Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Butelka z olejkiem z opuncji i owoc opuncji
© slawek_zelasko/Adobe Stock
Fleszstyle

Olejek z opuncji figowej w kosmetyce - właściwości i zastosowanie

Naturalny olejek z opuncji figowej, dzięki zawartości kwasu linolowego i witaminy E, wykazuje cenne właściwości pielęgnacyjne. Produkt nawilża skórę, działa przeciwstarzeniowo, a także chroni cerę przed szkodliwym działaniem słońca oraz innych czynników zewnętrznych, jak zimny wiatr, mróz.

Naturalny olejek z opuncji figowej, dzięki zawartości kwasu linolowego i witaminy E, wykazuje cenne właściwości pielęgnacyjne. Produkt nawilża skórę, działa przeciwstarzeniowo, a także chroni cerę przed szkodliwym działaniem słońca oraz innych czynników zewnętrznych, jak zimny wiatr, mróz.

 

Opuncja figowa, nazywana też figą indyjską, naturalnie występuje w Meksyku, ale również w Europie, głównie na terenach sąsiadujących z Morzem Śródziemnym. Olej tłoczony na zimno z nasion kaktusa wykazuje cenne dla skóry właściwości, dlatego wykorzystywany jest w kosmetyce, zarówno bezpośrednio na cerę, jak i jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.

"Hotel Paradise 3". Bibi komentuje zachowanie Krystiana w finale: "Było mi głupio"

Olejek z opuncji figowej - właściwości kosmetyczne

Olejek z opuncji figowej swoje cenne właściwości kosmetyczne zawdzięcza zawartości dwóch silnych składników aktywnych, czyli:

  • Witaminy E - naturalny przeciwutleniacz, który przeciwdziała rozwojowi wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się skóry. Substancja, nazywana witaminą młodości, delikatnie ujędrnia i uelastycznia cerę, łagodzi stany zapalne, działa nawilżająco i wygładzająco.
  • Kwasu linolowego - przyspiesza procesy regeneracyjne skóry, chroni przed utratą wody oraz zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Olej z opuncji - właściwości lecznicze

Olej z opuncji działa jak łagodząco- regeneracyjny kompres na takie problemy skórne, jak: opryszczka, blizny, oparzenia słoneczne czy popękana i przesuszona skóra. Naturalny kosmetyk wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Olejek z opuncji figowej - jak używać?

Olej z opuncji można stosować bezpośrednio na ciało, jako balsam do ciała lub krem do twarzy. Naturalny kosmetyk działa pielęgnacyjnie, nie tylko na skórę, ale i włosy, dlatego może być stosowany jako dodatek do masek i odżywek. Substancja sprawdza się również jako preparat odżywczy na paznokcie.

 

Olejek z opuncji figowej ma dość specyficzny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Aby nieco złagodzić woń produktu, można kilka jego kropel dodać do ulubionego kremu, tym samym wzbogacając jego właściwości nawilżające, ochronne i przeciwzmarszczkowe.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kobieta z butelką olejku w dłoni
© Nobilior/Adobe Stock
Fleszstyle
Olejek z opuncji figowej – cena, działanie, jak stosować?
Olej z opuncji działa na cerę odmładzająco – poprawia napięcie skóry, przeciwdziała zmarszczkom a także poprawia jej koloryt. Naturalny kosmetyk można stosować bezpośrednio na twarz, ale również włosy i ciało, zwłaszcza w miejscach, które wymagają ujędrnienia, np. biust.

Olej z opuncji działa na cerę odmładzająco – poprawia napięcie skóry, przeciwdziała zmarszczkom a także poprawia jej koloryt. Naturalny kosmetyk można stosować bezpośrednio na twarz, ale również włosy i ciało, zwłaszcza w miejscach, które wymagają ujędrnienia, np. biust.   Olejek z pestek opuncji figowej nazywany jest potocznie naturalnym botoksem zamkniętym w butelce. Wykazuje on pięciokrotnie silniejsze działanie niż popularny w kosmetyce olejek arganowy. Przed zakupem kosmetyku należy jednak zwrócić uwagę czy posiada on certyfikat USDA bądź Ecocert , które świadczą o najwyższej jakości czystego oleju, bezpiecznego dla skóry a jednocześnie skutecznego w działaniu. Olejek z opuncji figowej – działanie Olej z opuncji wykazuje silne działanie odmładzające, dlatego jest skuteczny w walce z oznakami starzenia się, jak: zmarszczki czy utrata jędrności skóry . Naturalny kosmetyk jest bogaty w kwasy omega-6, sterole i witaminy, dlatego wykorzystywany jest w profilaktyce anty-aging. Olejek poprawia również koloryt cery, dodaje blasku, przyspiesza procesy regeneracyjne skóry , a także wykazuje właściwości przeciwzapalne i odżywcze. Regularne stosowanie oleju z opuncji chroni również cerę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Skóra staje się wówczas mniej podatna na podrażnienia czy tworzenie się stanów zapalnych. Olej z opuncji – jak stosować? Naturalny olejek z opuncji figowej (z certyfikatem jakości, bez dodatku innych olejów bądź parafiny) można bezpiecznie stosować bezpośrednio na skórę , np. w miejscu powstawania zmarszczek czy na biuście. Dwie krople produktu wystarczą, aby natłuścić całą twarz. Właściwości regeneracyjne kosmetyku powodują, że sprawdza się on również jako odżywka do zniszczonych...

buteleczka z olejem sojowym, drewniana łyżka z soją na brązowym blacie
© ritablue/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej sojowy – właściwości i zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
Olej sojowy dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje cenne właściwości zdrowotne, na przykład wspiera układ immunologiczny czy prawidłową pracę serca, ale także pozytywnie wpływa na skórę. Substancja, która powstaje z nasion soi, przyspiesza regenerację skóry, działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.

Olej sojowy dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje cenne właściwości zdrowotne, na przykład wspiera układ immunologiczny czy prawidłową pracę serca, ale także pozytywnie wpływa na skórę. Substancja, która powstaje z nasion soi, przyspiesza regenerację skóry, działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.   Olej sojowy to rodzaj roślinnego oleju, który wytwarza się poprzez tłoczenie nasion soi zwyczajnej. Produkt wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym, zwykle jako składnik kremów, balsamów oraz mydeł. Olej sojowy – właściwości lecznicze Olej z nasion soi jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, np. omega-3, dlatego też wykazuje cenne dla zdrowia właściwości. Substancja roślinna obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Olej sojowy tłoczony na zimno pozytywnie wpływa również na odporność organizmu, pracę mózgu, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek. Dzięki zawartości lecytyny jest polecany przy bezsenności, zaburzeniach pamięci oraz osłabieniu koncentracji. Olej sojowy zawiera także cholinę, która poprawia pracę wątroby, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych czy odkładaniu się cholesterolu. Swoje prozdrowotne właściwości olej zawdzięcza również zawartości kwasu linolowego, który hamuje proces powstawania nowotworów, a także zapobiega przerzutom. Olej z nasion soi – właściwości kosmetyczne Olej sojowy zawiera witaminę E, nazywaną witaminą młodości, ponieważ chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za jej starzenie się, a także działa nawilżająco i regeneracyjnie . Poprawia również wygląd cery, ponieważ jest źródłem witaminy K , która...

Olejek ryżowy przelany do szklanej bezbarwnej butelki.
©Sea Wave/stock.adobe.com
Fleszstyle
Ryżowy olejek do twarzy i włosów - jak działa i jak z niego korzystać?
Czysty olej ryżowy kosmetyczny przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a zwłaszcza wrażliwej, dojrzałej oraz pozbawionej elastyczności. Kosmetyk, wytwarzany z otrąb ryżowych, zawiera w sobie naturalne filtry UV, dlatego rewelacyjnie sprawdza się na lato, jako ochrona przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Czysty olej ryżowy kosmetyczny przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a zwłaszcza wrażliwej, dojrzałej oraz pozbawionej elastyczności. Kosmetyk, wytwarzany z otrąb ryżowych, zawiera w sobie naturalne filtry UV, dlatego rewelacyjnie sprawdza się na lato, jako ochrona przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.   Koreańskie rytuały pielęgnacyjne podbijają rynek kosmetyczny. Jednym ze sposobów azjatyckich kobiet na piękną cerę jest olej ryżowy. Naturalny kosmetyk, tłoczony na zimno z otrąb ryżowych, to bardzo delikatny olejek do twarzy , który wykazuje właściwości ujędrniające, odmładzające, nawilżające, a jednocześnie jest skutecznym sposobem na ochronę wrażliwej skóry twarzy przed szkodliwym promieniowaniem UV.   Kosmetyczny olej ryżowy - co w sobie zawiera?   Olej ryżowy wykazuje cenne właściwości kosmetyczne, głównie dzięki zawartości gamma oryzanolu, czyli połączenia fitosteroli oraz kwasu felurowego, który jest kilkakrotnie silniejszym antyoksydantem niż witamina E . Olejek przeciwdziała wolnym rodnikom , przez co hamuje procesy starzenia się skóry. Dodatkowo jest bogaty w ceramidy, kwasy omega, a także zwiera w sobie koenzym Q10 , dzięki czemu ujędrnia, odżywia i wygładza skórę, nadając jej tym samym zdrowy i promienny wygląd. Oryzanol jest również naturalnym filtrem UV, przez co chroni cerę przed szkodliwym działaniem słońca.   Ryżowy olejek do twarzy   Olej ryżowy to delikatny, hipoalergiczny olejek do twarzy o lekkiej konsystencji przez co nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Naturalny kosmetyk może być bezpiecznie stosowany przez osoby z wrażliwą i skłonną do alergii cerą. Olej ryżowy polecany jest w szczególności do pielęgnacji cery dojrzałej , podrażnionej (np. po goleniu czy nadmierną ekspozycją na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner