Olej z kwiatu marakui
©JPC-PROD/Fotolia
Fleszstyle

Jakie właściwości ma olej z marakui?

Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami.

Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami.

"Hotel Paradise": Jak Pan Lektor, stał się Panem Lektorem? "Ja żyję z tymi tekstami"

Właściwości oleju z marakui

Wyciskany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż faworyt w przeciwzmarszczkowej i odżywczej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy A, C (rozświetla cerę), K (stymuluje krzepnięcie krwi – polecana osobom z cerą naczynkową i skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas. Regularnie stosowany do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i włosów wykazuje działanie:

  • oczyszczające: usuwa martwe komórki i przyspiesza odnowę skóry,
  • przeciwzmarszczkowe i odmładzające,
  • regenerujące i odżywiające, bez przetłuszczania przywraca naturalną warstwę lipidową skóry,
  • regulujące krwioobieg skóry,
  • poprawiające nawilżenie, napięcie i nasycenie skóry witaminami i substancjami odżywczymi,
  • przeciwzapalne i kojące (świetny do wykonywania masażu sportowego – łagodzi bóle mięśni, zmniejsza obrzęki),
  • antycellulitowe – wmasowywany z olejkiem pomarańczowym ułatwia usuwanie niedoskonałości skóry.

Zastosowanie oleju z marakui

  • Do pielęgnacji twarzy. Czystą postać oleju rozsmarowujemy w niewielkiej ilości na opuszkach palców i rozprowadzamy po skórze twarzy, lekko wklepując, aż do całkowitego wchłonięcia. W celu dodatkowego nawilżenia można go także rozmieszać (2 krople wystarczą) w dłoni z wodą kwiatową albo odrobiną ulubionego kremu, co wygładzi twarz. Olejek wchłania się dość szybko, jest lekki, na długo pozostawia delikatną powłoczkę ochronną, wyrównuje koloryt skóry, dodaje jej energii, nie zapycha porów.
  • Do pielęgnacji włosów. Olej z marakui nadaje połysk włosom suchym i zniszczonym, nie obciążając ich. Można pielęgnować nim samą skórę głowy, jak i włosy na całej długości. Warto także zmieszać go z gotowymi kosmetykami, aby wzmocnić jego działanie.
  • Do pielęgnacji ciała. Olej warto dodać do domowej maski na całe ciało: miksujemy banana, miąższ awokado, dodajemy 5 łyżek śmietany i 2 łyżeczki olejku z marakui, nakładamy na skórę i po kwadransie zmywamy letnią wodą.

Ceny

Mała buteleczka o pojemności 50 ml to wydatek około 40 zł. Na zakupy najlepiej wybrać się do apteki lub dobrego sklepu zielarskiego.


Olej z czarnuszki
©geografika/Fotolia
Styl życia
Olej z czarnuszki – czym jest i jak go stosować?
Olej z czarnuszki stosowany jest w chorobach skóry – grzybicy, łuszczycy, trądziku. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy grypie żołądkowej.

Olej z czarnuszki stosowany jest w chorobach skóry – grzybicy, łuszczycy, trądziku. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy grypie żołądkowej.   Olej z czarnuszki znany jest od starożytności i już wtedy był bardzo ceniony przez samych władców Egiptu. Nie bez przyczyny nazywany był złotem faraonów – radził sobie między innymi z łuszczycą, grzybicą czy z ciężko gojącymi się ranami. Właściwości oleju z czarnuszki Olej z czarnuszki najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Tłoczony na zimno olej pomaga na wiele dolegliwości, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Olej z czarnuszki składa się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Dodatkowo w oleju obecne są sterole, witamina E, biotyna, beta-karoten oraz mikroelementy. Ważnym składnikiem oleju są olejki eteryczne, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu oskrzeli. Olej z czarnuszki wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga zwalczyć przeziębienie czy katar. Poprawia stan włosów i paznokci, a także bardzo dobrze wpływa na samopoczucie. Olej jest także odpowiedni dla osób zmagających się z bólami żołądka, niestrawnością czy grypą żołądkową, Olej z czarnuszki – zastosowanie Oleju można użyć przy przygotowywaniu potraw – dodanie oleju z czarnuszki do dań nada im korzenny smak. Należy jednak pamiętać o tym, że olej może być stosowany wyłącznie na zimno, inaczej straci swoje właściwości. Olej z czarnuszki może być także stosowany jako preparat dla osób zmagających się z wszelkiego rodzaju zmianami skórnymi – z egzemą, trądzikiem czy grzybicą, ale także z łupieżem czy z liszajami. Wtedy należy go stosować bezpośrednio na skórę. Olej łagodzi objawy i zmniejsza wszelkie podrażnienia. Warto użyć go również do pielęgnacji włosów. Co ciekawe, olej z...

Łopatka ziaren czarnuszki.
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia
„Złoto faraonów”, czyli właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki egipskiej
Olej z czarnuszki egipskiej nazywany jest także „złotem faraonów”, ponieważ został doceniony już przez władców starożytnego Egiptu. Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie lecznicze i znaczny potencjał terapeutyczny. Łagodzi bóle wrzodowe oraz objawy alergii.

Olej z czarnuszki egipskiej nazywany jest także „złotem faraonów”, ponieważ został doceniony już przez władców starożytnego Egiptu. Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie lecznicze i znaczny potencjał terapeutyczny. Łagodzi bóle wrzodowe oraz objawy alergii.   Czarnuszka egipska to jednoroczna roślina siewna. Jest zaliczana do roślin miododajnych, a jej okres kwitnienia to letnie miesiące pomiędzy czerwcem a wrześniem. Lecznicze działanie oleju z czarnuszki egipskiej Olej z czarnuszki egipskiej wykorzystywany jest jako środek wzmacniający system odpornościowy . Pomaga w leczeniu zaburzeń górnych dróg oddechowych takich jak: kaszel lub katar. Olej z czarnuszki wykorzystywany jest także w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i antybakteryjnie. Wykazuje dodatni wpływ w leczeniu reumatyzmu i tocznia rumieniowatego . Powoduje zmniejszenie zmian trądzikowych i przyspiesza proces gojenia ran. Łagodzi zapalenia skóry. Nawilża i pielęgnuje miejsca zmian skórnych, spowodowane grzybicą, atopowym zapaleniem skóry lub alergią. Ma pozytywny wpływ na leczenie zapaleń stawów, okrężnicy i otrzewnej. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie gruczolaka trzustki. Olej z czarnuszki egipskiej zabezpiecza i odtruwa wątrobę . Poprawia krążenie. Zastosowanie oleju z czarnuszki egipskiej – kosmetyki i potrawy Olej z czarnuszki egipskiej wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków, które łagodzą podrażniania słoneczne i chronią skórę wrażliwą. Olej z czarnuszki może być bezpośrednio stosowany na każdy rodzaj skóry. Olej ma efektywne działanie pielęgnujące i ochronne . Po nałożeniu oleju, skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. Na rynku dostępne są produkty, które w 100% składają się z oleju z czarnuszki egipskiej.   W kuchni olej z czarnuszki egipskiej wykorzystywany jest jako...

oliwa w butelkach
Pixabay/neufal54/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Pestki winogron – małe kapsułki zdrowia
Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm.

Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm. Olej z pestek winogron - składniki odżywcze i działanie Olej z pestek winogron zawiera: nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, palmitynowy, oleinowy oraz największe wśród wszystkich tłuszczy stężenie – aż 65% kwasu linolowego (omega-6). Kwas linolowy ma działanie antyoksydacyjne (czyli walczy z wolnymi rodnikami) oraz przyspiesza przemianę materii, ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) oraz utrzymuje na właściwym poziomie stężenie cholesterolu dobrego czyli HDL, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób serca oraz miażdżycy; lecytynę – która ułatwia wchłanianie oleju z pestek winogron przez naskórek; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, które wzmacniają włosy, paznokcie, chronią przed wolnymi rodnikami, wpływają na kondycję narządu wzroku oraz procesy krwiotwórcze w organizmie. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kuchni Olej z pestek winogron jest używany w kuchni nie tylko ze względu na swoje działanie zdrowotne. Posiada wysoki stopień dymienia i zapłonu – około 250 stopni Celsjusza. Można go stosować zarówno na zimno jak i na ciepło. Wykorzystywanie go do gotowania, sałatek czy smażenia wiąże się z jego niezwykłymi właściwościami wydobywania naturalnego smaku potraw. Ponadto potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie tracą swojego aromatu i nie mają tłustego smaku, ponieważ olej ten w minimalnym stopniu jest absorbowany w czasie smażenia. Można na nim smażyć do temperatury 180 stopni. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kosmetyce Olej z pestek winogron w...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner