krokosz barwierski na drewnianej łyżce
©emuck/Fotolia.com
Fleszstyle

Olej z krokosza barwierskiego – zatrzymuje wodę w skórze, uelastycznia ją i łagodzi podrażnienia

Olej z krokosza barwierskiego poprawia jędrność skóry i opóźnia jej starzenie się. Wpływa na produkcję sebum, dlatego mogą go stosować osoby ze skłonnością do trądziku bądź przetłuszczania się. Ponadto chroni naskórek przed działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Olej z krokosza barwierskiego poprawia jędrność skóry i opóźnia jej starzenie się. Wpływa na produkcję sebum, dlatego mogą go stosować osoby ze skłonnością do trądziku bądź przetłuszczania się. Ponadto chroni naskórek przed działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Olej z krokosza barwierskiego, inaczej olej krokoszowy, nazywany czasem też olejem szafranowym, działa korzystnie nie tylko na skórę, ale także na włosy. Stosowany w postaci wcierek w skórę głowy, zapobiega ich wypadaniu.

Gwiazdy na konferencji marki Oslo Skin Lab. Jak dbają o swoją skórę? Żadna z nich nie wyobraża sobie dnia bez jednej czynności

Dobroczynne składniki w oleju z krokosza barwierskiego

Roślina, z której pozyskiwany jest olej krokoszowy to Carthamus tinctorius. Ma błyszczące liście w ciemnoczerwonym lub jasnożółtym kolorze. W składzie oleju znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: oleinowy, stearynowy oraz palmitynowy. Najwięcej jest jednak kwasu linolowego. Działa na naskórek zmiękczająco, wspomaga jego jędrność i przeciwdziała utracie wody z naskórka. Oprócz tego pozostawia warstwę ochronną na powierzchni skóry, wzmacniając w ten sposób jej warstwę ochronną. Dodatkowo pozwala zachować jej elastyczność. Kolejne cenne składniki oleju szafranowego to naturalna witamina E, czyli alfa-tokoferol. Zmniejsza działanie wolnych rodników, które uszkadzają skórę oraz przyspieszają jej starzenie się. Zapobiega też wysuszaniu naskórka i powstawaniu tzw. plam starczych. Olej krokoszowy zawiera antyoksydanty zwalczające (podobnie jak witamina E) skutki promieniowania ultrafioletowego. Ono również wpływa na proces starzenia się skóry, m.in. poprzez niszczenie włókien kolagenowych odpowiedzialnych za elastyczność skóry. Z kolei witamina A – kolejna substancja znajdująca się w oleju krokoszowym – ma działanie złuszczające. Dzięki niemu kosmetyki mogą wnikać głębiej i działać odżywczo na skórę. Nic nie blokuje dostępu dobroczynnych składników. Witamina A pobudza też produkcję nowych komórek, a także reguluje wydzielanie sebum odpowiedzialnego za błyszczenie się skóry.

Balsamy i kremy z olejem z krokosza

Olej z krokosza barwierskiego jest składnikiem wielu preparatów kosmetycznych, np. balsamów do ciała. Zawierają go środki przeznaczone do stosowania przeciwko rozstępom. Sam olej także może być używany w charakterze kosmetyku do smarowania, zamiast tradycyjnego balsamu. Oleju z krokosza barwierskiego można też używać jako olejku do masażu. Sprawi on, że naskórek uelastyczni się, a blizny i zmarszczki będą mniej widoczne. Preparat jest polecany osobom ze skórą tłustą, mieszaną oraz ze skłonnością do trądziku.

Olej z krokosza – depilacja

Olej z krokosza barwierskiego może być stosowany także po depilacji. Zmniejsza podrażnienia pojawiające się po goleniu. Oprócz tego może osłabiać włoski oraz opóźnia ich odrastanie. Aby działał, należy go stosować regularnie, smarując wygolone miejsce i czekając, aż skóra wchłonie preparat. Pozostałość oleju najlepiej usunąć, np. za pomocą chusteczki higienicznej.

Olej z krokosza barwierskiego – stosowanie

Przed użyciem oleju z krokosza barwierskiego na twarzy dobrze jest ją dokładnie oczyścić. Po użyciu żelu lub innego kosmetyku, który trzeba zmyć wodą, nie powinno się wycierać twarzy ręcznikiem. Olej najlepiej bowiem zastosować na mokrą skórę, wmasowując go w skórę. Nakładając preparat należy omijać okolice oczu. Trzeba go dokładnie nanieść na miejsca, które są narażone na pojawianie się zmarszczek mimicznych, bądź w których już się one pojawiły. Zatrzymywanie wody w skórze, które zapewnia preparat, pozwoli uniknąć ich pogłębiania się. Należy jednak pamiętać, że jeśli po nałożeniu kosmetyku pojawią się objawy, takie jak pieczenie, swędzenie, bądź zaczerwienienie, to trzeba zaprzestać stosowania oleju krokoszowego.

Owoc dzikiej róży
Pixabay/stux/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Fleszstyle
Olej z dzikiej róży. Właściwości i zastosowanie
Olej z dzikiej róży jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszelkie właściwości lecznicze nasion dzikiej róży. Jest niezastąpiony w pielęgnacji wielu typów skóry, zwłaszcza ze skłonnościami do powstawania przebarwień i bliznowców, ale nadaje się też do jedzenia. Wzbogaca smak sałatek i dań przygotowywanych na słodko, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie przyczynia się do odkładania w żyłach cholesterolu.

Olej z dzikiej róży jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszelkie właściwości lecznicze nasion dzikiej róży. Jest niezastąpiony w pielęgnacji wielu typów skóry, zwłaszcza ze skłonnościami do powstawania przebarwień i bliznowców, ale nadaje się też do jedzenia. Wzbogaca smak sałatek i dań przygotowywanych na słodko, a dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie przyczynia się do odkładania w żyłach cholesterolu. Zawartość oleju z dzikiej róży Tłoczony na zimno olej z nasion dzikiej róży zawiera 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego, kwasy omega-6 i omega-3 oraz witaminę A, E i C. Kwas linolowy jest jednym z trzech składników cementu komórkowego, który odpowiada za utrzymanie szczelności bariery naskórkowej. Kwas alfa-linolenowy bierze udział w przemianach lipidowych wewnątrz naskórka (odgrywa ważną rolę w produkcji sebum). Kwasy omega-3 i omega-6 zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych, ujędrniają i odżywiają skórę, wzmacniają paznokcie i włosy , a także przyspieszają gojenie się ran. Natomiast witaminy A, E i C: uelastyczniają skórę, chronią przed promieniowaniem UV i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Wpływ oleju z dzikiej róży na skórę Olej z dzikiej róży jest bardzo cenny w kosmetyce. Wykorzystuje się go do produkcji kremów, ale nadaje się też do bezpośredniego nakładania na skórę. Zwiększa ilość fibroblastów i pobudza ich aktywność, przez co wpływa na produkcję prawidłowo zbudowanego kolagenu (opóźnia to procesy starzenia skóry, tak samo jak witamina E, która zwalcza wolne rodniki). Poza tym doskonale nawilża cerę i chroni ją przed utratą wilgoci. Regularne stosowanie oleju z dzikiej róży sprawia, że skóra jest...

olej amla z dodatkami z ajurwedy
©espies/Fotolia.com
Styl życia
Agrest indyjski (amla) – zdrowotne i kosmetyczne właściwości i zastosowanie
Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.   Amla, nazywana również liściokwiatem garbnikowym , to roślina, która rośnie w Indiach. Jej owoce mają kwaśny i cierpki smak. W medycynie indyjskiej uważane są za środek na długowieczność. Olejek amla ma delikatnie owocowy i świeży zapach. Agrest indyjski w lecznictwie Agrest indyjski jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i wspomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Surowiec wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe. Naturalna amla powstaje przez namaczanie jej suszonych owoców w oleju mineralnym. Wyciąg z agrestu indyjskiego stosuje się, np. na: zapalenie krtani , biegunkę, wrzody żołądka, żylaki odbytu , gorączkę, zaparcia, cukrzycę. Kwas askorbinowy zawarty w oleju amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Agrest indyjski wspomaga również proces odchudzania, ponieważ normalizuje poziom cukru w organizmie. Amla w kosmetyce Wyciąg z agrestu indyjskiego działa korzystnie na skórę: rozświetla ją, likwiduje przebarwienia i drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Olej amla ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, zwłaszcza skłonnych do łupieżu i podrażnień skóry głowy. Amla – olejek na włosy Olejek do włosów amla rewelacyjnie wpływa na...

Jak dobrać olej do OCM?
© Juanamari Gonzalez/Fotolia.com
Fleszstyle
Olejowanie twarzy – oczyszczanie i nawilżanie w jednym. Sprawdź, jaki olej nadaje się do twojego typu skóry
Olejowanie twarzy, inaczej OCM – Oil Cleansing Method, to popularny sposób na wykonanie demakijażu. Oleje oczyszczają skórę z makijażu, dodatkowo ją nawilżając. Przy zakupie oleju i wykonaniu mieszanki należy wziąć pod uwagę typ cery.

Olejowanie twarzy, inaczej OCM – Oil Cleansing Method, to popularny sposób na wykonanie demakijażu. Oleje oczyszczają skórę z makijażu, dodatkowo ją nawilżając. Przy zakupie oleju i wykonaniu mieszanki należy wziąć pod uwagę typ cery.   Metoda OCM może być stosowana zamiast oczyszczania skóry żelem lub płynem micelarnym. Oleje nie tylko oczyszczą skórę, ale dodatkowo ją nawilżą i chronią naturalny płaszcz hydrolipidowy. Olejowanie twarzy – najważniejsze informacje Olejowanie twarzy ( OCM, czyli Oil Cleansing Method ) to sposób na oczyszczenie skóry za pomocą mieszanki olejów. Mogą być stosowane do demakijażu oraz odżywienia naskórka. OCM najlepiej stosować wieczorem. W innym przypadku twarz może się błyszczeć. Olejowanie nawilża skórę i odbudowuje jej naturalną warstwę lipidową. Wygładza i ujędrnia naskórek, i dodatkowo go zmiękcza. Ważne, aby dobrać rodzaj oleju odpowiedni do typu cery. Kosmetyk nie powinien zawierać konserwantu w postaci witaminy E. Może ona powodować powstawanie zaskórników . Jak olejować twarz? Olejowanie twarzy należy przeprowadzić w poniższy sposób: nałóż mieszankę olejów na nieoczyszczoną skórę twarzy; wykonuj koliste ruchy, masując ze szczególną dokładnością miejsca, w których są widoczne zmiany skórne lub podrażnienia; namocz ręcznik w ciepłej wodzie i przyciśnij go do twarzy – to sprawi, że pory się otworzą; opłucz twarz ciepłą wodą; powtórz ten sam schemat jeszcze 2 lub 3 razy; zetrzyj z twarzy olej, który pozostał na skórze; opłucz ręcznik w zimnej wodzie i przetrzyj nim naskórek – w ten sposób zamkniesz pory. Oleje do OCM do skóry suchej i dojrzałej Na skórę...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik