Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
kwiaty i owoce tamanu
©RONNACHAI/Fotolia.com
Fleszstyle

Właściwości oleju tamanu oraz jego zastosowanie w kosmetyce

Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.

Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.

 

Drzewo tamanu rośnie w tropikalnych lasach Afryki i Azji. Pestki jego dojrzałych owoców suszy się przez miesiąc. Z nich powstaje leczniczy olej kosmetyczny o gęstej konsystencji, intensywnym zapachu i brązowo-zielonym kolorze.

"Hotel Paradise 3": Bibi zdradziła nam, czy jest już gotowa na nową miłość

Olej z tamanu – właściwości

Olej z tamanu ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera między innymi kwas oleinowy i linolowy, który chroni skórę przed utratą wody oraz reguluje wydzielanie gruczołów łojowych. Substancja wzmacnia też lipidową barierę naskórka. Kwas oleinowy natomiast zwiększa przepuszczalność skóry, dzięki temu odżywcze składniki kosmetyków szybciej się wchłaniają.

Na suchą skórę twarzy olej można zastosować z kwasem hialuronowym. Wystarczy kilka kropel obydwu preparatów wymieszać ze sobą i nałożyć na twarz, delikatnie wklepując substancję opuszkami placów.

Olej z pestek owoców tamanu wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejsza opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej zawiera bowiem kallofilloidynę i kwas kalofillowy, które są naturalnymi flawonoidami, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W składzie oleju tamanu występują również fitosterole. Substancje roślinne wzmacniają naskórek, chronią przed utratą wody z organizmu oraz działają nawilżająco na skórę.

Zastosowanie oleju z tamanu w kosmetyce

Naturalny olej tamanu zalecany jest, przede wszystkim, do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i zanieczyszczonej. Preparat zmniejsza bowiem zaskórniki i łojotok oraz łagodzi zmiany skórne powstałe np. w wyniku trądziku różowatego czy opryszczki. Olej redukuje blizny, np. potrądzikowe i świeże rozstępy. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub dodać kilka kropel do kremu do twarzy lub balsamu do ciała.

Preparat zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia. Można go używać na podrażnienia skóry, np. w wyniku depilacji, odmrożeń, ukąszeń owadów czy zadrapań lub otarć. Stosowanie oleju tamanu zalecane jest do pielęgnacji skóry wystawionej na silne działanie słońca, ponieważ łagodzi oparzenia słoneczne i ochrania przed promieniowaniem UV.

Olej tamanu na włosy

Olej tamanu można też stosować na skórę głowy w celu zmniejszenia łupieżu, pierwszych oznak łuszczycy czy zapalenia mieszków włosowych. Łagodzi podrażnienia, uczucie swędzenia i zmiany zapalne skóry.

Gdzie kupić olej tamanu?

Olej tamanu można kupić w sklepach z naturalnymi i ekologicznymi kosmetykami. Produkt dostępny jest także w aptekach.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
nogi kobiece i olejek
©yuriyzhuravov/Fotolia.com
Fleszstyle
Kosmetyczne właściwości miodli indyjskiej i jej zastosowanie na trądzik, przetłuszczające się włosy i suchą skórę
Neem, czyli miodla indyjska, to gatunek drzewa o wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz suszę. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Z nasion drzewa tłoczy się olej neem o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Neem, czyli miodla indyjska, to gatunek drzewa o wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz suszę. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Z nasion drzewa tłoczy się olej neem o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.   Miodla indyjska stosowana jest także w medycynie, jako naturalne lekarstwo, np. na gorączkę, choroby płuc czy pasożyty w organizmie . Roślina podnosi odporność, pobudza trawienie oraz łagodzi stany zapalne stawów . Olej neem – właściwości Olej neem pozyskiwany jest z nasion miodli indyjskiej tłoczonych na zimno. Substancja ma żółto-brązowe, a czasem oliwkowe zabarwienie. Olej zawiera w sobie naturalne przeciwutleniacze , np. witaminę E i barwniki roślinne, jak karotenoidy. Hamują one rozwój wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia się skóry. Olej z miodli indyjskiej ma w sobie cenne kwasy tłuszczowe: kwas linolenowy – reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza przebarwienia, pielęgnuje popękaną i szorstką skórę oraz przyspiesza jej regenerację, kwas oleinowy – zapobiega przed utratą wody, regeneruje, wygładza i nawilża skórę. Zastosowanie miodli indyjskiej w kosmetyce Olej neem jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. Wyciąg z nasion miodli indyjskiej znajduje się, np. w piankach do mycia twarzy, peelingach do ciała , maseczek, mydłach, olejkach do masażu, a także odżywkach i szamponach do włosów. Miodla indyjska – zastosowanie w leczeniu trądziku Kosmetyki z olejem neem zalecane są osobom, które mają problem z trądzikiem. Miodla indyjska skutecznie usuwa bakterie, łój i zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Jej...

Buteleczka z olejem żywokostowym na tle gałązki żywokostu.
© marilyn barbone/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej żywokostowy z gojnikiem w kosmetyce i lecznictwie
Olej z żywokostu z dodatkiem wyciągu z gojnika to naturalny preparat leczniczy polecany jako środek na ból kości, regenerujący rany oraz wspomagający powrót do zdrowia przy chorobach kręgosłupa. W kosmetyce stosowany jest głównie jako środek regenerujący, nawilżający i łagodzący podrażnienia skórne.

Olej z żywokostu z dodatkiem wyciągu z gojnika to naturalny preparat leczniczy polecany jako środek na ból kości, regenerujący rany oraz wspomagający powrót do zdrowia przy chorobach kręgosłupa. W kosmetyce stosowany jest głównie jako środek regenerujący, nawilżający i łagodzący podrażnienia skórne.   Żywokost lekarski to roślina wykorzystywana w lecznictwie głównie przy problemach z kośćmi. Łagodzi bóle reumatyczne oraz bóle kolan , wspiera leczenie różnego rodzaju chorób kręgosłupa, pomaga przy rwie kulszowej . Gojnik to z kolei, bogata we flawonoidy, szałwia libańska, nazywana również herbatą górską. Olej z żywokostu – właściwości Olej żywokostowy z gojnikiem działa rozgrzewająco, przez co polecany jest jako środek łagodzący różnego rodzaju bóle, np.: kręgosłupa, kolan. Dzięki zawartości hormonu o nazwie auksyna ma zdolność leczenia ran oraz pobudzania procesu tworzenia nowych tkanek. Najczęściej polecany jest przy problemach z tkanką kostną, a także jako środek wspierający leczenie różnych chorób kręgosłupa . Zawartość alantoiny czyni z oleju żywokostowego również naturalny kosmetyk o właściwościach regeneracyjnych i łagodzących. Olej żywokostowy z gojnikiem w lecznictwie Olej z żywokostu w lecznictwie stosowany jest jako środek wspierający leczenie, nie tylko bólów kręgosłupa, kolan, stawu biodrowego, bólów reumatycznych czy rwy kulszowej , ale również pomaga przy różnego rodzaju urazach, jak: zwichnięciach, złamaniach czy stłuczeniach, a także może być stosowany w przypadku stanów zapalnych żył bądź ścięgien. Olej żywokostowy z gojnikiem w kosmetyce Naturalny olej roślinny można stosować na skórę również w celach pielęgnacyjnych, do...

kobieta na stole do masażu ma wylewany olej na plecu
©llhedgehogll/Fotolia.com
Fleszstyle
Naturalny olej monoi do pielęgnacji włosów i skóry suchej i wrażliwej. Monoi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Z oleju kokosowego i egzotycznych kwiatów tahitańskich powstał olej monoi. Naturalny kosmetyk jest wykorzystywany w kosmetyce do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także zniszczonych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Olej można stosować jako np.: balsam do ciała, krem do twarzy, serum lub maskę na włosy czy olejek do masażu.

Z oleju kokosowego i egzotycznych kwiatów tahitańskich powstał olej monoi. Naturalny kosmetyk jest wykorzystywany w kosmetyce do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także zniszczonych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Olej można stosować jako np.: balsam do ciała, krem do twarzy, serum lub maskę na włosy czy olejek do masażu.   Olej monoi to naturalny surowiec pochodzący z Polinezji Francuskiej, z malowniczej wyspy Tahiti leżącej w południowej części Oceanu Spokojnego. W języku tahitańskim jego nazwa oznacza „pachnący olej”. Gardenie (składnik oleju) to małe, białe kwiaty, którymi polinezyjskie kobiety ozdabiają sobie włosy. Naturalny olej monoi – co to jest? Wyspa Tahiti to bogactwo przepięknie pachnących kwiatów – gardenii tahitańskiej oraz porastających piaszczyste plaże palm kokosowych. Z tych dwóch roślin postał naturalny kosmetyk – olej monoi . Za sprawą licznych właściwości pielęgnacyjnych i nawilżających, produkt ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyk to połączenie egzotycznych kwiatów gardenii i oleju kokosowego . Połączenie dwóch delikatnych i naturalnych składników czyni z niego odpowiedni preparat do pielęgnacji suchej skóry i bardzo wrażliwej cery, a także włosów. Olej monoi na skórę – właściwości Najcenniejszym składnikiem monoi jest olej kokosowy, który słynie z silnie nawilżających właściwości . Egzotyczny surowiec jest także bogaty w witaminę E, która działa jak przeciwutleniacz, dzięki czemu chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a także osłania włókna kolagenowe, które odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry. Olej monoi wykazuje również inne właściwości pielęgnacyjne , np.: ochrania skórę przed działaniem...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner