warto przecierać olejem rącznikowym:

  • owrzodzenia,
  • oparzenia,
  • otwarte rany (z których nie sączy się krew ani ropa),
  • drobne skaleczenia,
  • otarcia,
  • odparzenia,
  • inne zmiany skórne (na przykład pryszcze).

 

Przed zastosowaniem oleju rycynowego na rany należy skonsultować się z lekarzem.

Olej z nasion rącznika działa przeczyszczająco i przeciwbólowo

Olej z rącznika pospolitego wpływa również korzystnie na wnętrze organizmu. Rycynowy specyfik jest pomocny w przypadku:

 
kobieta z ładną cerą
©ZoomTeam/Fotolia
Fleszstyle
Olej rycynowy – odmładzający kosmetyk dostępny w każdej aptece
Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.

Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.   Olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego i wygotowywany z wodą nazywany jest olejem rycynowym. Olej ten ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce . Lecznicze właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz Olej rycynowy ma działanie antybakteryjne, likwiduje bakterie i grzyby, odpowiedzialne za choroby skóry. Olejek rycynowy pomaga w pozbyciu się objawów: trądziku, liszaja, zmian drożdżycowych i grzybiczych. Wspomaga też regenerację skóry po poparzeniach (np. poparzeniu słonecznym), skaleczeniach i otarciach. Można stosować go jako środek pierwszej pomocy w takich przypadkach.   W celach leczniczych należy zamoczyć wacik kosmetyczny w oleju rycynowym i posmarować nim zmienione chorobowo miejsce. Należy zostawić olejek na skórze przynajmniej na pół godziny, a następnie zmyć wodą . Nie można używać tego samego wacika do smarowania olejkiem rycynowym różnych miejsc skóry, ponieważ może to doprowadzić do przenoszenia się drobnoustrojów i powstawania bardziej rozległych i trudnych do wyleczenia objawów. Pielęgnacyjne właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz Olejek rycynowy, dzięki właściwościom antyseptycznym, oczyszcza skórę z zarazków, które mogą powodować powstawanie krost. Nie narusza on przy tym lipidowej warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu zachowana zostaje naturalna bariera, chroniąca skórę przed przesuszeniem i szkodliwym wpływem czynników z otoczenia.   Dzięki zawartości witamin A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy odżywia skórę twarzy i wzmacnia włókna kolagenowe,...

kobieta z mokrymi włosami
©puhhha/Fotolia
Fleszstyle
Olejek rycynowy na lśniące i gęste włosy - czy to działa?
Olejek rycynowy na lśniące i gęste włosy - czy to działa?

Olejek rycynowy wzmacnia włosy , przyspiesza ich porost, zwiększa elastyczność, zapobiega łamaniu i wypadaniu. Może stanowić składnik maseczki, można też używać go do olejowania włosów. Olej rycynowy poprawia wygląd włosów oraz oczyszcza skórę głowy. Olej rycynowy wytwarzany jest poprzez tłoczenie nasion rącznika pospolitego (rycynusa). Jak działa olejek rycynowy na włosy? Olejek rycynowy zawiera witaminy A i E oraz kwasy tłuszczowe omega. To przede wszystkim tym substancjom zawdzięcza swój odżywczy wpływ na włosy. Olejek rycynowy wygładza je, regeneruje i wzmacnia . Dzięki niemu włosy stają się bardziej elastyczne i mniej łamliwe, a ich końcówki odzyskują zdrowy wygląd. Używanie olejku zapobiega też wypadaniu włosów i wspomaga ich odrastanie, np. po utracie spowodowanej chorobami skóry. Dzięki właściwościom antyseptycznym olejek rycynowy oczyszcza skórę głowy: likwiduje bakterie i grzyby, które mogą być odpowiedzialne np. za łupież i łojotok. Jak stosować olejek rycynowy na włosy? Do celów kosmetycznych należy używać olejku rycynowego tłoczonego na zimno. Można go dostać w aptekach, sklepach z ziołami i naturalnymi kosmetykami. Buteleczka o pojemności 100 ml kosztuje ok. 10 zł. Olejowanie włosów olejkiem rycynowym Za pomocą olejku rycynowego można przeprowadzać olejowanie włosów . Należy wieczorem posmarować włosy olejkiem, delikatnie rozczesać je i owinąć głowę ręcznikiem lub założyć foliowy czepek i położyć się tak spać, a rano umyć włosy szamponem. Taki zabieg należy przeprowadzać raz lub dwa razy w tygodniu. Maska do włosów z olejkiem rycynowym Można także stosować olejek jako składnik maseczki odżywczej i regeneracyjnej . Taką maseczkę do włosów sporządza się z dwóch łyżek oleju rycynowego...

Olejek z drzewa herbacianego
© fill_6/Fotolia.com
Styl życia
Olejek z drzewa herbacianego do leczenia trądziku i infekcji
Olejek herbaciany ma właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Pomaga pokonać trądzik oraz inne choroby skóry.

Olejek herbaciany ma właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Pomaga pokonać trądzik oraz inne choroby skóry.   Olejek herbaciany pozyskuje się z liści drzewa herbacianego. Roślina pochodzi z Australii, gdzie jest traktowana jako lekarstwo. Jak inne olejki eteryczne, substancja ta pomaga zwalczać wirusy i bakterie, działa też przeciwzapalnie. Olejku używa się w leczeniu chorób skórnych, głównie trądziku. Właściwości olejku herbacianego Olejek herbaciany posiada właściwości: antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne, antyseptyczne (czyli odkażanie ran), wykrztuśne , gojące, regenerujące, nawilżające , przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie hormonów, napotne (co prowadzi do wydalania toksyn z organizmu), stymulujące funkcjonowanie układu odpornościowego (dzięki czemu wzmacnia odporność). Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego ma szerokie zastosowanie. Zawsze warto mieć go w domowej apteczce. Olejku herbacianego warto używać w następujących przypadkach: dezynfekcja ran, trądzik, stany zapalne organizmu (np. dziąseł, pochwy, uszu), infekcje dróg oddechowych (np. grypa, zapalenie płuc lub oskrzeli), alergie i astma (po konsultacji z lekarzem), problemy z zatokami, ból gardła, opryszczka i czyraki, ból głowy i migrena, grzybice (także paznokci i stóp) , opuchlizna (szczególnie po ukąszeniu owadów), wszawica, świerzb, odra, ospa, różyczka, świnka, półpasiec, drobne rany (zadrapania, otarcia, oparzenia, użądlenia). Olejek herbaciany do pielęgnacji ciała oraz aromaterapii Oprócz stosowania olejku herbacianego w codziennych dolegliwościach zdrowotnych, można go również używać w pielęgnacji ciała. Substancja poradzi sobie z bliznami i przebarwieniami po trądziku, nawilży również...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner