olejek z cedru
©Bydlinska/fotolia
Fleszstyle

Właściwości lecznicze i zastosowanie olejku cedrowego

Olejek cedrowy wykorzystywany jest jako środek leczniczy, który łagodzi objawy zatruć pokarmowych, stanów zapalnych skóry i reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Stosowany jest zarówno w kosmetologii, jak i farmakologii.

Olejek cedrowy wykorzystywany jest jako środek leczniczy, który łagodzi objawy zatruć pokarmowych, stanów zapalnych skóry i reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Stosowany jest zarówno w kosmetologii, jak i farmakologii.

 

Olejek cedrowy to olej pobierany z orzechów cedru. Drzewo cedrowe to ceniona roślina na terenie Azji: Japonii, Mongolii czy Rosji oraz Ameryce Południowej. W Syberii uważane jest za jeden z ważniejszych, naturalnych środków leczniczych.

Gwiazdy na konferencji marki Oslo Skin Lab. Jak dbają o swoją skórę? Żadna z nich nie wyobraża sobie dnia bez jednej czynności

Olejek cedrowy: właściwości

Olejek cedrowy zawiera retinol, witaminy E i F oraz takie minerały jak jod, magnez czy miedź. Same orzechy zawierają wiele aminokwasów oraz kwasów – m.in. linolowy, oleinowy czy palmitynowy. Olejek cedrowy przede wszystkim ma właściwości lecznicze w przypadku:

  • marskości wątroby,
  • wrzodów żołądka,
  • alergii,
  • łuszczycy,
  • łysienia,
  • hemoroidów.

Olejek cedrowy wykorzystywany jest również przy problemach z układem krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa wydolność płuc i usprawnia funkcjonowanie układu rodnego u kobiet (reguluje miesiączki).

Olejek cedrowy: zastosowanie

Olejek cedrowy jest bardzo skutecznym środkiem leczniczym na oparzenia, odmrożenia czy rany. Nałożenie go na skórę przyśpieszy proces usuwania martwej tkanki skórnej i powstawanie nowej. Stosowany jest przy chorobach układu pokarmowego - zaleca się wlewać jedną łyżkę do herbaty dwa razy dziennie – godzinę przed śniadaniem i 2 godziny po kolacji.

 

Olejek cedrowy ma również kojące działanie na sen i stany podenerwowania. Co ciekawe, potrafi wspomóc leczenie zębów i wzmocnić dziąsła. Przeciwdziała otyłości oraz wykorzystywany jest jako środek moczopędny.


Olej cedrowy
© tainar/Fotolia.com
Styl życia
Syberyjski olej cedrowy, czyli doskonały środek w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń.
Olej cedrowy ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz składnik kosmetyków służących pielęgnacji skóry. Wykazuje właściwości wzmacniające układ odpornościowy, krążenia, pokarmowy oraz oddechowy.

Olej cedrowy ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz składnik kosmetyków służących pielęgnacji skóry. Wykazuje właściwości wzmacniające układ odpornościowy, krążenia, pokarmowy oraz oddechowy.   Olej cedrowy pozyskiwany jest z orzechów cedru syberyjskiego – wiecznie zielonego drzewa, które porasta obszar od gór Ural do Dalekiego Wschodu. Odznacza się wysoką wartością odżywczą i wykazuje lecznicze właściwości – stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego, choroby wrzodowej żołądka oraz miażdżycy. Wartość odżywcza oleju cedrowego Orzeszki drzewa cedrowego, z których pozyskiwany jest olej cedrowy są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza E i D. Olej cedrowy w 100 gramach zawiera około 55 miligramów witaminy E, która należy do substancji antyoksydacyjnych – działa przeciwnowotworowo oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Ponadto olej cedrowy dostarcza kompletu witamin z grupy B , które usprawniają pracę układu nerwowego. Jakość oleju zapewniona jest przez dużą zawartość witaminy F, która składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych . Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, co wykorzystywane jest w leczeniu miażdżycy. Właściwości oleju cedrowego Olej cedrowy ma wszechstronne zastosowanie, gdyż wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest wykorzystywany w leczeniu chorób układu oddechowego, ponieważ działa rozszerzająco i odkażająco na drogi oddechowe. Ponadto wzmacnia serce, działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz przeciwdepresyjnie . Wysoka zawartość witaminy F w oleju cedrowym powoduje, że jest on skuteczny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, szczególnie miażdżycy,...

Olej arganowy
© luisapuccini/Fotolia.com
Styl życia
Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce i kuchni
Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.

Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.   Wyróżnia się olej arganowy spożywczy i kosmetyczny . Pierwszy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego, drugi z nieprażonych ziaren. Olej spożywczy ma ciemnozłoty kolor, orzechowy smak i aromat. Kosmetyczny jest jaśniejszy i ma kwaskowy zapach. Właściwości oleju arganowego wykorzystywane w kosmetyce Olej arganowy zawiera substancje o właściwościach pielęgnacyjnych. Dzięki antyoksydantom , m. in. witaminie E, olej przeciwdziała procesowi starzenia się skóry: zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca te, które już się pojawiły. Olej arganowy rekomendowany jest dla osób o skórze dojrzałej, podrażnionej i zniszczonej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju regenerują płaszcz hydrolipidowy naskórka, ponieważ uzupełniają niedobór składników tłuszczowych w skórze.   Olej arganowy chroni skórę przed działaniem wiatru i słońca. Dlatego też jest polecany kobietom o skórze wrażliwej i skłonnej do wystąpienia podrażnień, a także osobom borykającym się z łuszczycą i egzemą. Można go stosować w przypadku trądziku, gdyż reguluje wydzielanie sebum. Ponadto olej arganowy zmniejsza blizny i poprawia elastyczność skóry, więc może być stosowany na rozstępy.   W celu wyleczenia łupieżu lub wzmocnienia włosów można wcierać olej w skórę głowy. Można też go aplikować na rozdwojone końcówki włosów – będą odbudowane i lśniące. Olej arganowy sprawdzi się także w pielęgnacji paznokci. Właściwości prozdrowotne oleju arganowego Olej arganowy jest bogaty w...

Liście lubczyku
© petratlu/Fotolia.com
Styl życia
Poznaj dobroczynne właściwości lubczyku
Lubczyk ma wszechstronne zastosowanie. Może być używany jako przyprawa oraz w celach leczniczych, bo sprawdza się jako środek wspomagający pracę układu pokarmowego, oczyszczający oraz działający wykrztuśnie.

Lubczyk ma wszechstronne zastosowanie. Może być używany jako przyprawa oraz w celach leczniczych, bo sprawdza się jako środek wspomagający pracę układu pokarmowego, oczyszczający oraz działający wykrztuśnie.   Kiedyś lubczyk był popularnym afrodyzjakiem , jednak badania naukowe prowadzone w tym kierunku nie potwierdziły pobudzających właściwości lubczyku. Lubczyk – właściwości zdrowotne Zawarty w lubczyku olejek eteryczny, który stanowi aż 1% wszystkich składników odżywczych znajdujących się w tej przyprawie ma działanie lekko uspokajające, rozkurczowe i pobudzające krążenie. Stosowany jest także przy kłopotach trawiennych, wzdęciach i zgadze .   Napary z lubczyku stosuje się w kamicy nerkowej, bo jego właściwości moczopędne przyspieszają wypłukiwanie piasku z nerek. Napary z tego zioła stosowane były w medycynie ludowej jako niezawodny środek wykrztuśny . Działanie przeciwgrzybicze lubczyku jest wykorzystywane szczególnie w przypadku grzybicy stóp. W tym celu przygotowuje się kąpiele z liści lub nasion. Oprócz niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych lubczyk usuwa również nieprzyjemny zapach , w tym z czosnku. Lubczyk – zastosowanie w ziołolecznictwie Lubczyk wykorzystywany jest od wieków jako środek na wiele dolegliwości. Można go spożywać na surowo, w wersji suszonej i sproszkowanej, jako wywary, napary oraz w formie nalewki.   Nasiona lubczyku są dodawane przy wypieku chleba, niektórzy dodają je też do herbaty z miodem. Sproszkowany korzeń lub kłącze lubczyku ma szczególne walory lecznicze , działa przede wszystkim moczopędnie, zapobiega wzdęciom i reguluje pracę całego układu pokarmowego.   Nalewka ze świeżych nasion lub korzenia lubczyku jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na schorzenia układu krążenia. Kąpiele z dodatkiem tego zioła działają uspokajająco i rozkurczowo,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik