Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Buteleczka z olejkiem werbany i gałązka werbeny na białym tle.
© serenacar/Adobe Stock
Fleszstyle

Werbena w kosmetyce - właściwości i zastosowanie

Naturalny ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik perfum o rześkim i świeżym aromacie. Werbena działa kojąco nie tylko na drogi oddechowe, ale i skórę, dlatego można ją wykorzystać jako okład na podrażnienia skórne, np. w wyniku ukąszenia owadów. Roślina sprawdza się również jako olejek armoaterapeutyczny do kąpieli lub masażu ciała.

Naturalny ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik perfum o rześkim i świeżym aromacie. Werbena działa kojąco nie tylko na drogi oddechowe, ale i skórę, dlatego można ją wykorzystać jako okład na podrażnienia skórne, np. w wyniku ukąszenia owadów. Roślina sprawdza się również jako olejek armoaterapeutyczny do kąpieli lub masażu ciała.

 

Krople ziołowe z werbeny to naturalny środek zalecany w stanach obniżonej odporności organizmu, podrażnień gardła i jamy ustnej czy nieprawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Roślina wspomaga również laktację u matek karmiących, łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy, a także działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie.  

"Hotel Paradise 3". Bibi komentuje zachowanie Krystiana w finale: "Było mi głupio"

Werbena - właściwości

Werbena, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnych, stanowi naturalny środek w stanach zapalnych dróg oddechowych. Roślina poprawia stan jamy ustnej i gardła, ale również sprawdza się jako środek łagodzący wszelkiego rodzaju nerwobóle. Kąpiel w olejku z werbeny głęboko zrelaksuje i skutecznie zmniejszy napięcie mięśniowe. Aromat werbeny działa uspokajająco, dlatego może być stosowany jako naturalny środek wspomagający zdrowy sen.

Naturalny olejek zapachowy

Ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik kompozycji zapachowej w perfumach, głównie orzeźwiających, cytrusowych i świeżych. Rewelacyjnie pachnie w połączeniu z nutą drzewa herbacianego, bergamotki, paczuli, lawendy oraz róży. Olejek z werbeny służy również jako baza świec zapachowych czy domowych odświeżaczy powietrza. Woń olejku ułatwia zasypianie, dlatego można nim delikatnie skropić róg poduszki.

Olejek do masażu i kąpieli

Olejek z werbeny można wykorzystać do relaksacyjnego masażu ciała, pamiętając, aby wcześniej połączyć go z olejem bazowym, np. z olejkiem z awokado, pestek malin czy oliwą z oliwek (w proporcjach 5 kropel olejku z werbeny na 1 łyżkę oleju bazowego). Kąpiel w aromacie werbeny działa odprężająco, rozluźniająco i relaksacyjnie. Wystarczy do wanny z gorącą wodą wlać ok 10 kropel naturalnego olejku bądź zastąpić go naparem z werbeny (3 łyżki suszu należy zalać 500 ml wody i po 15 minutach, odcedzony napar dodać do kąpieli).

Okład z werbeny

Werbena to również naturalny środek łagodzący podrażnienia skóry, powstałe na skutek ukąszeń komarów czy meszek. Gazę nasączoną przestudzonym wywarem z werbeny wystarczy przyłożyć w podrażnione miejsce. Roślina zmniejszy opuchliznę i załagodzi nieprzyjemne swędzenie skóry.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kosmetyki naturalne
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Olejek tatarakowy: właściwości i działanie
Olejek tatarakowy może być wykorzystywany zarówno zewnętrznie w postaci wcierek i olejku do masażu, jak i wewnętrznie jako doustny środek na przeziębienie i kaszel.

Olejek tatarakowy może być wykorzystywany zarówno zewnętrznie w postaci wcierek i olejku do masażu, jak i wewnętrznie jako doustny środek na przeziębienie i kaszel. Właściwości oleju tatarakowego Olej tatarakowy ma silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Można go stosować do płukania jamy ustnej, by złagodzić stany zapalne dziąseł, afty i ropnie. Przy zastosowaniu miejscowym, łagodzi bóle mięśni, stawów, bóle towarzyszące stanom pourazowym – ma zastosowanie także w leczeniu nerwobólów . Działa również rozgrzewająco i przeciwreumatycznie. Jako środek uspokajający ma silniejsze działanie niż melisa czy lawenda. Pozytywnie wpływa również na przemianę materii – pobudza pracę układu pokarmowego, co wykorzystuje się w przypadku braku apetytu, wzdęciach i kolce. Kąpiel z olejkiem tatarakowym Zastosowany do kąpieli olejek tatarakowy wywołuje przekrwienie skóry i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, dodatkowo ma działanie uspokajające i relaksujące. Działa przeciwświądowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie przy problemach skórnych.   Przygotowanie: Dodaj 4 łyżeczki oleju tatarakowego do wanny napełnionej wodą do połowy. Woda powinna mieć temperaturę 37 stopni. Kąpiel powinna trwać do 20 minut. Olejek tatarakowy do masażu Zastosowanie: Bóle mięśni, stawów, reumatoidalne zapalenie stawów .   Przygotowanie: Wymieszaj olejek tatarakowy z olejem migdałowym w proporcji 1:1. Weź gorącą kąpiel, a następnie wcieraj olejek w bolące miejsca. Miód z olejem tatarakowym na przemęczenie Zastosowanie: Osłabiona odporność, przemęczenie, okres jesiennej słoty.   Przygotowanie: Jedz dwa-trzy razy dziennie łyżkę miodu z 3 kroplami olejku tatarakowego. Sam olejek tatarakowy ma specyficzny korzenno-gorzki smak. Zastosowanie olejku tatarakowego w kosmetyce Olejek tatarakowy...

Buteleczka z olekiem z mięty polnej na tle gałązki mięty.
© Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Fleszstyle
Olejek z mięty pieprzowej – lecznicze zastosowanie miętowego olejku eterycznego
Mięta pieprzowa to surowiec leczniczy, z którego liści wytwarza się olejek eteryczny. Substancja pozytywnie wpływa na zdrowie, zwłaszcza w przeziębieniu i grypie, przy bólach głowy oraz menstruacyjnych czy stanach napięcia nerwowego. Olejek z mięty pieprzowej działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antyseptycznie.

Mięta pieprzowa to surowiec leczniczy, z którego liści wytwarza się olejek eteryczny. Substancja pozytywnie wpływa na zdrowie, zwłaszcza w przeziębieniu i grypie, przy bólach głowy oraz menstruacyjnych czy stanach napięcia nerwowego. Olejek z mięty pieprzowej działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antyseptycznie.   Olejek miętowy ma swoje zastosowanie również w kosmetyce, jednak nie należy go stosować bezpośrednio na skórę, zwłaszcza, gdy jest ona silnie podrażniona. Naturalny kosmetyk najlepiej używać jako dodatek do kremu, szamponu do włosów czy balsamu do ciała, w ilości maksymalnie kilku kropel. Olejek najlepiej sprawdzi się do pielęgnacji cery z trądzikiem czy włosów przetłuszczających się. Olejek z mięty pieprzowej – właściwości Naturalny olejek eteryczny z mięty wykazuje silne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, oczyszczające i odświeżające. Łagodzi stany napięcia nerwowego, działa antyreumatycznie, rozgrzewająco i relaksacyjnie. Olejek z mięty pieprzowej pomaga przy bólach głowy, mięśni i menstruacyjnych, skutecznie udrażnia zatkany nos, hamuje nudności, odświeża oddech i reguluje procesy trawienne. Olejek z mięty polnej do inhalacji Olejek miętowy najczęściej stosuje się do domowych inhalacji, zwłaszcza w stanach przeziębienia i grypy, ponieważ skutecznie oczyszcza drogi oddechowe . Można go stosować w połączeniu z innym olejkiem eterycznym, np. lawendowym , a także jako odświeżacz i środek deznyfekujący powietrze, dodając kilka kropli, np. do nawilżacza powietrza, odkurzacza, kominka armoaterapeutycznego. Olejek miętowy do masażu i kąpieli Masaż ciała lub kąpiel z dodatkiem olejku miętowego rozgrzeje, odpręży, poprawi krążenie i złagodzi bóle mięśni. Należy jednk pamiętać, aby wymieszać go wcześniej z olejem bazowym, w roli...

Buteleczka z olejkiem grejpfrutowym na tle połówki grejpfruta.
© bozhena_melnyk/Adobe Stock
Fleszstyle
Olejki eteryczne jako naturalne kosmetyki: olejek grejpfrutowy - właściwości i zastosowanie
Olejki eteryczne wykorzystywane są nie tylko w aromaterapii, ale i pielęgnacji cery i skóry całego ciała. Olejek grejpfrutowy doskonale poprawia nastrój i dodaje energii, a zastosowany do masażu jest skutecznym kosmetykiem w walce z cellulitem i rozstępami. Preparat można używać również do kąpieli, w saunie czy jako dodatek do domowych maseczek na twarz.

Olejki eteryczne wykorzystywane są nie tylko w aromaterapii, ale i pielęgnacji cery i skóry całego ciała. Olejek grejpfrutowy doskonale poprawia nastrój i dodaje energii, a zastosowany do masażu jest skutecznym kosmetykiem w walce z cellulitem i rozstępami. Preparat można używać również do kąpieli, w saunie czy jako dodatek do domowych maseczek na twarz.   Olejek grejpfrutowy można łączyć z innymi olejkami eterycznymi, tworząc przyjemne dla zmysłu powonienia mieszanki. Należą do nich, np.: olejek jałowcowy , eukaliptusowy, geraniowy czy ylang-ylang. Właściwości olejku grejpfrutowego Skórka grejpfruta, z której tworzy się olejki zapachowe , jest bogata w witaminę C oraz karoteny, a także zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B. Olejek grejpfrutowy wykazuje zatem właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Stosowany w celach aromaterapeutycznych doskonale poprawia nastrój i dodaje energii. Olejek eteryczny łagodzi stany zapalne, skutecznie oczyszcza i normalizuje nadmierne wydzielanie sebum , dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Preparat zmniejsza również nieestetyczną pomarańczową skórę, pomaga złagodzić rozstępy. Olejek grejpfrutowy – działanie Olejek ze skórki grejpfruta ma wielokierunkowe działanie. W aromaterapii stanowi naturalny środek antydepresyjny i dodający sił witalnych, z kolei w kosmetyce stosowany jest do pielęgnacji cery trądzikowej , skóry z łuszczycą oraz cellulitem. Olejek grejpfrutowy w połączeniu z innymi olejami można wykorzystać do masażu ciała, który pobudzi pracę układu krążenia i poprawi wygląd skóry . Produkt wykazuje działa przeciwzapalnie, zwęża pory, reguluje nadmierne wydzielanie sebum, delikatnie wygładza cerę. Jak stosować olejek grejpfrutowy? Aromaterapia Kilka kropel olejku można...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner