kobieta z ładną cerą
©ZoomTeam/Fotolia
Fleszstyle

Olej rycynowy – odmładzający kosmetyk dostępny w każdej aptece

Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.

Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.

 

Olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego i wygotowywany z wodą nazywany jest olejem rycynowym. Olej ten ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.

Jaki komentarz zabolał Dominikę Gwit najbardziej? Nikt nie powinien usłyszeć takich słów

Lecznicze właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz

Olej rycynowy ma działanie antybakteryjne, likwiduje bakterie i grzyby, odpowiedzialne za choroby skóry. Olejek rycynowy pomaga w pozbyciu się objawów: trądziku, liszaja, zmian drożdżycowych i grzybiczych. Wspomaga też regenerację skóry po poparzeniach (np. poparzeniu słonecznym), skaleczeniach i otarciach. Można stosować go jako środek pierwszej pomocy w takich przypadkach.

 

W celach leczniczych należy zamoczyć wacik kosmetyczny w oleju rycynowym i posmarować nim zmienione chorobowo miejsce. Należy zostawić olejek na skórze przynajmniej na pół godziny, a następnie zmyć wodą. Nie można używać tego samego wacika do smarowania olejkiem rycynowym różnych miejsc skóry, ponieważ może to doprowadzić do przenoszenia się drobnoustrojów i powstawania bardziej rozległych i trudnych do wyleczenia objawów.

Pielęgnacyjne właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz

Olejek rycynowy, dzięki właściwościom antyseptycznym, oczyszcza skórę z zarazków, które mogą powodować powstawanie krost. Nie narusza on przy tym lipidowej warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu zachowana zostaje naturalna bariera, chroniąca skórę przed przesuszeniem i szkodliwym wpływem czynników z otoczenia.

 

Dzięki zawartości witamin A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy odżywia skórę twarzy i wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra sprawia wrażenie młodszej i zdrowszej. Olejek zmiękcza też skórę, nawilża i wygładza ją. Rozjaśnia także przebarwienia.

 

Olejek rycynowy nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery: wrażliwej, suchej, trądzikowej, tłustej i dojrzałej. Można stosować go jako dodatek do maseczek pielęgnacyjnych lub zamiast kremu odżywczego na noc. Można używać go też do zmywania makijażu.

 

Dużą zaletą olejku rycynowego jest jego niska cena i dostępność. Można kupić go w każdej aptece oraz w sklepach zielarskich. Buteleczka o pojemności 100 ml kosztuje ok. 8-10 zł.

 
Olejek z drzewa herbacianego
© fill_6/Fotolia.com
Styl życia
Olejek z drzewa herbacianego do leczenia trądziku i infekcji
Olejek herbaciany ma właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Pomaga pokonać trądzik oraz inne choroby skóry.

Olejek herbaciany ma właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Pomaga pokonać trądzik oraz inne choroby skóry.   Olejek herbaciany pozyskuje się z liści drzewa herbacianego. Roślina pochodzi z Australii, gdzie jest traktowana jako lekarstwo. Jak inne olejki eteryczne, substancja ta pomaga zwalczać wirusy i bakterie, działa też przeciwzapalnie. Olejku używa się w leczeniu chorób skórnych, głównie trądziku. Właściwości olejku herbacianego Olejek herbaciany posiada właściwości: antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne, antyseptyczne (czyli odkażanie ran), wykrztuśne , gojące, regenerujące, nawilżające , przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie hormonów, napotne (co prowadzi do wydalania toksyn z organizmu), stymulujące funkcjonowanie układu odpornościowego (dzięki czemu wzmacnia odporność). Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego ma szerokie zastosowanie. Zawsze warto mieć go w domowej apteczce. Olejku herbacianego warto używać w następujących przypadkach: dezynfekcja ran, trądzik, stany zapalne organizmu (np. dziąseł, pochwy, uszu), infekcje dróg oddechowych (np. grypa, zapalenie płuc lub oskrzeli), alergie i astma (po konsultacji z lekarzem), problemy z zatokami, ból gardła, opryszczka i czyraki, ból głowy i migrena, grzybice (także paznokci i stóp) , opuchlizna (szczególnie po ukąszeniu owadów), wszawica, świerzb, odra, ospa, różyczka, świnka, półpasiec, drobne rany (zadrapania, otarcia, oparzenia, użądlenia). Olejek herbaciany do pielęgnacji ciała oraz aromaterapii Oprócz stosowania olejku herbacianego w codziennych dolegliwościach zdrowotnych, można go również używać w pielęgnacji ciała. Substancja poradzi sobie z bliznami i przebarwieniami po trądziku, nawilży również...

dziewczyna z ładną cerą
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Oczyszczanie i nawilżanie cery trądzikowej – postaw na naturalne kosmetyki
Cera trądzikowa wymaga delikatnej pielęgnacji. Należy dwa razy dziennie oczyszczać ją i regularnie nawilżać. Oczyszczanie nie może jej jednak podrażniać, a nawilżanie przetłuszczać. Z tego względu w pielęgnacji cery trądzikowej warto postawić na naturalne kosmetyki.

Cera trądzikowa wymaga delikatnej pielęgnacji. Należy dwa razy dziennie oczyszczać ją i regularnie nawilżać. Oczyszczanie nie może jej jednak podrażniać, a nawilżanie przetłuszczać. Z tego względu w pielęgnacji cery trądzikowej warto postawić na naturalne kosmetyki. Pielęgnacja cery trądzikowej: naturalne oczyszczanie Zamiast toników zawierających alkohol i inne substancje, które mogą podrażniać skórę i sprawiać, że będzie wydzielała nadmierną ilość łoju, zastosuj napar z ziół o działaniu antyseptycznym. Możesz przemywać twarz naparem z nagietka, pokrzywy, szałwii lub rumianku. Powinien być on o połowę mocniejszy niż napar przeznaczony do picia. Jeśli więc przygotowujesz go z torebki, zalej zioła nie szklanką (250 ml), tylko połową szklanki (ok. 125 ml) gorącej wody i pozostaw pod przykryciem na 15-20 minut. Poczekaj aż napar przestanie być gorący, dolej do niego pół łyżeczki soku z cytryny. Takim naparem przemywaj twarz rano po przebudzeniu i wieczorem zanim pójdziesz spać.   Raz lub dwa razy w tygodniu możesz wykonać oczyszczający naturalny peeling . Możesz wykorzystać do niego zmielony cynamon, który nie tylko złuszczy skórę, ale też ją odkazi. Jeśli masaż skóry samym cynamonem podrażni ją, zmieszaj go z jogurtem naturalnym: pół łyżeczki cynamonu dodaj do łyżeczki jogurt naturalnego. Pielęgnacja cery trądzikowej: naturalne nawilżanie Wbrew pozorom skóra, która wytwarza nadmiar łoju, też potrzebuje nawilżania. Lepiej jednak zrezygnować z kremów, które zawierają substancje zapychające pory czy podrażniające lub przetłuszczające skórę. Wskazane jest natomiast smarowanie skóry olejkami zawierającymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich olej lniany, olej z nasion wiesiołka, olej z pestek arbuza, olej z czarnuszki, olej z pestek winogron, porzeczek, malin. Najlepiej raz dziennie, po wieczornym oczyszczeniu...

Kobieta smaruje nogi olejkiem do ciała
©Robert Przybysz/Fotolia
Fleszstyle
Olej rycynowy, czyli naturalny kosmetyk i lekarstwo za kilka złotych
Olej rącznikowy, zwany też rycynowym, jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Płyn świetnie nawilża skórę i włosy, zmniejsza przebarwienia, odkaża i goi rany. Olej rycynowy ma też działanie przeczyszczające oraz przeciwbólowe.

Olej rącznikowy, zwany też rycynowym, jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Płyn świetnie nawilża skórę i włosy, zmniejsza przebarwienia, odkaża i goi rany. Olej rycynowy ma też działanie przeczyszczające oraz przeciwbólowe.   Olej rycynowy, spożywany doustnie w nadmiernych ilościach, powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, gorączkę i bóle mięśni. Picie płynu stanowiło formę represji we Włoszech w XX wieku. Skąd się pozyskuje olej rycynowy? Olej rycynowy jest tłoczony na zimno z nasion rącznika pospolitego. Roślina ta jest rodzajem byliny. Płyn zawdzięcza wyjątkowe właściwości rycynie, czyli białku znajdującemu się w nasionach rącznika. Olej z rącznika jest gęstym płynem o białym lub żółtawym kolorze. Specyfik ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, na przykład w maściach przeciwgrzybicznych, lekach antynowotworowych i na HIV. Rycyna w czystej postaci jest toksyczna, jednak w formie oleju nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Olej można kupić bez recepty w każdej aptece, a jego cena waha się od kilku lub kilkunastu złotych za 100 g. Olej rącznikowy zmiękcza i nawilża skórę oraz włosy Olej z nasion rącznika ma działanie nabłyszczające, odżywcze, regenerujące i nawilżające. Poza tym wzmaga porost włosów. Olej warto stosować w pielęgnacji: włosów – kilka kropel rozmasowuje się w dłoniach i wciera w końcówki kosmyków. Można również rozprowadzić olej na całej długości włosów, pozostawić na pół godziny, a następnie umyć głowę szamponem; skóry twarzy, ciała i paznokci – olej wmasowuje się w suche partie skóry oraz paznokcie; blizn i przebarwień – niewielką ilość specyfiku należy wylać na płatek kosmetyczny, a następnie pocierać nim blizny (na przykład po trądziku)...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner