Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Olejek ryżowy przelany do szklanej bezbarwnej butelki.
©Sea Wave/stock.adobe.com
Fleszstyle

Ryżowy olejek do twarzy i włosów - jak działa i jak z niego korzystać?

Czysty olej ryżowy kosmetyczny przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a zwłaszcza wrażliwej, dojrzałej oraz pozbawionej elastyczności. Kosmetyk, wytwarzany z otrąb ryżowych, zawiera w sobie naturalne filtry UV, dlatego rewelacyjnie sprawdza się na lato, jako ochrona przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Czysty olej ryżowy kosmetyczny przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a zwłaszcza wrażliwej, dojrzałej oraz pozbawionej elastyczności. Kosmetyk, wytwarzany z otrąb ryżowych, zawiera w sobie naturalne filtry UV, dlatego rewelacyjnie sprawdza się na lato, jako ochrona przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

 

Koreańskie rytuały pielęgnacyjne podbijają rynek kosmetyczny. Jednym ze sposobów azjatyckich kobiet na piękną cerę jest olej ryżowy. Naturalny kosmetyk, tłoczony na zimno z otrąb ryżowych, to bardzo delikatny olejek do twarzy, który wykazuje właściwości ujędrniające, odmładzające, nawilżające, a jednocześnie jest skutecznym sposobem na ochronę wrażliwej skóry twarzy przed szkodliwym promieniowaniem UV.

 

Doda komentuje "Love Island" i "Hotel Paradise". Które show ogląda?

Kosmetyczny olej ryżowy - co w sobie zawiera?

 

Olej ryżowy wykazuje cenne właściwości kosmetyczne, głównie dzięki zawartości gamma oryzanolu, czyli połączenia fitosteroli oraz kwasu felurowego, który jest kilkakrotnie silniejszym antyoksydantem niż witamina E. Olejek przeciwdziała wolnym rodnikom, przez co hamuje procesy starzenia się skóry. Dodatkowo jest bogaty w ceramidy, kwasy omega, a także zwiera w sobie koenzym Q10, dzięki czemu ujędrnia, odżywia i wygładza skórę, nadając jej tym samym zdrowy i promienny wygląd. Oryzanol jest również naturalnym filtrem UV, przez co chroni cerę przed szkodliwym działaniem słońca.

 

Ryżowy olejek do twarzy

 

Olej ryżowy to delikatny, hipoalergiczny olejek do twarzy o lekkiej konsystencji przez co nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Naturalny kosmetyk może być bezpiecznie stosowany przez osoby z wrażliwą i skłonną do alergii cerą. Olej ryżowy polecany jest w szczególności do pielęgnacji cery dojrzałej, podrażnionej (np. po goleniu czy nadmierną ekspozycją na słońce), a nawet tłustej, gdyż skrobia ryżowa reguluję pracę gruczołów łojowych, nie zatykając przy tym porów.

 

Olej ryżowy na włosy

 

Naturalny olej ryżowy sprawdza się również do pielęgnacji włosów, zwłaszcza o średniej porowatości. Lekka konsystencja kosmetyku nie obciąża kosmyków, dzięki czemu po jego zastosowaniu są one sprężyste, odżywione i sypkie. Olej ryżowy zastosowany na skórę głowy poprawia krążenie krwi i odżywia cebulki, co przekłada się na to, że włosy rosną mocniejsze i mniej wypadają.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Olejek amarantusowy
© Juanamari Gonzalez/Adobe Stock
Fleszstyle
Amarantus w kosmetyce: olej z amarantusa – właściwości, działanie, jak stosować?
Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.

Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.   Drogocenny olejek kosmetyczny pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa, czyli rośliny nazywanej również szarłatem, a także zbożem XXI w. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin powoduje, że olej z amarantusa wykorzystywany jest do pielęgnacji urody. Olej z amarantusa – właściwości Olejek amarantusowy zawiera w sobie wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, o właściwościach antyoksydacyjnych , nawilżających i przyspieszających regenerację uszkodzonego naskórka. Olej z amarantusa jest również bogatym źródłem cennych dla skóry i włosów witamin, jak: witamina E , A i B. W kosmetyku znajduje się również skwalen, którego działanie wspierają fitosterole oraz tokoferole, które dotleniają skórę oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Naturalny olejek amarantusowy – działanie Dzięki zawartości cennych substancji i witamin, olej z amarantusa rewelacyjnie sprawdza się do pielęgnacji cery suchej , dojrzałej, łuszczącej się, wrażliwej, atopowej, z trądzikiem, podrażnionej, a także skóry posiniaczonej, z odleżynami, oparzeniami i ranami.   Olejek roślinny działa na skórę: nawilżająco, odżywczo, przeciwzapalnie, łagodząco na podrażnienia i rany, przeciwstarzeniowo, wygładzająco, odmładzająco, regenerująco, leczniczo w przypadku atopowego zapalenia skóry . Olej z amarantusa – jak stosować? Olej z...

Dwie buleleczki olejku marchewkowego.
©Grafvision/Fotolia.com
Fleszstyle
Naturalne kosmetyki do ciała i twarzy: olejek marchewkowy – działanie i właściwości kosmetyczne
Naturalny olejek marchewkowy to idealny kosmetyk dla osób, które chcą mieć naturalną opaleniznę przez cały rok. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt skóry, nadając jej delikatny złocisty odcień. Olejek z marchwi ma również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, nawilżające i regeneracyjne.

Naturalny olejek marchewkowy to idealny kosmetyk dla osób, które chcą mieć naturalną opaleniznę przez cały rok. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt skóry, nadając jej delikatny złocisty odcień. Olejek z marchwi ma również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, nawilżające i regeneracyjne.   Olej z marchwi najlepiej kupować w małych szklanych butelkach. Kosmetyk jest bardzo podatny na tlen, dlatego szybko traci swoje kosmetyczne właściwości. Rozsądniej zatem nabywać go w małych ilościach i zużywać na bieżąco. Za 30 ml olejku marchewkowego zapłaci się około 30 zł.   Olej marchewkowy – właściwości kosmetyczne, skład, zastosowanie   Olejek marchewkowy w przemyśle kosmetycznym jest częstym dodatkiem kosmetyków brązujących i utrwalających opaleniznę. Preparat dodaje się także do kremów, balsamów, olejków czy emulsji przeznaczonych do cery suchej, dojrzałej i starzejącej się .   Naturalny samoopalacz do ciała   Beta-karoten zawarty w olejku marchewkowym powoduje, że poprawia on koloryt skóry, delikatnie ją przyciemniając. Produkt może być również stosowany do utrwalenia opalenizny . Olej z marchwi ma intensywny żółtopomarańczowy kolor i silnie farbuje ubrania oraz ciało. Stosując naturalny kosmetyk, należy zatem uważać, aby nie używać go zbyt często i w dużych dawkach. Produkt, przed nałożeniem na skórę, najlepiej wymieszać z innym kosmetykiem, np. olejkiem migdałowym .   Serum na zmarszczki   Olejek marchewkowy zawiera w sobie witaminę A oraz E, które są silnymi antyoksydantami, przez co chronią skórę przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Kosmetyk można stosować jako serum, szczególnie dla cery dojrzałej...

Ekstrakt z melisy lekarskiej umieszony w małej szklanej buteleczce.
©Madeleine Steinbach/Fotolia.com
Fleszstyle
Melisa lekarska w kosmetyce - właściwości i zastosowanie kosmetyków naturalnych z dodatkiem leczniczej rośliny
Kosmetyki naturalne z dodatkiem melisy lekarskiej przeznaczone są do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej cery oraz trądzikowej, ze względu na swoje łagodzące i przeciwzapalne właściwości. Antyseptyczne działanie rośliny powoduje, że tworzy się z niej również kremy przeciwzmarszczkowe. Melisa lekarska występuje również w odżywkach i szamponach przeciwłupieżowych.

Kosmetyki naturalne z dodatkiem melisy lekarskiej przeznaczone są do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej cery oraz trądzikowej, ze względu na swoje łagodzące i przeciwzapalne właściwości. Antyseptyczne działanie rośliny powoduje, że tworzy się z niej również kremy przeciwzmarszczkowe. Melisa lekarska występuje również w odżywkach i szamponach przeciwłupieżowych.   Melisa lekarska najbardziej znana jest ze swoich cennych właściwości leczniczych. Roślina działa uspokajająco, pomaga na bezsenność, bóle brzucha, wzdęcia, a także problemy z trawieniem.   Melisa - właściwości kosmetyczne   Melisa lekarska to bogate źródło kwasu rozmarynowego , który wykazuje silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dlatego bywa częstym składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeciwtrądzikowych. Roślina działa również przeciwgrzybiczo, dlatego jest dodatkiem kremów do stóp oraz płynów do higieny jamy ustnej. Przeciwzapalne właściwości melisy lekarskiej wykorzystywane są również do zwalczania łupieżu specjalnymi ziołowymi szamponami i odżywkami.   Krem przeciwzmarszczkowy z melisą   Lecznicza melisa to silny przeciwutleniacz . Właściwości antyseptyczne rośliny wykorzystuje się produkcji kosmetyków do cery dojrzałej. Kremy przeciwzmarszczkowe z melisą mają delikatny ziołowy zapach oraz lekką konsystencję, dlatego sprawdzają się jako baza pod makijaż . Kosmetyki do twarzy z dodatkiem leczniczej rośliny mogą również stosować osoby z cerą wrażliwą i trądzikową. Melisa lekarska reguluje nadmierne wydzielanie sebum, łagodzi podrażnienia i wykazuje właściwości odkażające.   Ziołowy tonik do twarzy   Melisa lekarska regeneruje, łagodzi i odświeża cerę . Tonik do twarzy na bazie wyciągu...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner