Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
olejek sporządzony z awokado
©Africa Studio/fotolia
Fleszstyle

Odżywczy potencjał olejku z awokado

Olejek z awokado jest wskazany dla każdego rodzaju skóry. Można go stosować na skórę twarzy i całego ciała. Olejek z awokado nawilża, odżywia i wygładza skórę. Wspomaga walkę z wypadającymi włosami i bólami reumatycznymi. Pomaga w leczeniu łuszczycy. Olejek pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado.

Olejek z awokado jest wskazany dla każdego rodzaju skóry. Można go stosować na skórę twarzy i całego ciała. Olejek z awokado nawilża, odżywia i wygładza skórę. Wspomaga walkę z wypadającymi włosami i bólami reumatycznymi. Pomaga w leczeniu łuszczycy. Olejek pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado.

"Hotel Paradise 3": Bibi zdradziła nam, czy jest już gotowa na nową miłość

Właściwości olejku z awokado – wygładza, łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie

Olejek z awokado dostarcza wielu witamin (PP, A, E, B, H, K, A) i soli mineralnych (szczególnie krzemu, potasu, fosforu i manganu). Zawiera więcej fitosteroli niż oliwa z oliwek. Nawilża skórę. Działa przeciwzmarszczkowo i przeciwalergicznie. Poprawia koloryt skóry. Wnika w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu wygładza ją i uelastycznia. Chlorofil zawarty w olejku z awokado łagodzi podrażnienia skóry. Udrażnia zatkane pory. Olejek zapobiega parowaniu wody z naskórka. Działa przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Absorbuje promieniowanie UV. Olejek z awokado przyspiesza regenerację tkanki łącznej i opóźnia oznaki starzenia skóry.

Zastosowanie olejku awokado – masaże, wypadające włosy, łuszczyca

Olejek z awokado może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Jest bezpieczny dla skóry tłustej, suchej i dojrzałej. Szybko się wchłania. Może być stosowany do masażu całego ciała. Olejek z awokado nie obciąża nawet delikatnej i wrażliwej skóry dzięki czemu można go stosować na skórę szyi i pod oczy. Wzmacnia cebulki włosów i zmniejsza ich wypadanie. Dzięki olejkowi włosy są lśniące, a pory i ubytki w strukturze włosa wypełnione. Może być stosowany jako preparat wspomagający przy schorzeniach takich jak łuszczyca czy egzema. Pomaga w walce z bólami reumatycznymi i artretycznymi. Olejek można stosować bezpośrednio na skórę. Odrobinę olejku awokado można także dodać do kremu lub wody kwiatowej, wymieszać i aplikować jak zwykle.

 

Olejek z awokado może być również wykorzystywany w kuchni. Charakteryzuje się dużą trwałością termiczną. Można używać go do smażenia oraz zastępować nim tradycyjne masło.

 

Cena za 50 ml buteleczkę olejku z awokado to ok. 15 zł.  


 

kobieta z ładną cerą
©ZoomTeam/Fotolia
Fleszstyle
Olej rycynowy – odmładzający kosmetyk dostępny w każdej aptece
Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.

Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.   Olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego i wygotowywany z wodą nazywany jest olejem rycynowym. Olej ten ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce . Lecznicze właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz Olej rycynowy ma działanie antybakteryjne, likwiduje bakterie i grzyby, odpowiedzialne za choroby skóry. Olejek rycynowy pomaga w pozbyciu się objawów: trądziku, liszaja, zmian drożdżycowych i grzybiczych. Wspomaga też regenerację skóry po poparzeniach (np. poparzeniu słonecznym), skaleczeniach i otarciach. Można stosować go jako środek pierwszej pomocy w takich przypadkach.   W celach leczniczych należy zamoczyć wacik kosmetyczny w oleju rycynowym i posmarować nim zmienione chorobowo miejsce. Należy zostawić olejek na skórze przynajmniej na pół godziny, a następnie zmyć wodą . Nie można używać tego samego wacika do smarowania olejkiem rycynowym różnych miejsc skóry, ponieważ może to doprowadzić do przenoszenia się drobnoustrojów i powstawania bardziej rozległych i trudnych do wyleczenia objawów. Pielęgnacyjne właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz Olejek rycynowy, dzięki właściwościom antyseptycznym, oczyszcza skórę z zarazków, które mogą powodować powstawanie krost. Nie narusza on przy tym lipidowej warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu zachowana zostaje naturalna bariera, chroniąca skórę przed przesuszeniem i szkodliwym wpływem czynników z otoczenia.   Dzięki zawartości witamin A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy odżywia skórę twarzy i wzmacnia włókna kolagenowe,...

Buteleczka z olejkiem werbany i gałązka werbeny na białym tle.
© serenacar/Adobe Stock
Fleszstyle
Werbena w kosmetyce - właściwości i zastosowanie
Naturalny ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik perfum o rześkim i świeżym aromacie. Werbena działa kojąco nie tylko na drogi oddechowe, ale i skórę, dlatego można ją wykorzystać jako okład na podrażnienia skórne, np. w wyniku ukąszenia owadów. Roślina sprawdza się również jako olejek armoaterapeutyczny do kąpieli lub masażu ciała.

Naturalny ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik perfum o rześkim i świeżym aromacie. Werbena działa kojąco nie tylko na drogi oddechowe, ale i skórę, dlatego można ją wykorzystać jako okład na podrażnienia skórne, np. w wyniku ukąszenia owadów. Roślina sprawdza się również jako olejek armoaterapeutyczny do kąpieli lub masażu ciała.   Krople ziołowe z werbeny to naturalny środek zalecany w stanach obniżonej odporności organizmu, podrażnień gardła i jamy ustnej czy nieprawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Roślina wspomaga również laktację u matek karmiących, łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy, a także działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie.   Werbena - właściwości Werbena, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnych, stanowi naturalny środek w stanach zapalnych dróg oddechowych . Roślina poprawia stan jamy ustnej i gardła, ale również sprawdza się jako środek łagodzący wszelkiego rodzaju nerwobóle. Kąpiel w olejku z werbeny głęboko zrelaksuje i skutecznie zmniejszy napięcie mięśniowe. Aromat werbeny działa uspokajająco, dlatego może być stosowany jako naturalny środek wspomagający zdrowy sen. Naturalny olejek zapachowy Ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik kompozycji zapachowej w perfumach, głównie orzeźwiających, cytrusowych i świeżych. Rewelacyjnie pachnie w połączeniu z nutą drzewa herbacianego , bergamotki, paczuli, lawendy oraz róży. Olejek z werbeny służy również jako baza świec zapachowych czy domowych odświeżaczy powietrza . Woń olejku ułatwia zasypianie, dlatego można nim delikatnie skropić róg poduszki. Olejek do masażu i kąpieli Olejek z werbeny można wykorzystać do relaksacyjnego masażu ciała, pamiętając, aby wcześniej...

olejek herbaciany w małych butelkach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie w leczeniu grzybicy
Olejek herbaciany ma bardzo szerokie zastosowanie. Sprawdza się przy problemach skórnych, infekcjach, a także w walce z grzybicą.

Olejek herbaciany ma bardzo szerokie zastosowanie. Sprawdza się przy problemach skórnych, infekcjach, a także w walce z grzybicą. Olejek herbaciany działa grzybobójczo Olejek herbaciany najbardziej znany jest jednak z tego, że skutecznie wspomaga walkę z grzybicą. Ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Przyspiesza także gojenie się powstałych w wyniku choroby ran. Zastosowanie olejku herbacianego w grzybicy Grzybica międzypalcowa: Rozcieńcz olejek herbaciany z wodą 1:1. Nakładaj roztwór na zmienione chorobowo miejsce dwa razy dziennie. Powtarzaj przez kilka tygodni. Grzybica stóp: Rozcieńcz olejek herbaciany z innym olejkiem, na przykład lawendowym. Nasmaruj nimi stopy. Grzybica paznokcia: Nierozcieńczony olejek herbaciany wsmaruj w paznokieć dwa razy dziennie. Stosuj przez minimum trzy miesiące Olejek herbaciany stosowany regularnie zapobiega nawrotowi grzybicy. Inne zastosowania olejku herbacianego Z powodzeniem można stosować olejek także w innych dolegliwościach, takich jak: problemy skórne ( łupież , trądzik) – dodaj kilka kropli do ulubionego szamponu lub zastosuj po umyciu włosów jako dodatek do płukanki do włosów; parodontoza i zapalenie dziąseł – dodaj kilka kropli olejku herbacianego do połowy szklanki wody i stosuj jako płyn do płukania ust. Łagodzi stany zapalne i pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust; infekcje dróg oddechowych i przeziębienie – rozcieńczony olejek zastosuj do inhalacji lub dodaj do kominka zapachowego. Pomoże złagodzić katar i ból zatok ; bóle mięśni i stawów – kilka kropli olejku herbacianego wymieszaj z oliwką do ciała i wymasuj bolące miejsce. nieprzyjemny zapach i nadpotliwość stóp . Jak stosować olejek herbaciany? Olejek herbaciany można stosować: bezpośrednio na skórę, w aromaterapii, po rozcieńczeniu z...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner