Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
butelka olejku lawendowego
©bnorbert3/fotolia
Fleszstyle

Olejek lawendowy na skórę i bezsenność

Olejek lawendowy wykorzystywany jest jako środek uśmierzający ból i uspokajający. Działa kojąco na układ nerwowy, przez co zalecany jest osobom cierpiącym na bezsenność. Jest również jednym ze składników pojawiających w się w kosmetykach zwalczających problemy skórne.

Olejek lawendowy wykorzystywany jest jako środek uśmierzający ból i uspokajający. Działa kojąco na układ nerwowy, przez co zalecany jest osobom cierpiącym na bezsenność. Jest również jednym ze składników pojawiających w się w kosmetykach zwalczających problemy skórne.

 

Olejek lawendowy to olejek eteryczny pochodzący z lawendy. Doceniany był już w starożytności. Przygotowywano z nim kąpiel lub przyrządzano kadzidła. Dziś lawendę wykorzystuje się w kosmetykach, ale również jako odstraszacz owadów i odświeżacz zapachowy.

Sawczuk w staniku na weselu siostry to nie wszystko! Zobaczcie weselne wpadki naszych gwiazd

Olejek lawendowy: właściwości

Olejek lawendowy zawiera m.in. sole mineralne, cukry, kwasy organiczne, dużą ilość garbników (ułatwiających regenerację tkanek) oraz antocyjany (pozytywnie wpływające na elastyczność naczyń włosowatych). Jest jednym z najbardziej relaksujących olejków eterycznych. Uspokaja nadaktywność układu nerwowego i ma właściwości moczopędne. Działa również pobudzająco na organizm – usprawnia pracę metabolizmu i ogólnie układu pokarmowego (pobudza wydzielanie soków trawiennych).

Olejek lawendowy: zastosowanie

Olejek lawendowy wykorzystywany jest do produkcji leków uspokajających, nasennych i przeciwtrądzikowych oraz kosmetyków. Pojawia się w składzie kremów i balsamów. Zapach olejku lawendowego odstrasza owady i pięknie perfumuje powietrze (często pojawia się w odświeżaczach powietrza), a sama lawenda wykorzystywana jest jako przyprawa w kuchni. Często pojawia w się w deserach – ciastach, koktajlach, a także w sałatkach. Doprawia się nią też potrawy mięsne.

 

Olejek lawendowy to przede wszystkim olejek o cudownym, lekkim zapachu, który pojawia się w kosmetykach do kąpieli, sprawiając, że jest jeszcze bardziej relaksacyjna i odprężająca. Spanie w pokoju pachnącym lawendą uspokaja, a stany podenerwowania słabną.


naturalne olejki w buteleczkach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Olejek jałowcowy – naturalny sposób na odporność i….cellulit!
Olejek jałowcowy jest uzyskiwany z szyszkojagód jałowca pospolitego. Ma szerokie zastosowanie – używany jest zarówno przy zakażeniach dróg moczowych, reumatyzmie, bezsenności, jak i w walce z nieestetycznym cellulitem.

Olejek jałowcowy jest uzyskiwany z szyszkojagód jałowca pospolitego. Ma szerokie zastosowanie – używany jest zarówno przy zakażeniach dróg moczowych, reumatyzmie, bezsenności, jak i w walce z nieestetycznym cellulitem.   Olejek jałowcowy łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, działa także przeciwbólowo – jest skuteczny zarówno w łagodzeniu bólów reumatycznych jak i nerwobólów. Rozgrzewa i rozluźnia napięte mięśnie. W okresie wzmożonej aktywności wzmaga koncentrację, pobudza i likwiduje oznaki zmęczenia. Inhalacje z olejku jałowcowego Olejek jałowcowy stosowany podczas inhalacji łagodzi infekcje dróg oddechowych, towarzyszący im ból, działa także antybakteryjnie i antyseptycznie. Pomaga złagodzić uporczywy kaszel i katar. Żeby wykonać inhalację, dodaj jedną łyżeczkę olejku z jałowca do miski z gorącą wodą. Nakryj głowę ręcznikiem, zamknij oczy i wdychaj aromatyczną parę około pięć minut. Olejek jałowcowy do kąpieli i kremów Kilkanaście kropli olejku z jałowca pospolitego wlej do wanny pod strumieniem wody. Jodłowy leśny zapach pomoże się zregenerować i zrelaksować.   Jeśli dodasz olejek jałowcowy do balsamu, kremu lub szamponu, wspomoże dodatkowo pielęgnację cery ze skłonnością do wyprysków i wągrów. Oczyści skórę i zadziała ściągająco. Wystarczą cztery krople na 15 ml kosmetyku. Olejek jałowcowy na cellulit Olejek z jałowca pospolitego stymuluje krążenie limfy i krwi, regeneruje tkankę, dzięki czemu pomaga spłycić rozstępy oraz likwidować cellulit . Działa oczyszczająco, ujędrniająco i pomaga usuwać toksyny z organizmu.   Przepis nr 1 Składniki: dwie krople olejku jałowcowego, po jednej kropki olejków tymiankowego, cytrynowego, bazyliowego, łyżka stołowa tłoczonego na zimno oleju, np. z pestek winogron, ze słodkich migdałów lub lnianego. Przepis nr 2...

Olejek rycynowy
© Swapan/Fotolia.com
Styl życia
Olejek rycynowy na przeczyszczenie
Picie niewielkich ilości olejku rycynowego działa przeczyszczająco i pomaga na zaparcia. Ma jednak drażniące właściwości, dlatego nie można stosować go zbyt często. Nie mogą go spożywać kobiety w ciąży, ani karmiące piersią.

Picie niewielkich ilości olejku rycynowego działa przeczyszczająco i pomaga na zaparcia. Ma jednak drażniące właściwości, dlatego nie można stosować go zbyt często. Nie mogą go spożywać kobiety w ciąży, ani karmiące piersią.   Olejek rycynowy na przeczyszczenie nie powinien być stosowany przy odchudzaniu, ponieważ podrażnia jelita i śluzówkę żołądka i może powodować nieprzyjemne dolegliwości . Olej rycynowy na przeczyszczenie Po zażyciu olejku rycynowego, oprócz przeczyszczenia mogą wystąpić skutki niepożądane: nudności i wymioty, ból brzucha, kolka, utrata apetytu, a także biegunka. Na zaparcia olej rycynowy powinien być stosowany z umiarem, niezbyt często. Nie wolno używać go w stanach zapalnych układu pokarmowego, przy idiopatycznych bólach brzucha, chorobach dróg żółciowych oraz innych schorzeniach układu pokarmowego. Dopuszczalna jednorazowa dawka oleju rycynowego na przeczyszczenie dla dorosłego człowieka wynosi 10-20 g , czyli maksymalnie dwie łyżki. Efekt przeczyszczający pojawia się przeważnie po około 6 godzinach. Właściwości olejku rycynowego Olej rycynowy jest wykorzystywany nie tylko jako środek na zaparcia, ale też używa się go w kosmetyce. Właściwości olejku rycynowego i niska cena sprawiają, że jest on używany jako domowa odżywka do włosów , brwi i rzęs, a także na paznokcie w celu ich wzmocnienia. Stosowany regularnie przynosi zadowalające rezultaty. Olej rycynowy w ciąży W ciąży olej rycynowy jest zakazany. Jego właściwości podrażniające skutkują przekrwieniem jelita grubego, a to może wywołać skurcze macicy . W wyniku tego może dojść do poronienia lub przedwczesnego porodu. Olejek rycynowy wzmacnia włosy i poprawia ich elastyczność. Sprawdź, jak działa olejek rycynowy na włosy .  Olej rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy. Dowiedz się, do jakiej cery nadaje się olejek...

Buteleczka olejku goździkowego.
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Naturalny olejek goździkowy na problemy z pleśnią, komarami i bólem zębów
Olejek goździkowy to antybakteryjny olejek eteryczny. Jest naturalnym afrodyzjakiem. Działa przeciwbólowo, antyseptycznie i rozkurczająco. Wzbogaca kosmetyki i preparaty farmaceutyczne. Odstrasza owady i pomaga zwalczyć pleśń w mieszkaniu.

Olejek goździkowy to antybakteryjny olejek eteryczny. Jest naturalnym afrodyzjakiem. Działa przeciwbólowo, antyseptycznie i rozkurczająco. Wzbogaca kosmetyki i preparaty farmaceutyczne. Odstrasza owady i pomaga zwalczyć pleśń w mieszkaniu. Pozyskiwanie i zastosowanie olejku goździkowego Olejek goździkowy pozyskiwany jest z czapetki pachnącej . Pączki kwiatowe drzewa poddawane są destylacji parą wodną i w ten sposób otrzymywany jest olejek goździkowy, który jest olejkiem eterycznym o silnie korzennym zapachu. Głównymi składnikami olejku są eugenol i acetyloeugenol, które stanowią od 78-95% olejku. Produkt wykorzystywany jest do aromatyzowania artykułów spożywczych . Powszechnie stosuje się go także jako komponent nut zapachowych w produkcji perfum. Występuje w składzie kosmetyków i preparatów farmaceutycznych o działaniu antyseptycznym, np. pasty do zębów czy płynu do pielęgnacji jamy ustnej. Właściwości olejku goździkowego Olejek goździkowy ma działanie ściągające i znieczulające . Odkaża układ pokarmowy, oddechowy i żółciowy oraz drogi moczowe. Działa rozkurczająco i przeciwkaszlowo. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Łagodzi ból i rozgrzewa . Odstrasza pasożyty i roztocza. Uznawany jest za naturalny afrodyzjak , który wzmaga potencję seksualną. Cena olejku goździkowego to ok. 6-7 zł za 7 ml produktu. Można go kupić w aptekach i sklepach internetowych. Olejek goździkowy na ból zęba Eugenol – główny składnik olejku, to związek zapachowy o właściwościach antyseptycznych i znieczulających. Ze względu na ten składnik olejek goździkowy stosowany jest w dentystyce do odkażania kanałów zębowych oraz w połączeniu z tlenkiem cynku, wykorzystywany do przygotowania cementu dentystycznego (podkładu do wypełnień stałych lub czasowych). Uśmierza ból i znieczula . Dwie krople olejku należy nalać na wacik i przyłożyć do...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner